Šťavelová omáčka s volským okom

Autor receptu: izabella929

Šťavelová omáčka patrí medzi moje velmi obľúbené jedlá, už aj preto, že si ju pestujem na záhrade a vždy, keď opäť dorastie, dá sa z nej pripraviť veľmi chutné jedlo.

2
porcie
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpem, pokrájam na kocky a dám variť do osolenej vody. Pokial sa varia zemiaky, umyjem si pod tečúcou vodou šťaveľ.Nekrájam ho. Dám na panvicu lyžicu oleja , keď je dostatočne rozohriaty, nasypem naň umytý šťaveľ a za stáleho miešania, ho nechám úplne rozpustiť.Musí zostať tekutý. Do tohto základu nalejem v mlieku rozhabarkovanú hladkú múku a za stáleho miešania, na slabšom plyne postupne uvarím.Keď je omáčka takmer hotová, pridám soľ,cukor a mleté korenie a spolu to nechám ešte chvíľku variť.Potom prilejem smotanu a nechám 2 minútý celú omáčku prejsť varom a odstavím.
  2. Uvarené zemiaky scedím.Na lyžici oleja upražím pokrájanú cibuľku do zlatista, odstavím zo sporáka, pridám štipku červenej mletej papriky a celú masu vylejem na uvarené zemiaky a spolu premiešam.Na teflonovú panvicu rozbijem jedno vajíčko , chvíľku ho opečiem a potom dám na šťaveľovú omáčku.Cibuľu pokrájam na hrubšie kolieska, obalím vo vajíčku a strúhanke a vypražím na oleji,takto upravenú ju obľubujeme.Na tanier servírujem zemiaky, vedľa nich dám šťaveľovú omáčku, na ňu umiestnim volské oko a okolo obložím vyprážanou cibuľkou.