Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou fotorecept
Foto: kvakac
Ako využiť špekáčiky v zime.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
8 ks |
|
8 ks |
|
3 ks stredná |
|
1000 g sudová |
|
Plnka: | |
400 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
6 strúčikov (koľko kto znesie) |
|
|
|
Na vymastenie pekáča: | |
|
Postup
-
1
Zemiaky vyberieme podľa dĺžky a hrúbky špekáčikov, veľkosťou a počtom. Riadne ich očistíme (drôteným kartáčom, kto nemá, stačí aj drôtenka na riady). Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a od bodu varu varíme 15 minút. Potom vodu zlejeme, necháme vychladnúť.
-
2
Zatiaľ pripravíme špekáčiky s cibuľou.
-
3
Kapustu dáme do sitka, aby voda odtiekla. Ak je veľmi kyslá, tak ju prepláchneme vodou.
-
4
Cibuľu krájame na kolieska 3 mm hrubé a špekáčiky na 1,5 cm hrubé.
-
5
Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Cesnak pred zmiešaním nastrúhame.
-
6
Plech na pečenie natrieme masťou a na to uložíme tenkú vrstvu kapusty. Keď nám zemiaky trochu ochladli, tak krájame na kolieska rovnako hrubé ako špekáčiky.
-
7
Teraz už len dávame na ihlu špekáčik, zemiak a cibuľu. Robíme tak, dokedy všetky suroviny minieme. Naplnené ihly uložíme na plech a všetko obložíme kapustou. Pripadne trochu osolíme. Ja som nesolil a bolo to dosť slané.
-
8
A na to natiahneme pripravenú plnku. Dáme do rúry na 200 °C a hodinu piecť. Musí sa to poriadne prepiecť. Nebojte sa, tak ľahko sa to nepripečie. Kapusta a smotana to nedovolia.
-
9
Zhruba po hodine vytiahneme takúto dobrotu, ako ja.
-
10
Šašlíky boli dlhšie ako tanier.
-
11
Musel som hneď vytiahnuť ihlu. Necháme trochu vychladnúť a hr na to.
Vďaka za milý a úsmevný koment. Teraz nám nejako chutí sudová kapusta, aby sme ju nejedli surovú, tak sme ju pripiekli. Je to jednoduché a vďačné jedlo.
Vďaka za pekný koment. Tato bola domáca kapusta a tam už boli koreniny, tak som tam nič nedal. Keď použijem v plechovke vínnu kapustu, tak tam dám rascu, čierne korenie celé a nové korenie cele. Jalovec na kapustu nepoužívam. Najlepší liek na žalúdok je destilát z cukrovej repy. Z toho vytrávi človeku, že by potom aj klince zjedol. Špekáčky kupujem v Lidli tie sú dobré.
pre "pauzírovaný" marijáš! ... ta ňe? Pekný, ničím nepraktickým prerušovaný predvianočný týždeň!
Vďaka za koment. Tiež želám pokojné dni do vianoc aj počas nich a ešte aj po nich.
Tak to áno, Repak 52%, to mi k Tebe pasuje:-)máš kvalitné špekačky,niet pochýb,že papanica skvelá:-)
Pod svojím nickom si pýtaš recept na obzerance:-)) zasmiala som sa a spomenula na recept od mojej kamarátky,na obzerance: kuk sem,kuk tam...nič nevidím,tak krútim hlavou ďalej a zbadam slivovicu...heureka!
Vďaka za koment. Myslíš že toto mi pasuje? Áno a ešte raz áno. Posielam foto. To sme robili pre príbuznú Slávku. Uhádneš čo je to? Nebudem ťa trápiť je to kačka a údené koleno. A repáčik k tomu na trávenie. Bude to čaj o piatej. Čože Slávka, ale jej manžel ten nás bude bozkávať, že sme nezabudli. Meno je zajtra, ale oslava dnes.
Vďaka za koment. Som rád, že som inšpiroval. Keby si ešte do pekáča prihodila takéto niečo, ták ťa budu na rukách nosiť.
To iste áno, ale aj moja obetavosť je len "odtád potád". Ale v každom prípade ešte raz ď. za inšpiráciu a hlavne, čo som zabudla, Tvoj recept je ako dúšok čistej vody v tej nekonečnej záplave sladkých vianočných pečív..... :-))) Až sa mi z toho "lepí huba"...:-)))
Ešte raz vďaka. Je to ako hladkanie po hlavičke.
Vďaka za pekný komentár. Veď ide o išpirácie. Niekedy jeden nevie čo uvariť a návody na Vareche napomôžu mysleniu čo teraz.
Takto to dopadlo:
Vďaka za koment. Vďaka za obrázky a vyskúšanie. Ono v podstate si každý doladí podla svojej chutí.
Vďaka za koment. Oplatí sa skúsiť.