Steak z hovädzej sviečkovej s grilovanou sezónou zeleninkou a ľahkým šalátikom

juri272 - fotkajuri272, 28. apríla 2014
Steak z hovädzej sviečkovej s grilovanou sezónou zeleninkou a ľahkým šalátikom
Foto: juri272
1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

200 g
0,5 dcl
50 g
50 g
3 strúčiky
4 ks
50 g
1 ks
1 ks
 alebo jablkový ocot
 na ozdobenie
20 g




Postup

  1. 1

    Pravú sviečkovú narežeme na 200g steaky,necháme odležať 20minút pri izbovej teplote. Do mažiaru dáme korenie 4 farieb a rozdrvíme. Nachystané steaky obalíme v zmesi korenia a pokvapkáme olivovým olejom

  2. 2

    Rozpálime si grilovaciu panvicu,pridáme zvyšný olivový olej a potom vkladáme odstáte steaky/ v mojom prípade jeden steak ;) / pečieme na miernom plameni z každej strany tak dlho ako máte radi: Krvavý ( Blue rare ). Krátko, ale dokonale prepečený na povrchu. Jadro ostáva neprehriate, krvavé. Pečieme približne 1-2 minúty z každej strany. Stredne krvavý ( Medium rare ). Prepečený na povrchu, jadro je prehriate na 55°C. Pečieme 3-4 minúty z každej strany. Stredne prepečený ( Medium ). Dokonale prepečený na povrchu, čiastočne aj do hĺbky. Jadro je rúžovkasté, šťavnaté a dosiahlo teplotu 60°C. Pečie sa 4-5 minút z každej strany. Takmer prepečený ( Medium well done ). Je takmer naskrz prepečený, jadro bolo prehriate na 65°C. Zodpovedá opekaniu po dobu 5-6 minút z každej strany. Prepečený ( Well done ). Dokonale prepečený aj do hĺbky, pričom jadro bolo prehriate na teplotu 71°C. Túto úroveň by sme mali dosiahnuť po 7-8 minútovej tepelnej úprave z každej strany. Ja osobne obľubujem Médium Rare,tesne pred koncom pečenia pridávam do vypeku maslo,aby jedlo malo jemnejšiu chuť.Hotový steak vyberieme a dáme ho na 5 minút odpočinuť.

  3. 3

    Pokiaľ nám steak odpočíva pripravíme si sezónu zeleninku a to tak,že do výpeku pridáme karfiol na ružičky,mladú mrkvu,kukuričné klásky a jemné zatiahneme cca 3 minútky pokiaľ nechytia takú karamelovú farbu. Hotový steak aj sezónu zeleninku servírujeme spolu s ľahkým šalátom,ktorý sme si pripravili zo: cherry rajčin,šalátovou uhorkou,červenou cibuľkou,acetom balsamicom,olivovým olejom. Na ozdobu použijeme čerstvú pažitku a balsamikovú redukciu/v mojom prípade domácu/ Bon Apetit. ;)

Diskusia k receptu

afataga
ty si moja krvna, tiez mam rada MR, opekam na suchej panvici
chutimi
pekna fotka. Pre upresnenie ti tam chyba rare. Blue (al. bleu) rare je uroven este pod rare, kedy sa vobec neuvolnia stavy z masa, pretoze sa nedostane dostatok tepla do stredu steaku. Pri rare sa uz uvolnuju a teplota v strede je o nieco vyssia. Ja osobne radsej pripravujem o nieco hrubsie kusy masa (idealne aspon 3cm) kedy je rez viac "reprezentativny" :). Osobne preferujem rare. Podla mna vsetko nad medium je barbarstvo :)
frezia68
Kedy si osolil? Ale páči sa mi pekný popis a ak budem robiť,odkukám tento recept aj s uvedenou zeleninou a chválim aj peknú fotku :-)
afataga
som si vsimla, ze si kuchar, chcem sa opytat, ze ktory z medialne znamych kucharov je tvojmu srdcu a hrncu najblizsi? a preco
juri272
osolil som nakoniec,až pri odstáti steaku v pokoji..
juri272
afataga môjmu srdcu najbližši je Josean Alija preto,lebo má puristický štýl varenia a vytvoril aj nový avantgardný štýl,má rád výzvy a je držiteľom mnohých cien,špecializuje sa špičkovú gastronómiu,ale aj Igor Čehy a Jaroslav Žídek sú top.. :)
fi0na
prezentacia top :) a este aj poucne
salinka
Takýto zákusok veľmi ľúbim :-) Lákavo naaranžované.