Tvarohový zákusok

Šťavnatý tvarohový zákusok s kivi (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Mala som zvyšné kivi, tak som upiekla koláč „čo chladnička a špajza dali “.* 🙂 Výsledok bol skvelý, a to ešte aj pre mňa, nemilovníka želé. Myslím, že kyslá smotana spôsobila, že korpus bol neskutočne šťavnatý.

20
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Korpus: Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh a za stáleho miešania prisypeme po lyžiciach cukor, potom primiešame po jednom žĺtky a nakoniec už len varechou primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
  2. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, môj mal 37x27 cm a pečieme na 180 °C asi 25 minút. Skúsime špáradlom, či je korpus upečený.
  3. Upečený korpus necháme vychladnúť, vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a korpus vrátime späť na plech (spodkom nahor).
  4. Krém: Roztopíme čokoládu. Tvaroh s kyslou smotanou krátko premiešame mixérom, prilejeme smotanu na šľahanie s vanilkovým cukrom a vanilkovou pastou a zase prešľaháme. Za stáleho miešania prilejeme letnú čokoládu (nesmie byť horúca, lebo roztopí krém a ani studená, lebo sa spraví stracciatella efekt). Nakoniec pridáme asi 1 PL pudingu. Ja som postupne po troške prisypávala a vždy premixovala, kým som nemala hustý krém. Krém sa ešte spevní stuhnutím čokolády. Ak to chcete sladšie, prisypte si práškový cukor, mne stačilo.
  5. Krém rovnomerne nanesieme na korpus a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na stuhnutý krém naukladáme nakrájané kivi a nalejeme želé pripravené podľa návodu.
  6. A pozor na želé! Ja osobne som ho použila prvý raz. Držala som sa návodu, čakala som kým vychladne, aby mi neroztopilo krém a zároveň sa dobre lialo, ale asi som neodhadla správnu teplotu, alebo ten krém bol veľmi studený (bol rovno z chladničky), lebo sa mi to veľmi ťažko nanášalo a ani to veľmi pekne nevyzerá. Nabudúce vytiahnem koláč skôr z chladničky (chladila som celú noc, lebo som nemala doma želé) a dám si väčší pozor na teplotu želé.