Krémové rizoto
Krémové rizoto

Špenátové krémové rizoto so pstruhom dúhovým fotorecept

macka78 - fotkamacka78, 15. januára 2019
Špenátové krémové rizoto so pstruhom dúhovým (fotorecept)
Foto: macka78

Ryža Arborio je dobrým zdrojom zložených sacharidov, čiže telu dodá dostatok energie. Keďže má nízky glykemický index, táto energia sa z nej uvoľňuje len Zobraziť celý popisRyža Arborio je dobrým zdrojom zložených sacharidov, čiže telu dodá dostatok energie. Keďže má nízky glykemický index, táto energia sa z nej uvoľňuje len pomaly a zasýti vás tak na dlhšiu dobu. Okrem toho je táto obilnina i zdrojom dôležitých bielkovín a cennej vlákniny. Z vitamínov je bohatá na vitamíny skupiny B, no telu doplní i vitamín C a A. Navyše je plná minerálnych látok a stopových prvkov. Nachádza sa v nej predovšetkým železo, draslík či horčík.

3
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 ml (hrnček)
kúsok
3 strúčiky
hrsť
2 dcl
cca 50 g
cca 20 g
cca 1 l




Postup

  1. 1

    Ako prvé si umyjeme pstruha, osušíme, pinzetou povyťahujeme kostičky a stiahneme kožu (pomôžeme si ostrým nožíkom). Nakrájame na malé kúsky. Špenát a cesnak nasekáme na drobno a pórik nakrájame na malé kúsky.

    Špenátové krémové rizoto so pstruhom dúhovým (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozpálenom olivovom oleji osmahneme najskôr pórik, postupne pridáme cesnak, pstruha a necháme pekne zatiahnuť (pstruha pridávam hneď na začiatku, aby sa krásne spojil s ryžou). Nakoniec vysypeme ryžu a restujeme do sklovita. Prilejeme víno, soľ, korenie a pomaly dusíme pod pokrievkou (sledujeme). Ako náhle sa vínko odparí, začneme postupne prilievať vývar a miešame a prilievame. Tento proces opakujeme, kým ryža nie je hotová (cca 35 minút, al dente na miernom plameni). Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodnaté. Pred koncom varenia, prisypeme nasekaný špenát, pridáme maslo a nakoniec primiešame nastrúhaný parmezán...

    Špenátové krémové rizoto so pstruhom dúhovým (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť! :D

Diskusia k receptu