Srnčia paštéta s pistáciami a brusnicovo-figovou omáčkou

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 25. februára 2011
Srnčia paštéta s pistáciami a brusnicovo-figovou omáčkou
Foto: Marek Velček

Suroviny

300 g
2 ks
 mleté podľa chuti
 podľa chuti
0,5 dl
2 ks
1 dl
150 g
50 g
Omáčka:
na obalenie:
 alebo iné orechy




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame, osolíme a okoreníme, sprudka opečieme na masle a chvíľu podusíme. Mäso pomelieme, pridáme pomletú slaninu a zmes ešte rozmixujeme, pridáme koreniny a dosolíme, pridáme žĺtky, smotanu, brandy a vývar a ešte raz rozmixujeme dohladka.

  2. 2

    Túto hmotu naplníme do formy vystlanej strečovou fóliou a varíme vo vode, ktorá nesmie vrieť - do 80 °C podľa veľkosti formy asi hodinu. Po uvarení necháme vychladnúť aspoň 12 hodín, po vychladení paštétu nakrájame, obalíme v pomletých pistáciách a servírujeme.

  3. 3

    Brusnicovo-figová omáčka: Brusnicový kompót orestujeme na masle, pridáme figy, ktoré sme vopred namočili do Alibernetu, pridáme zvyšný Alibernet a šťavu z jednej limety a pomaly redukujeme. Potom omáčku rozmixujeme ponorným mixérom, precedíme cez sitko, pridáme maslo a vychladíme.

  4. 4

    Náš tip: Paštétu obalíme v orechoch - môžu byť akékoľvek, pistácie však paštéte dodajú farebný akcent.

Diskusia k receptu

kimlo
Hmm.. typicky domáce jedlo.. utekám do tesca pre čestvé figy a alibernet.. :-)
sajgy
ako nápad na inšpiráciu beriem, ako recept bez gramáží ....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia