Šťavnatý slivkový koláč fotorecept
Foto: cesminaz
Fajnové kysnuté cesto a čerstvé šťavnaté slivky. U nás sú toto najlepšie a najobľúbenejšie letné koláče :-) Obmienať treba len ovocie ;-P
na 180 °C
Suroviny
800 g |
|
1 dl |
|
100 g (alebo margarín) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
cca 4 dl |
|
30 g |
|
1/2 KL |
|
Okrem toho: | |
cca 2 kg čerstvé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme 1 celé vajce a aj 1 žltok. Do polovice spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme zmiešali z 3 dl mlieka +3 0 g droždie +1 KL cukor. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne ako cesto pije. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré nakonci ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 1 h kysnúť. Ale v takejto horúčave to nakysne aj rýchlejšie :-) Na fotke som este pre info odfotila špaldovú múku, ktorú používam ja. Ale bez akýchkoľvek problémov môžte špaldovú múku zameniť za pšeničnú. Postup je ten istý a cesto je fantastické v oboch prípadoch :-)
-
2
Kým nám cesto kysne, si pripravíme ovocie. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na 3 časti. Keďže z cesta budu 2 plechy, tak som si pripravila na druhý plech/koláč aj trocha černíc :-)
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme ho na 2 časti. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho opatrne valčekom na olejom vytretý a trocha pomúčený plech. Môj plech má rozmer 38x29 cm.
-
4
Asi 1cm od kraja posypeme cesto strúhankou, to aby nevytiekla štava z ovocia počas pečenia. A trocha strúhanky porozsýpame aj na celé cesto, kde bude ovocie. Potom dáme bohato slivky, ktoré netreba pekne ukladať :-) Posypeme celé cukrom podľa chuti, poriadne mletou škoricou a nakoniec akoby len poprášime slivky troškou strúhanky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút.
-
5
Koláč skvelo rozvoniava a cesto je upečené pekne do hneda. Je mäkučké a jemné :-)
-
6
A toto je druhý plech, na ktorý som pomiešala slivky s černicami a namiesto škorice som ho pred pečením posypala iba vanilkovým cukrom. Tiež fantastický ;-P
-
7
Je to veľmi jednoduchý, rýchlo hotový, fantastický ovocný koláč. Jemné ľahučké kysnuté cesto a šťavnaté slivky sú lákavá kombinácia nielen pre rodinku, ale aj pre návštevu :-) A čo je tiež dôležité, že koláč je výborný aj na druhý deň. Dobrú chuť.
Milá @Motyka u nás sú slivky už v plnom prúde,takže vypekám :-) Špaldová je výborná,pečiem s nou vela,ale aj s obyčajnou hladkou je cesto fantastické.Robievam aj s takou aj s takou múkou,kedy ako :-) Verím,ze vám bude chutit,nám strašne chutí.Dufam,ze sa potom ozves.Pozdravujem. @Babka123 :-) ano ja nezvyknem šetrit,ked ovocné,tak nech sa dá aj cítit, nie nech je len postrašené ;-)) Slivkové gulky/gombóce sú tiez velmi chutné,aj ked sa do nich vela ovocia nezmestí :-) Dakujem za tvoj komentík a prajem pekný vecer.
Děkuji za detailní postup, milá Cesmínko! Největší radost z takového koláče by měl můj tatínek, miloval "prézle" - opraženou strouhanku. By se zaradoval a určitě by mu chutilo, bo jablkový štrůdl byl u něho top. No a tak by mu tvůj koláč chutil dvojnásobně.
Ale nabudúce skúsim určite so strúhankou, pamätám si, že aj moja babka to tak robievala.
Ďakujem za recept.
Milá @Kucharka tesim sa,ze si vyskusala.S makom to bolo tiez iste chutné.Tá strúhanka tam nedava chut navyse,je neutralna a preto má kolác len cisto slivkovú chut :-) Dakujem za milú odozvu aj s fotkou,som rada ze chutilo :-)
Krásne sa vydaril :)
Milá @Mariamka som rada,ze ta tu vidím pod mojim receptom ;-) Tesim sa tvojej sprave aj s fotkou a som rada,ze chutilo.Prajem ti pekny den :-)