Špekáčikový špíz
Špekáčikový špíz

Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 16. decembra 2019
Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: kvakac

Ako využiť špekáčiky v zime.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

8 ks
8 ks
3 ks stredná
1000 g sudová
Plnka:
400 g
2 PL
2 PL
1 KL
6 strúčikov (koľko kto znesie)
Na vymastenie pekáča:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky vyberieme podľa dĺžky a hrúbky špekáčikov, veľkosťou a počtom. Riadne ich očistíme (drôteným kartáčom, kto nemá, stačí aj drôtenka na riady). Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a od bodu varu varíme 15 minút. Potom vodu zlejeme, necháme vychladnúť.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ pripravíme špekáčiky s cibuľou.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu dáme do sitka, aby voda odtiekla. Ak je veľmi kyslá, tak ju prepláchneme vodou.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu krájame na kolieska 3 mm hrubé a špekáčiky na 1,5 cm hrubé.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Cesnak pred zmiešaním nastrúhame.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech na pečenie natrieme masťou a na to uložíme tenkú vrstvu kapusty. Keď nám zemiaky trochu ochladli, tak krájame na kolieska rovnako hrubé ako špekáčiky.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz už len dávame na ihlu špekáčik, zemiak a cibuľu. Robíme tak, dokedy všetky suroviny minieme. Naplnené ihly uložíme na plech a všetko obložíme kapustou. Pripadne trochu osolíme. Ja som nesolil a bolo to dosť slané.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A na to natiahneme pripravenú plnku. Dáme do rúry na 200 °C a hodinu piecť. Musí sa to poriadne prepiecť. Nebojte sa, tak ľahko sa to nepripečie. Kapusta a smotana to nedovolia.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zhruba po hodine vytiahneme takúto dobrotu, ako ja.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Šašlíky boli dlhšie ako tanier.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Musel som hneď vytiahnuť ihlu. Necháme trochu vychladnúť a hr na to.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Aké stastie, ze uz som po veceri, lebo by som ten recept nemohla precitat bez slintania. Takze si ho ukladam. pripomina mi vysokoskolské studium; kedy spekacky pre pol storocim boli naozaj vynikajuce, alebo sme boli taki velki hladosi ? Tu vo Francii nie su, ani ta kysla smotana, ale nahradim to niecim a urcite vyskusam. Vdaka ! Vdaka ! vdaka !
@chorvatka (16.12.2019 20:54)

Vďaka za pekný koment. Tato bola domáca kapusta a tam už boli koreniny, tak som tam nič nedal. Keď použijem v plechovke vínnu kapustu, tak tam dám rascu, čierne korenie celé a nové korenie cele. Jalovec na kapustu nepoužívam. Najlepší liek na žalúdok je destilát z cukrovej repy. Z toho vytrávi človeku, že by potom aj klince zjedol. Špekáčky kupujem v Lidli tie sú dobré.
... jednoduché konštatovanie, Kvákač kamarát, ďalšia super inšpirácia na pochúťku aj
pre "pauzírovaný" marijáš! ... ta ňe? Pekný, ničím nepraktickým prerušovaný predvianočný týždeň!
@chorvatka (16.12.2019 20:54)

Pod svojím nickom si pýtaš recept na obzerance:-)) zasmiala som sa a spomenula na recept od mojej kamarátky,na obzerance: kuk sem,kuk tam...nič nevidím,tak krútim hlavou ďalej a zbadam slivovicu...heureka!
Výborná inšpirácia, @Kvakac , asi mesiac suším v mrazáku 4 špekáčky z Lidla, naozaj sú dobré, myslela som, že ešte zvládneme nejaké to opekanie v lese, ale nestalo sa, takže toto je super tip na ich spotrebovanie. Ď. a pekné sviatky.
@45678 (17.12.2019 12:56)

Vďaka za koment. Myslíš že toto mi pasuje? Áno a ešte raz áno. Posielam foto. To sme robili pre príbuznú Slávku. Uhádneš čo je to? Nebudem ťa trápiť je to kačka a údené koleno. A repáčik k tomu na trávenie. Bude to čaj o piatej. Čože Slávka, ale jej manžel ten nás bude bozkávať, že sme nezabudli. Meno je zajtra, ale oslava dnes.


@kvakac (17.12.2019 14:19)

To iste áno, ale aj moja obetavosť je len "odtád potád". Ale v každom prípade ešte raz ď. za inšpiráciu a hlavne, čo som zabudla, Tvoj recept je ako dúšok čistej vody v tej nekonečnej záplave sladkých vianočných pečív..... :-))) Až sa mi z toho "lepí huba"...:-)))
Len dva dni som bola preč a takmer som prišla o tento skvelý recept, to by bola večná škoda!!! Samozrejme kk, a realizácia bude až niekedy v januári.
Dnes rychly obed inspirovany tymto rcp., miesto spekackov klobasa a kedze som nemala cas, nebolo kedy krajat a napichovat, dala som ich cele. Do smotany som pridala korenie a saturejku. Cesnak som nedala, lebo este bolo treba ist medzi ludi. Ale aj tak vyborne a hlavne super rychlo v rure. Piekla som 50 min. na 180 a stacilo. Chutovo mi to pripomina tento moj rcp.:  varecha.pravda.sk/recepty/ipelska-kapusta-aj-pre-bezlepka...

Takto to dopadlo:



Pridaj komentár k receptu: