Srbská plnená pečená paprika (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Sezóna úrody papriky a paradajok je práve v plnom prúde, táto zelenina je základnou surovinou mnohých výborných jedál. Vybrala som starý známy a veľmi chutný recept zo svojej zbierky a pripravila som zeleninovú papriku na srbský spôsob. Naplnila som ju mletým mäsom, na vrch som pokládla kolieska paradajok, cibule, plátky domácej údenej slaniny, na každú som ešte pridala kyslú smotanu a upiekla. Je to vynikajúce jedlo s kavalkádou chutí a farieb.

4
porcie
120 minút
príprava
45+15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila ryžu, umyla som ju a opražila do sklovita na 1 PL slnečnicového oleja.
  2. Zaliala som ju 1 a 1/2 násobným vriacej množstvom vody, to úplne stačí, lebo som použila dlhozrnnú. Osolila som ju a prikrytú pokrievkou som ju nechala dusiť na minimálnom plameni - asi 7 - 8 minút.
  3. Plameň som vypla a nechala som ešte pod pokrievkou asi 5 minút dôjsť a ryža bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.
  4. Do misy som dala mleté mäso, mala som jahňacie, ale môžete použiť i hovädzie, bravčové alebo mix. Mäso som osolila.
  5. Okorenila som ho riadne čerstvo mletým čiernym korením, pridala som sladkú mletú červenú papriku,...
  6. ...1 na jemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak,...
  7. ...udusenú ryžu, 1 vajce a...
  8. ...všetko som spolu dôkladne premiešala, odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa dobre prepojili všetky chute.
  9. Zatiaľ som papriky zbavila stopiek, jadrincov, žiliek, semienok, umyla som ic, prekrojila na polovicu, nechala som ich dobre odkvapkať a vložila do pekáčika. Počítala som jednu veľkú papriku na osobu, teda 2 polovice.
  10. Pokrájala som umyté paradajky a druhú očistenú cibuľu na kolieska, domácu údenú slaninu na tenké plátky a potom na štvorce, zodpovedajúce paprikám.
  11. Polovičky paprík som naplnila ochuteným mletým mäsom.
  12. Na každú naplnenú papriku som na vrch položila plátok domácej údenej slaniny, koliesko cibule a...
  13. ...koliesko paradajky. Dookola som rozložila zvyšné pokrájané suroviny.
  14. Na každú plnenú papriku som ešte dala 1 - 2 PL kyslej smotany. Pridala som domácu bravčovú masť, podliala trochou vody /toto nemám odfotené/.
  15. Prikryté alobalom som piekla v trúbe pri teplote 180 stupňov C 45 minút, potom som odstránila alobal a piekla ešte 15 minút, kým bola slaninka pekne chrumkavá a zelenina opečená.
  16. Srbské pečené plnené papriky sú šťavnaté sýte jedlo úžasnej chuti pečeného mletého mäsa a pečenej zeleniny, obohatené domácou údenou slaninou a kyslou smotanou, ku ktorému úplne postačuje krajec čerstvo upečeného voňavého domáceho chlebíka na vytieranie skvelej šťavičky. Je to vynikajúce jedlo harmonickej chuti, ktoré vyhovuje milovníkom mäsa v spojení s čerstvou letnou zeleninou a ostatnými prísadami.