Foto: mariamka
Máme radi šóšku (štiav, šťaveľ), ale vždy ho varím len ako polievku, prívarok. Zostala mi jedna várka, tak ma napadlo vyskúšať takúto variáciu na Zobraziť celý popisMáme radi šóšku (štiav, šťaveľ), ale vždy ho varím len ako polievku, prívarok. Zostala mi jedna várka, tak ma napadlo vyskúšať takúto variáciu na tradičný smotanový alebo, ak chcete, špenátový posúch.
porcií
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 hrnček 3,3 dl |
|
1/2 hrnček 3,3 dl |
|
1/2 kocka |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1/2 hrnček 3,3 dl (podľa potreby) |
|
Náplň: | |
3-4 hrsť (štiav, šóška) |
|
125 g |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
alebo olej |
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Ja som pripravila moje klasické pizzové, akurát som dala tretinu celozrnnej múky. Nechala som kysnúť cca 3/4 hodinu.
-
2
Šťaveľ zbavíme stopiek, umyjeme a nakrájame na prúžky. Na troche masla a oleji ho necháme spariť, až sa celkom zatiahne. Vznikne nám takáto kaša.
-
3
V miske vymiešame tvaroh s kyslou smotanou, pridáme vajce, vychladnutý šťaveľ a strúhaný syr.
-
4
Osolíme (ak máme slaný syr, tak opatrne), okoreníme a všetko zmiešame na takúto nevábnu "gebuzinku" :).
-
5
Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme alebo vytiahneme ho na veľkosť plechu. Každý ako je zvyknutý, môžete si plech pomastiť a naolejovanými rukami cesto roztlačiť, ako som urobila ja. Prípadne rozvaľkať na doske rovno na papieri a spolu preniesť na plech /môj má vnútorný rozmer 33x33 cm/. Na ceste som urobila prstami jamôčky. V tomto momente si môžeme zapnúť rúru na 200 °C.
-
6
Na celé cesto som navrstvila šóškovú plnku. Vrch som pokvapkala olivovým olejom a posypala zvyškom syra. Nechala som ešte podkysnúť cca 10-15 minút a šup do rúry.
-
7
Piekol sa 20 minút, kontrolujte si to, každý pozná svoju trúbu. Záverečné 2-3 minútky som ešte dala vrchný ohrev, nech sa zapečie syr. No a takto vyzerá upečený.
-
8
Cesto sa dá urobiť ľubovoľné, kysnuté, maslové alebo lístkové, verte mi, tá plnka vás v dobrom prekvapí. Dobrú chuť a krásne Veľkonočné sviatky všetkým priateľom na Vareche :).
prosím-nemáš foto toho šťaveľu,ktorý používaš..??U nás to nebolo zvykom-variť či piecť dačo z neho..ak myslíš tú zajačiu datelinku-ako sme ju volali..či kysličku-vždy nás varovali rodičia-že sa nesmie veľa požuvať-bo potom škodí..ako deti sme kvôli kyselkavej chuti ju žuvali..
či je to iný šťavel..??lákajú ma bylinkové recepty-sama pestujem mnohé..ale tuto nie som doma..
vdaka vopred..
ono s tou hlavne nadmernou konzumaciou mas pravdu, viaze vapnik v tele a moze skodit na ladviny a vytvarat kamene, ale ja tu nie som liecitel, iba kuchar :)
vdaka..
v našej rodine ,ani v okolí u nikoho, som nevidela pestovať a variť z neho dáke jedlá..je to pre mňa novota..tuším-už u IZKY som zazrela dačo o ňom v recepte..vtedy som sa nepýtala..
muž vraví-že to z detstva pozná..ako deti to jedli..on je ale z úplne iného kraja..
pokúsim sa vyhľadať kdesi..bo láka ma skúsiť..
rebarboru na záhradke máme..rada by som aj šťaveľ..
želám dobrý deň..:-)
dakujem aj @jozka2 za doplnujuce info, tu som este nasla nejaky link s popisom, fotkami aj ucinkami www.semena-osiva.sk/article/249-kysly-ako-stavel...
ako pise @hubata je to naozaj celkom prudko navykova chut, kto sa na nu nauci :) myslim, ze predavkovanie nehrozi, ak sa "uziva" s mierou
prajem, nech sa patranie zadari, ked nie, tak na rok nasadis :) pekny den a dakujem za prispevky :)
@sandraviglasova dakujem, ta priroda je celkove nedocenena, vela veci mame pod nosom, len sa treba "zohnut" :)) som rada, ze Varecha moze robit aj takuto osvetu
a tamto som myslela, ze nerada sulas :-)))
@afataga nie je burina ako burina, takze bacha ake vzacnosti vyhadzujes :) pupavou a citronom iste nic nepokazis potom daj vediet :) no kto by sulal 1255 sulancov???
@alex37 o to bude vzacnejsi , mozno troska poliat by pomohlo :)
i ja som tu chytila vírus kvetinkový..a dnes prvýkrát som si navrch taniera s polievkou hodila pár kvietkov sedmikrásky..vyzeralo to krásne a bolo to celkom chutne jedlé..muž sa iba usmieval..ten zatiaľ neskúsil..mal na obed iné jedlo..určite si ich ešte takto dám-bo pre oči je to pohodička..
sak diovka z dediny..:-)