Srbská plnená pečená paprika (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Sezóna úrody papriky a paradajok je práve v plnom prúde, táto zelenina je základnou
surovinou mnohých výborných jedál.
Vybrala som starý známy a veľmi chutný recept zo svojej zbierky a pripravila som
zeleninovú papriku na srbský spôsob. Naplnila som ju mletým mäsom, na vrch som
pokládla kolieska paradajok, cibule, plátky domácej údenej slaniny, na každú som ešte
pridala kyslú smotanu a upiekla. Je to vynikajúce jedlo s kavalkádou chutí a farieb.
4 porcie |
120 minút príprava |
45+15 minút na 180 °C |
Postup- Najprv som pripravila ryžu, umyla som ju a opražila do sklovita na 1 PL slnečnicového oleja.
- Zaliala som ju 1 a 1/2 násobným vriacej množstvom vody, to úplne stačí, lebo som použila dlhozrnnú. Osolila som ju a prikrytú pokrievkou som ju nechala dusiť na minimálnom plameni - asi 7 - 8 minút.
- Plameň som vypla a nechala som ešte pod pokrievkou asi 5 minút dôjsť a ryža bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.
- Do misy som dala mleté mäso, mala som jahňacie, ale môžete použiť i hovädzie, bravčové alebo mix. Mäso som osolila.
- Okorenila som ho riadne čerstvo mletým čiernym korením, pridala som sladkú mletú červenú papriku,...
- ...1 na jemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak,...
- ...udusenú ryžu, 1 vajce a...
- ...všetko som spolu dôkladne premiešala, odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili všetky chute.
- Zatiaľ som papriky zbavila stopiek, jadrincov, žiliek, semienok, umyla som ic, prekrojila na polovicu, nechala som ich dobre odkvapkať a vložila do pekáčika. Počítala som jednu veľkú papriku na osobu, teda 2 polovice.
- Pokrájala som umyté paradajky a druhú očistenú cibuľu na kolieska, domácu údenú slaninu na tenké plátky a potom na štvorce, zodpovedajúce paprikám.
- Polovičky paprík som naplnila ochuteným mletým mäsom.
- Na každú naplnenú papriku som na vrch položila plátok domácej údenej slaniny, koliesko cibule a...
- ...koliesko paradajky. Dookola som rozložila zvyšné pokrájané suroviny.
- Na každú plnenú papriku som ešte dala 1 - 2 PL kyslej smotany. Pridala som domácu bravčovú masť, podliala trochou vody /toto nemám odfotené/.
- Prikryté alobalom som piekla v trúbe pri teplote 180 stupňov C 45 minút, potom som odstránila alobal a piekla ešte 15 minút, kým bola slaninka pekne chrumkavá a zelenina opečená.
- Srbské pečené plnené papriky sú šťavnaté sýte jedlo úžasnej chuti pečeného mletého mäsa a pečenej zeleniny, obohatené domácou údenou slaninou a kyslou smotanou, ku ktorému úplne postačuje krajec čerstvo upečeného voňavého domáceho chlebíka na vytieranie skvelej šťavičky.
Je to vynikajúce jedlo harmonickej chuti, ktoré vyhovuje milovníkom mäsa v spojení s čerstvou letnou zeleninou a ostatnými prísadami.
|