Foto: pusta
Sezóna úrody papriky a paradajok je práve v plnom prúde, táto zelenina je základnou surovinou mnohých výborných jedál. Vybrala som starý známy a veľmi Zobraziť celý popisSezóna úrody papriky a paradajok je práve v plnom prúde, táto zelenina je základnou surovinou mnohých výborných jedál. Vybrala som starý známy a veľmi chutný recept zo svojej zbierky a pripravila som zeleninovú papriku na srbský spôsob. Naplnila som ju mletým mäsom, na vrch som pokládla kolieska paradajok, cibule, plátky domácej údenej slaniny, na každú som ešte pridala kyslú smotanu a upiekla. Je to vynikajúce jedlo s kavalkádou chutí a farieb.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml v hotovom stave |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
3 - 4 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 CL |
|
1 ks |
|
1 - 2 PL na každú naplnenú papriku |
|
1 menší plátok na každú naplnenú papriku |
|
2- 3 PL (olej slnečnicový) |
|
na podliatie |
|
Postup
-
1
Najprv som pripravila ryžu, umyla som ju a opražila do sklovita na 1 PL slnečnicového oleja.
-
2
Zaliala som ju 1 a 1/2 násobným vriacej množstvom vody, to úplne stačí, lebo som použila dlhozrnnú. Osolila som ju a prikrytú pokrievkou som ju nechala dusiť na minimálnom plameni - asi 7 - 8 minút.
-
3
Plameň som vypla a nechala som ešte pod pokrievkou asi 5 minút dôjsť a ryža bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.
-
4
Do misy som dala mleté mäso, mala som jahňacie, ale môžete použiť i hovädzie, bravčové alebo mix. Mäso som osolila.
-
5
Okorenila som ho riadne čerstvo mletým čiernym korením, pridala som sladkú mletú červenú papriku,...
-
6
...1 na jemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak,...
-
7
...udusenú ryžu, 1 vajce a...
-
8
...všetko som spolu dôkladne premiešala, odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili všetky chute.
-
9
Zatiaľ som papriky zbavila stopiek, jadrincov, žiliek, semienok, umyla som ic, prekrojila na polovicu, nechala som ich dobre odkvapkať a vložila do pekáčika. Počítala som jednu veľkú papriku na osobu, teda 2 polovice.
-
10
Pokrájala som umyté paradajky a druhú očistenú cibuľu na kolieska, domácu údenú slaninu na tenké plátky a potom na štvorce, zodpovedajúce paprikám.
-
11
Polovičky paprík som naplnila ochuteným mletým mäsom.
-
12
Na každú naplnenú papriku som na vrch položila plátok domácej údenej slaniny, koliesko cibule a...
-
13
...koliesko paradajky. Dookola som rozložila zvyšné pokrájané suroviny.
-
14
Na každú plnenú papriku som ešte dala 1 - 2 PL kyslej smotany. Pridala som domácu bravčovú masť, podliala trochou vody /toto nemám odfotené/.
-
15
Prikryté alobalom som piekla v trúbe pri teplote 180 stupňov C 45 minút, potom som odstránila alobal a piekla ešte 15 minút, kým bola slaninka pekne chrumkavá a zelenina opečená.
-
16
Srbské pečené plnené papriky sú šťavnaté sýte jedlo úžasnej chuti pečeného mletého mäsa a pečenej zeleniny, obohatené domácou údenou slaninou a kyslou smotanou, ku ktorému úplne postačuje krajec čerstvo upečeného voňavého domáceho chlebíka na vytieranie skvelej šťavičky. Je to vynikajúce jedlo harmonickej chuti, ktoré vyhovuje milovníkom mäsa v spojení s čerstvou letnou zeleninou a ostatnými prísadami.
tak sa vraví "kicsi a bors, de erős", starý pán vedel čo je dobré, ak miloval dobroty od Ľudovíta XIV. -ho až po VIII.-ho, musel byť fajnschmecker :-)
aj u nás sa obeduje s úderom 12,00 hodiny :-)
veľmi si ma potešil, že aj u neho, aj u teba by som zmaturovala za
1/A/plus*****
dakujem za toľkú poctu - ty si na tom u mňa rovnako, priateľ môj :-)))
hlavne, netreba stáť pri sporáku v tejto horúčave a výsledok vynikajúci.
dakujem za*****
to hovorí samo za seba :-)
dakujem za uloženie do kk.
potešilo ma to.
dakujem a vážim si to, veľmi ma to zaväzuje .
len vyskúšaj, celkom isto si prídeš na svoje.
dakujem za krásnu pochvalu.
mám tu aj vegetariánsku verziu plnenej pečenej papriky pre teba a prikladám link:
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-plnena-paprika-nielen-pr...
a dakujem ti :-)))
ale pečené, to si zgustnem, pečené paradajky na nich milujem + domáca údená slaninka :P
mám tu aj pečenú plnenú papriku bez ryže, miesto žemle strúhanka.
tiež je úžasne chutná.
prikladám link pre teba:
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-plnena-paprika-fotorecep...
a veľmi pekne ti dakujem.
som rad, že tak chutilo, že sa len zaprášilo.
dakujem za úžasnú správu.
a tebe prajem skoré a úplné uzdravenie.