Šťavelová omáčka s volským okom

izabella929 - fotkaizabella929, 28. novembra 2011

Šťavelová omáčka patrí medzi moje velmi obľúbené jedlá, už aj preto, že si ju pestujem na záhrade a vždy, keď opäť dorastie, dá sa Zobraziť celý popisŠťavelová omáčka patrí medzi moje velmi obľúbené jedlá, už aj preto, že si ju pestujem na záhrade a vždy, keď opäť dorastie, dá sa z nej pripraviť veľmi chutné jedlo.

2
porcie
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
100 ml
250 ml
 podľa potreby
 podľa potreby
2 ks
1/2 kávovej lyžičky
3 lyžice
2 lyžice
2 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpem, pokrájam na kocky a dám variť do osolenej vody. Pokial sa varia zemiaky, umyjem si pod tečúcou vodou šťaveľ.Nekrájam ho. Dám na panvicu lyžicu oleja , keď je dostatočne rozohriaty, nasypem naň umytý šťaveľ a za stáleho miešania, ho nechám úplne rozpustiť.Musí zostať tekutý. Do tohto základu nalejem v mlieku rozhabarkovanú hladkú múku a za stáleho miešania, na slabšom plyne postupne uvarím.Keď je omáčka takmer hotová, pridám soľ,cukor a mleté korenie a spolu to nechám ešte chvíľku variť.Potom prilejem smotanu a nechám 2 minútý celú omáčku prejsť varom a odstavím.

  2. 2

    Uvarené zemiaky scedím.Na lyžici oleja upražím pokrájanú cibuľku do zlatista, odstavím zo sporáka, pridám štipku červenej mletej papriky a celú masu vylejem na uvarené zemiaky a spolu premiešam.Na teflonovú panvicu rozbijem jedno vajíčko , chvíľku ho opečiem a potom dám na šťaveľovú omáčku.Cibuľu pokrájam na hrubšie kolieska, obalím vo vajíčku a strúhanke a vypražím na oleji,takto upravenú ju obľubujeme.Na tanier servírujem zemiaky, vedľa nich dám šťaveľovú omáčku, na ňu umiestnim volské oko a okolo obložím vyprážanou cibuľkou.

Diskusia k receptu

marianna76
mňam, ja som robila takúto polievku šťavelovú... najprv sa čudovali a potom pýtali ešte... parádna
hubata
Niečo ako šooška - svokra ju varievala skoro na jar, aby sme vyrovnali deficit vitamínov po dlhej zime. Je to istotne jedlo z Gemera (okolo Rimavskej Soboty) - vynikajúce, prirodzene kyslé že netreba ani ocot pridávať. Dávala som to malej dcérke na radu svokry, samozrejme rozmixovanú ako špenát s vajíčkom a zemiakovým pyré (bez cibule). To som ani nevedela že existuje aj šťaveľ záhradný ...... my sme šťaveľ zbierali po lúke. Toto je trošku iná obmena šoošky, ale význam tohto ľudového jedla je jednoznačný: po dlhej zime zjesť niečo zelené, jarné.
alena45
hubatá, šťavel je šóška. Tiež som ju pestovala, dala sa niekoľkokrát do roka ostrihať a dorástla, aj zimu prežila a na jar znova.
hubata
@alena 45 no vidíš to som ani nevedela, že existuje aj záhradný šťavel. Vlastne ako zíde sneh, tak sa asi objaví aj šťavel, takže vitamínová bomba po dlhej zime z vlastnej záhrady. Ste vy len šikulky dievčatá!
izabella929
alena45 hlavná vec, že obe hovoríte o tej istej rastline...a je to fakt bašta.-))
izabella929
hubata, ak sa dostaneš na moju stránku na Azte, v albumoch mám aj tie lieskové oriešky vyfotené...
eldina
Izuška, len aby si vedela-dnes varím "tvoj" obed..:)
našklbala som šťavel..(nemám veľa času na varenie, lebo makám v záhrade/ ved treba byť fit, nie?/ a tak takúto zdravú bleskofffku dnes budem mať)..vdaka
izabella929
@eldina...moja milá priatelka...práve som došla zo záhrady a tiež som ju musela poriadne vypolievať, lebo je strašne sucho...už som z nej raz varila omáčku, ale v piatok budem variť znova, kým je mladá a nemá fúzy...určite ste si pochutnali, je to skvelá papanica..raz-dva hotové a fajné. ..ke´d má človek veša roboty, takáto rýchlovka pride vždy vhod.-) nech sa ti darí a záhradka prekvitá.-)vďaka za milý komentár.-)
kovmur
Milé Dámy, dnes varím sosku ja, my dávame sosku na cibulku a nie cibulku na zemiaky. Je to naozaj pochútka a ktomu zdravá
safran
jéj, recept môjho detstva - milovala som ho veľmi... spomienka na mamičku...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia