Tvarohový zákusok
Tvarohový zákusok

Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi fotorecept

petullka - fotkapetullka, 3. júna 2022
Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)
Foto: petullka

Mala som zvyšné kivi, tak som upiekla koláč „čo chladnička a špajza dali “. 🙂 Výsledok bol skvelý, a to ešte aj Zobraziť celý popisMala som zvyšné kivi, tak som upiekla koláč „čo chladnička a špajza dali “. 🙂 Výsledok bol skvelý, a to ešte aj pre mňa, nemilovníka želé. Myslím, že kyslá smotana spôsobila, že korpus bol neskutočne šťavnatý.

20
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
4 PL
4 PL
2 PL
1 ČL
Krém:
500 g
150 ml (33 %)
400 g (16 %)
100 g
40 g
podľa chuti
1 PL
Navrch:
5 ks
20 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh a za stáleho miešania prisypeme po lyžiciach cukor, potom primiešame po jednom žĺtky a nakoniec už len varechou primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.

    Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, môj mal 37x27 cm a pečieme na 180 °C asi 25 minút. Skúsime špáradlom, či je korpus upečený.

    Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Upečený korpus necháme vychladnúť, vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime späť na plech (spodkom nahor).

    Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Roztopíme čokoládu. Tvaroh s kyslou smotanou krátko premiešame mixérom, prilejeme smotanu na šľahanie s vanilkovým cukrom a vanilkovou pastou a zase prešľaháme. Za stáleho miešania prilejeme letnú čokoládu (nesmie byť horúca, lebo roztopí krém a ani studená, lebo sa spraví stracciatella efekt). Nakoniec pridáme asi 1 PL pudingu. Ja som postupne po troške prisypávala a vždy premixovala, kým som nemala hustý krém. Krém sa ešte spevní stuhnutím čokolády. Ak to chcete sladšie, prisypte si práškový cukor, mne stačilo.

    Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Krém rovnomerne nanesieme na korpus a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na stuhnutý krém naukladáme nakrájané kivi a nalejeme želé pripravené podľa návodu.

    Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    A pozor na želé! Ja osobne som ho použila prvý raz. Držala som sa návodu, čakala som kým vychladne, aby mi neroztopilo krém a zároveň sa dobre lialo, ale asi som neodhadla správnu teplotu, alebo ten krém bol veľmi studený (bol rovno z chladničky), lebo sa mi to veľmi ťažko nanášalo a ani to veľmi pekne nevyzerá. Nabudúce vytiahnem koláč skôr z chladničky (chladila som celú noc, lebo som nemala doma želé) a dám si väčší pozor na teplotu želé.

    Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)  - obrázok 6

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
K bodu 4 - ak nechceš aby sa ti spravila straiccatella, odober trocha krému, do toho pridaj čokoládu dobre premiešaj a pridaj naspäť ku krému a premiešaj. Tak to robia profipekári čo som videla v telke.
petullka
@dr (3.6.2022 16:24)
Áno, poznám aj tento postup, aj tu na Vareche som to už videla v nejakom recepte. Ale ja robím často mascarpone krémy a vždy tam pridám čokoládu, krém mi osladí (nemusím už pridať cukor) a aj pekne stuhne, takže už presne viem odhadnúť teplotu čokolády. Ale je dobré vedieť viac spôsobov,vďaka 🙂
mirvav
Perfektný zákusok. Plnku z tvarohu, kyslej smotany a šľahačky robievam, ale skúsim podľa teba dať namiesto cukru bielu čokoládu. Ja si tu šľahačkovú smotanu vždy vyšľaháme extra, lebo mám nedobre skúsenosti s tvarohom v mixéri. Potom to spolu len tak premiešam s vrtulkami. No ale tvoj postup zrejme funguje, vyskúšam.
haji
Pěkný receptík, suroviny, postup i fotečky. I diskusia je poučná, jeden se pořád učí, zvlášť když některé suroviny, postupy často nepoužívá. Líbí se mi i tvoje rozevíratelná obdélníková forma na pečení, je to praktická věc. Jsi šikulka!
petullka
@mirvav (3.6.2022 21:18)
Áno, aj ja som to spočiatku ešte dávno takto robila, že som šľahačku slahala zvlášť a potom jemne vmiesala do krému, ale raz sa mi krém zrazil. No a na FB som videla veľa videí (aj som čítala kadejaké diskusie profi cukrárok), že si prešľahali mascarpone/tvaroh, priliali šľahačku a vyšľahali do tuha, tak to už tiež tak robím. A potom už len prišľahám príchuť, teda čokoládu, nutellu, arašídové maslo, pistaciovú pastu, karamel, jahody a pod. Skús a uvidíš, ktorý postup sa ti viac zapáči. Ale s týmto postupom mi krém ozaj vždy vyšiel.

petullka
@haji (3.6.2022 22:06)
Dakujem za milé slová, milá Haji a áno, aj mne sa páčia komentáre s radami, lebo človek sa ozaj stále učí a teší ma, že sa vzájomne delíme o svoje skúsenosti. A môj plech zbožňujem (nie vtedy, keď ho umývam 😁) ale je to ozaj skvelý pomocník.

haji
@petullka (3.6.2022 22:06)
Dobrá volba postupu. Ono dnes není vůbec jednoduché vyšlehat osobitně šlehačku haha Bůhví co do ní dávají nebo nedávají, odolává potvorka... a můžu mít i vyšší podíl tuku, ani nic.
petullka
@miriammalubka (3.6.2022 22:01)
Prečo, neľúbiš tvaroh? 🤔 lebo ten sa dá ľahko zameniť za mascarpone, či smotanový syr. Či preferuješ maslove krémy? 😉
staja
Výborný recept, poučná diskusia. Skrátka Varecha. Aj keď recepty už nepridávam, stále sem rada chodím a inšpirujem sa.
sobon
Velmi pekny na pohlad, taky uhladny, ako z cukrarne…parada si sikovna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia