Vyprážané huby
Vyprážané huby

Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 17. mája 2023
Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept)
Foto: eruska25

Nové zemiačiky ešte nie sú, ale aj staré môžu chutiť ako nové. K nim som vyprážala sírovec - krásne žltá huba, ktorá rastie na Zobraziť celý popisNové zemiačiky ešte nie sú, ale aj staré môžu chutiť ako nové. K nim som vyprážala sírovec - krásne žltá huba, ktorá rastie na listnatých stromoch. Keď je mladá, je veľmi chutná.

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Trojobal:
Na vyprážanie:
Zemiaky:




Postup

  1. 1

    Manžel doniesol sírovec.

    Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäkučké konce som nakrájala na asi 8 mm plátky. Tie tvrdšie časti som odložila, na druhý deň budú na fašírku. Potom som tie plátky uvarila v osolenej vode asi 2 minútky.

    Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vybratí som ich vhodila do studenej vody.

    Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vodu som scedila, plátky húb rozložila, osušila papierovou utierkou a jemne posypala korením na pečené kurča.

    Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Klasicky obalila v trojobale - múka, osolené vajíčka strúhanka. vyprážala som v oleji tesne pred podávaním.

    Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky: Staré zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrťky, zalejeme vodou a dáme variť. Keď už vrú, vodu z nich vylejeme, prilejeme čistú vodu, osolíme a uvaríme do mäkka. Potom všetku vodu zlejeme, na zemiaky dáme 2 plátky masla, nakrájanú petržlenovú vňať, hrniec zakryjeme, maslo sa na teplých zemiakoch rozpustí. Nakoniec premiešame a podľa potreby dosolíme. Môžem potvrdiť, že chutia naozaj ako nové. Petržlenovú vňať môžeme nahradiť aj nasekanou pažítkou.

  7. 7

    K obedu bol hlávkový šalát.

    Staré zemiaky ako nové a vyprážaný sírovec (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Myslela som, že tým, že ak prvú vodu zo zemiakov zlejeme, tá ich chuť bude ako u nových, či nie? Lebo takto ja robievam často, ale len v jednej vode, no zberám tú škrobovú penu zvrchu, keď začnú vrieť. Ale ma nenapadlo. že chutia ako nové :) Zvyčajne ich tak robím k fašírkam.....
hubata
Na chalupe v Patinciach som ho našla niekolkokrát pri Dunaji. Najprv som si overila u dvoch susedov či je jedlý a tiež mi poradili ako sírovec pripraviť. Ja pochádzam zo Zahoria, tam sirovec nerastie, tam rastú dubáky v strelnici, modráky/suchohríby/ kuriatka, pamatníci poznajú aj sviňuvky, špičky /tanečnice/ a šampiňóny okolo Rudavy. Sírovec je vynikajúci na všetky sposoby.
eruska25
@hubata (18.5.2023 17:11)

Ej, veru, Záhorie je známe dubákmi, aj od nás tam niektorí chodia, lebo u nás v háji sú len šampiňóny. A náhodou u nás v dedine manžel objavil sírovec, dúfam, že tam ešte nejaký dorastie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia