Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom fotorecept

martinis - fotkamartinis, 15. decembra 2013
Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom (fotorecept)
Foto: martinis

Šalát sa dá pripraviť aj na teplo - napríklad použitím práve uvarenej červenej šošovice. Tentokrát podávaná na listoch čerstvého špenátu, s mäkkým kozím syrom a restovanou červenou cibuľou, skutočne jedinečná chuť :)

1
porcia
25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ČL
1 ČL
1 strúčik (rozpučený čepeľou noža)
1/2  ČL
1/2  pohárika
 pohárik
niekoľko lístkov
podľa chuti
 (pozdĺžne prekrojená a najemno nakrájaná)
 veľká hrsť (prepláchnuté a otrasené)
pár kvapiek
1 koliesko (80 g)
2  PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Inšpirácia z knihy Šaláty na celý rok :) Aby šla príprava šikovne, očistíme si na začiatok jednu červenú cibuľu, prekrojíme ju na polovicu a nakrájame na veľmi jemné plátky, ktoré odložíme bokom. Do misky pripravíme lyžičku rímskej rasce, nožom rozpučený strúčik cesnaku a pol lyžičky zázvoru. Tieto korenia dodajú červenej šošovici zaujímavý, korenený charakter :)

    Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dve panvice kvapneme po lyžičke oleja. Jednu necháme rozohriať, pridáme korenia a pražíme dve minúty, kým nevynikne ich aróma. Potom pridáme šošovicu a zalejeme pohárikom zeleninového vývaru, zamiešame a necháme na nízkom plameni variť osem až desať minút.

  3. 3

    Medzitým v miske vymiešame malé koliesko mäkkého kozieho syra s dvoma lyžicami bieleho jogurtu a trochou mletého čierneho korenia. Na druhej panvici rozohrejeme olej a restujeme cibuľu zhruba päť minút, pokiaľ nezmäkne a jej robustná chuť sa nezmení na príjemne sladkú. Odstavíme.

    Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Špenát premyjeme, kvapneme doň olej a dobre premiešame, potom uložíme na tanier. Do hotovej šošovice vidličkou vmiešame pár lístkov čerstvej mäty, ja som sa ani neobťažoval jej krájaním, veď má malé lístky :) Podľa chuti môžno pridať aj trocha koriandru.

    Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naservírujeme na špenát, pridáme kozí syr a restovanú cibuľu. Najlepší je so špaldovou bagetou :)

    Špenátový šalát s korenenou šošovicou a kozím syrom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
@violetacamorova : ja zasa nemám rád kozie mlieko, ale kozí syr mi chutí veľmi. Zvláštne :) Skús ho zameniť za iný krémový syr ...
@jerica : ďakujem veľmi pekne ! :-)) Tak to sa teším, že po Vianociach naň príde rad, dúfam, že mi napíšeš, ako Ti chutilo :-) Potešila si ma ;)
@methi : ďakujem, to som rád O:)
@dada10 : tak to si potom nepochybne prídeš na svoje :-))
@eviana : veľká vďaka, ďakujem za plný počet hviezdičiek O:)
@freshkuchta : super, to sa veľmi teším a pevne verím, že sa vydarí a bude chutiť ;)
@dellawar : Ak to „Bŕŕŕ“ patrí k receptu, tak neviem, čo je na ňom také hrozné. Ak nie a len sa trasieš od zimy, písaním komentov to nespravíš, radšej prilož do krbu. :-)

Pridaj komentár k receptu: