Šťaveľový posúch (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Máme radi šóšku (štiav, šťaveľ), ale vždy ho varím len ako polievku, prívarok. Zostala mi jedna várka, tak ma napadlo vyskúšať takúto variáciu na tradičný smotanový alebo, ak chcete, špenátový posúch.

10
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Ja som pripravila moje klasické pizzové, akurát som dala tretinu celozrnnej múky. Nechala som kysnúť cca 3/4 hodinu.
  2. Šťaveľ zbavíme stopiek, umyjeme a nakrájame na prúžky. Na troche masla a oleji ho necháme spariť, až sa celkom zatiahne. Vznikne nám takáto kaša.
  3. V miske vymiešame tvaroh s kyslou smotanou, pridáme vajce, vychladnutý šťaveľ a strúhaný syr.
  4. Osolíme (ak máme slaný syr, tak opatrne), okoreníme a všetko zmiešame na takúto nevábnu "gebuzinku" :).
  5. Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme alebo vytiahneme ho na veľkosť plechu. Každý ako je zvyknutý, môžete si plech pomastiť a naolejovanými rukami cesto roztlačiť, ako som urobila ja. Prípadne rozvaľkať na doske rovno na papieri a spolu preniesť na plech /môj má vnútorný rozmer 33x33 cm/. Na ceste som urobila prstami jamôčky. V tomto momente si môžeme zapnúť rúru na 200 °C.
  6. Na celé cesto som navrstvila šóškovú plnku. Vrch som pokvapkala olivovým olejom a posypala zvyškom syra. Nechala som ešte podkysnúť cca 10-15 minút a šup do rúry.
  7. Piekol sa 20 minút, kontrolujte si to, každý pozná svoju trúbu. Záverečné 2-3 minútky som ešte dala vrchný ohrev, nech sa zapečie syr. No a takto vyzerá upečený.
  8. Cesto sa dá urobiť ľubovoľné, kysnuté, maslové alebo lístkové, verte mi, tá plnka vás v dobrom prekvapí. Dobrú chuť a krásne Veľkonočné sviatky všetkým priateľom na Vareche :).