Slivkový koláč

Šťavnatý slivkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fajnové kysnuté cesto a čerstvé šťavnaté slivky. U nás sú toto najlepšie a najobľúbenejšie letné koláče :-) Obmienať treba len ovocie ;-P

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme 1 celé vajce a aj 1 žltok. Do polovice spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme zmiešali z 3 dl mlieka +3 0 g droždie +1 KL cukor. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne ako cesto pije. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré nakonci ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 1 h kysnúť. Ale v takejto horúčave to nakysne aj rýchlejšie :-) Na fotke som este pre info odfotila špaldovú múku, ktorú používam ja. Ale bez akýchkoľvek problémov môžte špaldovú múku zameniť za pšeničnú. Postup je ten istý a cesto je fantastické v oboch prípadoch :-)
  2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme ovocie. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na 3 časti. Keďže z cesta budu 2 plechy, tak som si pripravila na druhý plech/koláč aj trocha černíc :-)
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme ho na 2 časti. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho opatrne valčekom na olejom vytretý a trocha pomúčený plech. Môj plech má rozmer 38x29 cm.
  4. Asi 1cm od kraja posypeme cesto strúhankou, to aby nevytiekla štava z ovocia počas pečenia. A trocha strúhanky porozsýpame aj na celé cesto, kde bude ovocie. Potom dáme bohato slivky, ktoré netreba pekne ukladať :-) Posypeme celé cukrom podľa chuti, poriadne mletou škoricou a nakoniec akoby len poprášime slivky troškou strúhanky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút.
  5. Koláč skvelo rozvoniava a cesto je upečené pekne do hneda. Je mäkučké a jemné :-)
  6. A toto je druhý plech, na ktorý som pomiešala slivky s černicami a namiesto škorice som ho pred pečením posypala iba vanilkovým cukrom. Tiež fantastický ;-P
  7. Je to veľmi jednoduchý, rýchlo hotový, fantastický ovocný koláč. Jemné ľahučké kysnuté cesto a šťavnaté slivky sú lákavá kombinácia nielen pre rodinku, ale aj pre návštevu :-) A čo je tiež dôležité, že koláč je výborný aj na druhý deň. Dobrú chuť.