Tvarohový zákusok
Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Mala som zvyšné kivi, tak som upiekla
koláč „čo chladnička a špajza dali “.* 🙂
Výsledok bol skvelý, a to ešte aj pre mňa,
nemilovníka želé. Myslím, že kyslá
smotana spôsobila, že korpus bol neskutočne šťavnatý.
20 porcií |
20 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh a za stáleho miešania prisypeme po lyžiciach cukor, potom primiešame po jednom žĺtky a nakoniec už len varechou primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, môj mal 37x27 cm a pečieme na 180 °C asi 25 minút. Skúsime špáradlom, či je korpus upečený.
- Upečený korpus necháme vychladnúť, vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime späť na plech (spodkom nahor).
- Krém: Roztopíme čokoládu. Tvaroh s kyslou smotanou krátko premiešame mixérom, prilejeme smotanu na šľahanie s vanilkovým cukrom a vanilkovou pastou a zase prešľaháme. Za stáleho miešania prilejeme letnú čokoládu (nesmie byť horúca, lebo roztopí krém a ani studená, lebo sa spraví stracciatella efekt). Nakoniec pridáme asi 1 PL pudingu. Ja som postupne po troške prisypávala a vždy premixovala, kým som nemala hustý krém. Krém sa ešte spevní stuhnutím čokolády. Ak to chcete sladšie, prisypte si práškový cukor, mne stačilo.
- Krém rovnomerne nanesieme na korpus a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na stuhnutý krém naukladáme nakrájané kivi a nalejeme želé pripravené podľa návodu.
- A pozor na želé! Ja osobne som ho použila prvý raz. Držala som sa návodu, čakala som kým vychladne, aby mi neroztopilo krém a zároveň sa dobre lialo, ale asi som neodhadla správnu teplotu, alebo ten krém bol veľmi studený (bol rovno z chladničky), lebo sa mi to veľmi ťažko nanášalo a ani to veľmi pekne nevyzerá. Nabudúce vytiahnem koláč skôr z chladničky (chladila som celú noc, lebo som nemala doma želé) a dám si väčší pozor na teplotu želé.