Šťaveľový posúch fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 15. apríla 2014
Šťaveľový posúch (fotorecept)
Foto: mariamka

Máme radi šóšku (štiav, šťaveľ), ale vždy ho varím len ako polievku, prívarok. Zostala mi jedna várka, tak ma napadlo vyskúšať takúto variáciu na Zobraziť celý popisMáme radi šóšku (štiav, šťaveľ), ale vždy ho varím len ako polievku, prívarok. Zostala mi jedna várka, tak ma napadlo vyskúšať takúto variáciu na tradičný smotanový alebo, ak chcete, špenátový posúch.

10
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček 3,3 dl
1/2 hrnček 3,3 dl
1/2 kocka
1 ČL
1 ČL
1 PL
1/2 hrnček 3,3 dl (podľa potreby)
Náplň:
3-4 hrsť (štiav, šóška)
125 g
200 ml
1 ks
podľa chuti
  alebo olej




Postup

  1. 1

    Cesto: Ja som pripravila moje klasické pizzové, akurát som dala tretinu celozrnnej múky. Nechala som kysnúť cca 3/4 hodinu.

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šťaveľ zbavíme stopiek, umyjeme a nakrájame na prúžky. Na troche masla a oleji ho necháme spariť, až sa celkom zatiahne. Vznikne nám takáto kaša.

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske vymiešame tvaroh s kyslou smotanou, pridáme vajce, vychladnutý šťaveľ a strúhaný syr.

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Osolíme (ak máme slaný syr, tak opatrne), okoreníme a všetko zmiešame na takúto nevábnu "gebuzinku" :).

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme alebo vytiahneme ho na veľkosť plechu. Každý ako je zvyknutý, môžete si plech pomastiť a naolejovanými rukami cesto roztlačiť, ako som urobila ja. Prípadne rozvaľkať na doske rovno na papieri a spolu preniesť na plech /môj má vnútorný rozmer 33x33 cm/. Na ceste som urobila prstami jamôčky. V tomto momente si môžeme zapnúť rúru na 200 °C.

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na celé cesto som navrstvila šóškovú plnku. Vrch som pokvapkala olivovým olejom a posypala zvyškom syra. Nechala som ešte podkysnúť cca 10-15 minút a šup do rúry.

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekol sa 20 minút, kontrolujte si to, každý pozná svoju trúbu. Záverečné 2-3 minútky som ešte dala vrchný ohrev, nech sa zapečie syr. No a takto vyzerá upečený.

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto sa dá urobiť ľubovoľné, kysnuté, maslové alebo lístkové, verte mi, tá plnka vás v dobrom prekvapí. Dobrú chuť a krásne Veľkonočné sviatky všetkým priateľom na Vareche :).

    Šťaveľový posúch (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

radost
@Mariamka
prosím-nemáš foto toho šťaveľu,ktorý používaš..??U nás to nebolo zvykom-variť či piecť dačo z neho..ak myslíš tú zajačiu datelinku-ako sme ju volali..či kysličku-vždy nás varovali rodičia-že sa nesmie veľa požuvať-bo potom škodí..ako deti sme kvôli kyselkavej chuti ju žuvali..
či je to iný šťavel..??lákajú ma bylinkové recepty-sama pestujem mnohé..ale tuto nie som doma..
vdaka vopred..
mariamka
@radost tento šťaveľ som mala od mojej maminky zo zahradky, ale inak ho bezne zbieram volne v prirode, vyzera asi takto


ono s tou hlavne nadmernou konzumaciou mas pravdu, viaze vapnik v tele a moze skodit na ladviny a vytvarat kamene, ale ja tu nie som liecitel, iba kuchar :)
jozka2
ja ho mam tiez v mojej mini zahradke ,neviem ci je iny ako polny,ale ostrazitost treba mat pri jeho konzumacii podobne ako aj u rebarbori,lebo obsahuju velke mnozstvo kyseliny stavelovej,ja pridavam ked robim kel ci kapustu,zem.na kyslo,on ochuti jedlo do kyselkava a v malom mnozstve to neuskodi,taky stavelovy kolac by som robila napr,pol na pol so spenatom,inac je velmi zdravi,ale v malom mnozstve a vyzera presne tak ako je na fotke od mariamka.
hubata
Mám ho aj ja v záhrade a vždy sa naň teším, lebo mi vylezie skôr zo zeme ako šalát. Tak ho používam všade tam kde jarný šalát, dokonca aj k mastnému chlebu .....
radost
@Mariamka
vdaka..
v našej rodine ,ani v okolí u nikoho, som nevidela pestovať a variť z neho dáke jedlá..je to pre mňa novota..tuším-už u IZKY som zazrela dačo o ňom v recepte..vtedy som sa nepýtala..
muž vraví-že to z detstva pozná..ako deti to jedli..on je ale z úplne iného kraja..
pokúsim sa vyhľadať kdesi..bo láka ma skúsiť..
rebarboru na záhradke máme..rada by som aj šťaveľ..
želám dobrý deň..:-)
mariamka
@radost u nas je to takmer bezna "burina", poznam ju odmalicka, tiez sme ju ako decka lubili obhryzat, az nam usi vykrucalo, ak tam mate nejaky potok, skus pozriet tam, u nas rasti hojne v okoli Hrona, na Vareche je viac receptov, ak si dáš do chladničky "šťaveľ" tiez tu uz jeden mam na polievku
dakujem aj @jozka2 za doplnujuce info, tu som este nasla nejaky link s popisom, fotkami aj ucinkami  www.semena-osiva.sk/article/249-kysly-ako-stavel...

