Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi fotorecept
Foto: petullka
Mala som zvyšné kivi, tak som upiekla koláč „čo chladnička a špajza dali “. 🙂 Výsledok bol skvelý, a to ešte aj Zobraziť celý popisMala som zvyšné kivi, tak som upiekla koláč „čo chladnička a špajza dali “. 🙂 Výsledok bol skvelý, a to ešte aj pre mňa, nemilovníka želé. Myslím, že kyslá smotana spôsobila, že korpus bol neskutočne šťavnatý.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
500 g |
|
150 ml (33 %) |
|
400 g (16 %) |
|
100 g |
|
40 g |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
Navrch: | |
5 ks |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh a za stáleho miešania prisypeme po lyžiciach cukor, potom primiešame po jednom žĺtky a nakoniec už len varechou primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
-
2
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, môj mal 37x27 cm a pečieme na 180 °C asi 25 minút. Skúsime špáradlom, či je korpus upečený.
-
3
Upečený korpus necháme vychladnúť, vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime späť na plech (spodkom nahor).
-
4
Krém: Roztopíme čokoládu. Tvaroh s kyslou smotanou krátko premiešame mixérom, prilejeme smotanu na šľahanie s vanilkovým cukrom a vanilkovou pastou a zase prešľaháme. Za stáleho miešania prilejeme letnú čokoládu (nesmie byť horúca, lebo roztopí krém a ani studená, lebo sa spraví stracciatella efekt). Nakoniec pridáme asi 1 PL pudingu. Ja som postupne po troške prisypávala a vždy premixovala, kým som nemala hustý krém. Krém sa ešte spevní stuhnutím čokolády. Ak to chcete sladšie, prisypte si práškový cukor, mne stačilo.
-
5
Krém rovnomerne nanesieme na korpus a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na stuhnutý krém naukladáme nakrájané kivi a nalejeme želé pripravené podľa návodu.
-
6
A pozor na želé! Ja osobne som ho použila prvý raz. Držala som sa návodu, čakala som kým vychladne, aby mi neroztopilo krém a zároveň sa dobre lialo, ale asi som neodhadla správnu teplotu, alebo ten krém bol veľmi studený (bol rovno z chladničky), lebo sa mi to veľmi ťažko nanášalo a ani to veľmi pekne nevyzerá. Nabudúce vytiahnem koláč skôr z chladničky (chladila som celú noc, lebo som nemala doma želé) a dám si väčší pozor na teplotu želé.
Áno, poznám aj tento postup, aj tu na Vareche som to už videla v nejakom recepte. Ale ja robím často mascarpone krémy a vždy tam pridám čokoládu, krém mi osladí (nemusím už pridať cukor) a aj pekne stuhne, takže už presne viem odhadnúť teplotu čokolády. Ale je dobré vedieť viac spôsobov,vďaka 🙂
Ďakujem 😉
Áno, aj ja som to spočiatku ešte dávno takto robila, že som šľahačku slahala zvlášť a potom jemne vmiesala do krému, ale raz sa mi krém zrazil. No a na FB som videla veľa videí (aj som čítala kadejaké diskusie profi cukrárok), že si prešľahali mascarpone/tvaroh, priliali šľahačku a vyšľahali do tuha, tak to už tiež tak robím. A potom už len prišľahám príchuť, teda čokoládu, nutellu, arašídové maslo, pistaciovú pastu, karamel, jahody a pod. Skús a uvidíš, ktorý postup sa ti viac zapáči. Ale s týmto postupom mi krém ozaj vždy vyšiel.
Dakujem za milé slová, milá Haji a áno, aj mne sa páčia komentáre s radami, lebo človek sa ozaj stále učí a teší ma, že sa vzájomne delíme o svoje skúsenosti. A môj plech zbožňujem (nie vtedy, keď ho umývam 😁) ale je to ozaj skvelý pomocník.
Dobrá volba postupu. Ono dnes není vůbec jednoduché vyšlehat osobitně šlehačku haha Bůhví co do ní dávají nebo nedávají, odolává potvorka... a můžu mít i vyšší podíl tuku, ani nic.
Prečo, neľúbiš tvaroh? 🤔 lebo ten sa dá ľahko zameniť za mascarpone, či smotanový syr. Či preferuješ maslove krémy? 😉
Podarila sa ti u mňa je to za 5 * tvaroh, kyslá smotana, kivi noooo, paráda.
Ďakujem 🙂
Ďakujem krásne 🙂