Steak z hovädzej sviečkovej s grilovanou sezónou zeleninkou a ľahkým šalátikom
Autor receptu: juri272
1 porcia |
20 minút príprava |
10 minút na 160 °C |
Postup- Pravú sviečkovú narežeme na 200g steaky,necháme odležať 20minút pri izbovej teplote.
Do mažiaru dáme korenie 4 farieb a rozdrvíme.
Nachystané steaky obalíme v zmesi korenia a pokvapkáme olivovým olejom
- Rozpálime si grilovaciu panvicu,pridáme zvyšný olivový olej a potom vkladáme odstáte steaky/ v mojom prípade jeden steak ;) / pečieme na miernom plameni z každej strany tak dlho ako máte radi:
Krvavý ( Blue rare ). Krátko, ale dokonale prepečený na povrchu. Jadro ostáva neprehriate, krvavé. Pečieme približne 1-2 minúty z každej strany.
Stredne krvavý ( Medium rare ). Prepečený na povrchu, jadro je prehriate na 55°C. Pečieme 3-4 minúty z každej strany.
Stredne prepečený ( Medium ). Dokonale prepečený na povrchu, čiastočne aj do hĺbky. Jadro je rúžovkasté, šťavnaté a dosiahlo teplotu 60°C. Pečie sa 4-5 minút z každej strany.
Takmer prepečený ( Medium well done ). Je takmer naskrz prepečený, jadro bolo prehriate na 65°C. Zodpovedá opekaniu po dobu 5-6 minút z každej strany.
Prepečený ( Well done ). Dokonale prepečený aj do hĺbky, pričom jadro bolo prehriate na teplotu 71°C. Túto úroveň by sme mali dosiahnuť po 7-8 minútovej tepelnej úprave z každej strany.
Ja osobne obľubujem Médium Rare,tesne pred koncom pečenia pridávam do vypeku maslo,aby jedlo malo jemnejšiu chuť.Hotový steak vyberieme a dáme ho na 5 minút odpočinuť.
- Pokiaľ nám steak odpočíva pripravíme si sezónu zeleninku a to tak,že do výpeku pridáme karfiol na ružičky,mladú mrkvu,kukuričné klásky a jemné zatiahneme cca 3 minútky pokiaľ nechytia takú karamelovú farbu.
Hotový steak aj sezónu zeleninku servírujeme spolu s ľahkým šalátom,ktorý sme si pripravili zo: cherry rajčin,šalátovou uhorkou,červenou cibuľkou,acetom balsamicom,olivovým olejom.
Na ozdobu použijeme čerstvú pažitku a balsamikovú redukciu/v mojom prípade domácu/
Bon Apetit. ;)
|