Slivkový koláč
Slivkový koláč

Šťavnatý slivkový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. augusta 2018
Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fajnové kysnuté cesto a čerstvé šťavnaté slivky. U nás sú toto najlepšie a najobľúbenejšie letné koláče :-) Obmienať treba len ovocie ;-P

25 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
1 dl
100 g (alebo margarín)
1 ks
1 ks
cca 4 dl
30 g
1/2 KL
Okrem toho:
cca 2 kg čerstvé
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme 1 celé vajce a aj 1 žltok. Do polovice spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme zmiešali z 3 dl mlieka +3 0 g droždie +1 KL cukor. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne ako cesto pije. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré nakonci ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 1 h kysnúť. Ale v takejto horúčave to nakysne aj rýchlejšie :-) Na fotke som este pre info odfotila špaldovú múku, ktorú používam ja. Ale bez akýchkoľvek problémov môžte špaldovú múku zameniť za pšeničnú. Postup je ten istý a cesto je fantastické v oboch prípadoch :-)

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým nám cesto kysne, si pripravíme ovocie. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na 3 časti. Keďže z cesta budu 2 plechy, tak som si pripravila na druhý plech/koláč aj trocha černíc :-)

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme ho na 2 časti. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho opatrne valčekom na olejom vytretý a trocha pomúčený plech. Môj plech má rozmer 38x29 cm.

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi 1cm od kraja posypeme cesto strúhankou, to aby nevytiekla štava z ovocia počas pečenia. A trocha strúhanky porozsýpame aj na celé cesto, kde bude ovocie. Potom dáme bohato slivky, ktoré netreba pekne ukladať :-) Posypeme celé cukrom podľa chuti, poriadne mletou škoricou a nakoniec akoby len poprášime slivky troškou strúhanky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút.

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč skvelo rozvoniava a cesto je upečené pekne do hneda. Je mäkučké a jemné :-)

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A toto je druhý plech, na ktorý som pomiešala slivky s černicami a namiesto škorice som ho pred pečením posypala iba vanilkovým cukrom. Tiež fantastický ;-P

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je to veľmi jednoduchý, rýchlo hotový, fantastický ovocný koláč. Jemné ľahučké kysnuté cesto a šťavnaté slivky sú lákavá kombinácia nielen pre rodinku, ale aj pre návštevu :-) A čo je tiež dôležité, že koláč je výborný aj na druhý deň. Dobrú chuť.

    Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

beatacsontosova
panecku, tak bohato oblozeny kolac, hned by som si dala a na druhy den by zarucene nic nezostalo :-) kysnute sa ide veru v tychto horucavach zblaznit, nestiham mu zatvarat dvere a okna aby mi nezdrhlo z misky :-) kysnuty slivkovy je tatkov najoblubenejsi, bez neho sa ziadna jeho navsteva u nas nezaobide. A teda skoricova posypka musi byt ina lakocinka. Mno nic to, idem ja do fitka aby som si vecer mohla spravit takyto kolacik :-)
bubaya
@cesminaz všetky palce hore! Takto má vyzerať slivkový koláč, slivkami sa nemá šetriť. Gratulujem, chválim, upečiem, vyskúšam, vyzerá to veľmi chutne bez posýpky. Včera sme jeden dojedli, ale to nevadí, veď slivková sezóna je len raz za rok.
haji
Další bezvadný koláč s letním ovocem, moc se mi líbí. Nezvyklé pro mě se strouhankou nahoře, ale vlastně je to logické. Velmi působivá fota, slintám do klávesnice. Díky, milá Cesmínko, za další tvůj sladký receptík!
motyka
Zase jedno "zlato" z tvojej kuchyne. Špaldová múka cesto zmäkčuje, takže musí byť výborné. U nás slivky ešte len dozrievajú, ale o 2 týždne určite bude. To bude bašta a ja budem "od chvály rásť". Ukladám KK.
babka123
Milá Cezmínka, veľmi sa mi páči Tvoj koláč, nešetrila si ovocím. Ja som dnes robila slivkové guľky, prvý krát tento rok, tiež dobrota veľká. Každý si urobí na aké má chuť - grankové, orechové, makové.
cesminaz
@Beatacsontosova presne tak,najlepší je,ked je na ňom bohato ovocie :-) Dakujem z komentik. @Bubaya :-) dakujem,si milá.Ja ked robím ovocné kysnuté koláče,tak tam vzdy musí byt kopa ovocia! Ked slivkové,tak "echt" slivkové :-) A ja posypky nedavam,takto zostane koláč vzdy taky štavnaty ako za čerstva,kym posýpka vpije tú šťavu :-)
1x bubaya
cesminaz
@Haji tej strúhanky je tam navrchu len troška.To preto,lebo ako sa koláč pečie,z tych vela sliviek vide dost vela štavy a tá strúhanka (dole aj hore) vlastne udrží tú štavu na svojom mieste a nenechá ju roztiect po krajoch plechu.A pravdaze aj zabráni tomu,aby sa cesto koláča totálne premočilo :-) Netreba jej tam kopu,len fakt poprášiť ten vrch,tak primerane :-)
Milá @Motyka u nás sú slivky už v plnom prúde,takže vypekám :-) Špaldová je výborná,pečiem s nou vela,ale aj s obyčajnou hladkou je cesto fantastické.Robievam aj s takou aj s takou múkou,kedy ako :-) Verím,ze vám bude chutit,nám strašne chutí.Dufam,ze sa potom ozves.Pozdravujem. @Babka123 :-) ano ja nezvyknem šetrit,ked ovocné,tak nech sa dá aj cítit, nie nech je len postrašené ;-)) Slivkové gulky/gombóce sú tiez velmi chutné,aj ked sa do nich vela ovocia nezmestí :-) Dakujem za tvoj komentík a prajem pekný vecer.
haji
@Cesminaz (7.8.2018 21:15)
Děkuji za detailní postup, milá Cesmínko! Největší radost z takového koláče by měl můj tatínek, miloval "prézle" - opraženou strouhanku. By se zaradoval a určitě by mu chutilo, bo jablkový štrůdl byl u něho top. No a tak by mu tvůj koláč chutil dvojnásobně.
kucharka
Tak ja už som aj hneď vyskúšala, a dúfam, že sa nenahneváš, že som miesto strúhanky dala mak....:-)). Mala som mak, čo už sa pýtal, aby sa s ním niečo urobilo...
Ale nabudúce skúsim určite so strúhankou, pamätám si, že aj moja babka to tak robievala.
Ďakujem za recept.


1x ywett
cesminaz
@Kucharka (10.8.2018 17:22)

Milá @Kucharka tesim sa,ze si vyskusala.S makom to bolo tiez iste chutné.Tá strúhanka tam nedava chut navyse,je neutralna a preto má kolác len cisto slivkovú chut :-) Dakujem za milú odozvu aj s fotkou,som rada ze chutilo :-)
kecemis
Fotku nemam, nestihal som, ale to svedci o vybornom kolaci, u nas vyskusanom, zjedenom a objednanom znova. Velka vdaka.
cesminaz
Milý @Kecemis ani nevies,ako si ma znova potesil :-) Som rada,ze vam koláčik vsetkým chutil.Srdecne pozdravujem do dialky ;-P
mariamka
tiez sme neodolali, kvitujem pouzitie struhanky, mala poznamka, slivky som nechala presladit den vopred s cukrom a skoricou, vyborna klasika, ktora nikdy nesklame <3


cesminaz
@Mariamka (10.9.2018 17:11)

Milá @Mariamka som rada,ze ta tu vidím pod mojim receptom ;-) Tesim sa tvojej sprave aj s fotkou a som rada,ze chutilo.Prajem ti pekny den :-)