ako pise @hubata je to naozaj celkom prudko navykova chut, kto sa na nu nauci :) myslim, ze predavkovanie nehrozi, ak sa "uziva" s mierou
prajem, nech sa patranie zadari, ked nie, tak na rok nasadis :) pekny den a dakujem za prispevky :)
jozka2
ano mariamka,precitala som si to presne ako tam pise najlepsi je kde je pridane mlieko smotana,ja ho mnohokrat dam aj do kuracej ci hov.polievky zopar listkov,ale hlavne do podbijanych polievok ci privarkov.
mariamka
@jozka2 pre mna su to novinky, ze do masovej polievky a francuzi dokonca k lososovi, raz sa nam mozno zidu taketo recepty, ked budeme odkazani spasat vsetko, co rastie okolo nas :))
@sandraviglasova dakujem, ta priroda je celkove nedocenena, vela veci mame pod nosom, len sa treba "zohnut" :)) som rada, ze Varecha moze robit aj takuto osvetu
jozka2
ked varim hov.,alebo kuraciu polievku davam 1 PL raw jablkoveho octu on pomoze dostat vapnik do polievky z kosti,tak vtedy nepridavam ocot ale zopar listkov stavelu nesmies dat vela lebo by bola polievka kysla,podla mnozstva,3-4 do hrnca polievky a dost.
afataga
no ja tuto zelinu nepoznam, vyzera to ako kazda ina burina :-) ale kostla by som, nie je jednoduchsie pokvapkat pupavu citronom? :-)
a tamto som myslela, ze nerada sulas :-)))
mariamka
@jozka2 naozaj zaujimave, len u mna problem, ze ten stavel nemam cerstvy k dispozii kedy chcem, ale ako pisu, vie prezit aj v kvetinaci, tak za pokus to pestovanie stoji,, .. a jablkovy ocot?? k tomu mam takmer dusevny odpor.. :)
@afataga nie je burina ako burina, takze bacha ake vzacnosti vyhadzujes :) pupavou a citronom iste nic nepokazis potom daj vediet :) no kto by sulal 1255 sulancov???
jozka2
mariamka,je veeelmi zdrave vypit 2KL raw jablk.octu s 1 KL medu v pohari teplej vody na hladny zaludok potom aspon 2 hod.nic nejest.Vyhladaj si to na googli na co vsetko to priaznivo posobi.
mariamka
@jozka2 ja to teoreticky ovladam velmi dobre, aj uznavam, mam tu teoriu precitanu skrz-naskrz, proste mam nejaky fajnovy nos ci co, uz som mala x znaciek a vsetko poslo, je pravda, ze som nemala ten raw
alex37
@mariamka , naši tiež majú šťavel v záhrade a náš dedo ako milovník prívarkov si ho dáva robiť našej mamči, s vajíčkom :-) parťáka ešte nenašiel, ale táto posúchová verzia sa mi pozdáva, dala som sa nahovoriť a vyskúšam ho prekvapiť :-)
mariamka
@alex37 drzim palce, tu ten stavel nie je taky vyrazny, je to len mierne kyselkave, ak mas, tak daj naozaj udeny syr, alebo kusok oprazenej slaninky, urobi tam dobry smak :) tak nech sa prekvapko vydari, potom daj vediet, inak na dnes idealny pokrm :)
cesminaz
Mila @mariamka nepochybujem o skvelej chuti tvojho posuchu ;-) je to super priloha aj k niakej polievke! A je to presne ako vravis @mariamka ...v prirode okolo nas je vela vzacnych a zdravych rastliniek z ktorych sa daju pripravit super jedla! Namiesto trhu sa vyberme radsej do prirody s niakym kosikom ;-) a nielen z toho dovodu,ze tam to mame zadarmo :-)) Ja vzdy vravim,ked si nieco z prirody nazbieram,ze "taketo nieco ani len v obchode nekupim" ,-)) ...no jedno je iste,ze sa treba tej "zeleni" v prirode rozumiet,lebo nie vsetko je jedle!
mariamka
mila @cesminaz ani nevies, ako ma potesil tvoj prispevok, mam naozaj k prirode blizko, sak diovka z dediny :)... a ctim si vsetko, co v nej rastie, na dovazok som mala som tu najlepsiu starku na svete, ktora ma uz ako decko zasvetila do tajov zeliniek, zbierali sme takmer vsetko, susili, varili,.. ale treba byt opatrny ako pises, dnes tie alergie su pliaga, obdivujem ludi, co s nimi vedia zit,, inak, aj na Vareche je pozitivny trend varit z byliniek, burin,, a s peknym kosikom do prirody vyrazit je radost :) dakujem a prajem krasne dni :)
@alex37 o to bude vzacnejsi , mozno troska poliat by pomohlo :)
radost
@mariamka
i ja som tu chytila vírus kvetinkový..a dnes prvýkrát som si navrch taniera s polievkou hodila pár kvietkov sedmikrásky..vyzeralo to krásne a bolo to celkom chutne jedlé..muž sa iba usmieval..ten zatiaľ neskúsil..mal na obed iné jedlo..určite si ich ešte takto dám-bo pre oči je to pohodička..
sak diovka z dediny..:-)
mariamka
@radost to je ten najsamlepsi virus, kiezby nebol horsi,, :)) mas moje sympatie a polovicka tvoja tiez ze aspon sympatizuje :) ste spravna dvojka, a som rada, ze davas svoje realne skusenosti, rada citam "diovky z dediny" :)
alex37
@mariamka , takže hotové, zjedené skvelé :-) chválili aj tí čo inak šťavel ani nejedia. Robila som ho ako ty s múkou 1/2 na 1/2, miesto tvrdého syru a tvarohu som použila balkánsky syr a navrch slaninka oškvarená, bola to dobrotka :-) ďakujem za rcpt. Ešte mám šťavel na jednu várku, kým začne kvitnúť, určite zopakujem.
mariamka
teda @alex37 tesim sa :) vyborna kombinacia balkan vs. slaninka, urcite by aj nam chutilo, vdaka za spravu aj za vyskusanie ;-)
alex37
...znova na programe, v nedeľu dva plechy 1/2 na 1/2 kôprový a šťavelový, ešte stále máme šťaveľ, škoda nevyužiť, @mariamka tentokrát sa mi podarilo aj odfotiť :-) ešte raz vďaka za rcpt





mariamka
alex37 vyzera prekrasne! robis chute :) mam naozaj radost, ze sa recept ujal, dakujem :)
alex37
s @ alebo bez @ to je jedno, hlavne že je rcpt dobrý :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia