Špekáčikový špíz
Špekáčikový špíz

Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 16. decembra 2019
Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: kvakac

Ako využiť špekáčiky v zime.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

8 ks
8 ks
3 ks stredná
1000 g sudová
Plnka:
400 g
2 PL
2 PL
1 KL
6 strúčikov (koľko kto znesie)
Na vymastenie pekáča:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky vyberieme podľa dĺžky a hrúbky špekáčikov, veľkosťou a počtom. Riadne ich očistíme (drôteným kartáčom, kto nemá, stačí aj drôtenka na riady). Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a od bodu varu varíme 15 minút. Potom vodu zlejeme, necháme vychladnúť.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ pripravíme špekáčiky s cibuľou.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu dáme do sitka, aby voda odtiekla. Ak je veľmi kyslá, tak ju prepláchneme vodou.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu krájame na kolieska 3 mm hrubé a špekáčiky na 1,5 cm hrubé.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame. Cesnak pred zmiešaním nastrúhame.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech na pečenie natrieme masťou a na to uložíme tenkú vrstvu kapusty. Keď nám zemiaky trochu ochladli, tak krájame na kolieska rovnako hrubé ako špekáčiky.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz už len dávame na ihlu špekáčik, zemiak a cibuľu. Robíme tak, dokedy všetky suroviny minieme. Naplnené ihly uložíme na plech a všetko obložíme kapustou. Pripadne trochu osolíme. Ja som nesolil a bolo to dosť slané.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A na to natiahneme pripravenú plnku. Dáme do rúry na 200 °C a hodinu piecť. Musí sa to poriadne prepiecť. Nebojte sa, tak ľahko sa to nepripečie. Kapusta a smotana to nedovolia.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zhruba po hodine vytiahneme takúto dobrotu, ako ja.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Šašlíky boli dlhšie ako tanier.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Musel som hneď vytiahnuť ihlu. Necháme trochu vychladnúť a hr na to.

    Špekáčikový šašlík s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Oh, to je recept ako remeň! Inspirativní zimní dobrota, prudce žravá! Super suroviny, krásná práce, jsi šikovný! Stěhuji se k vám na byt a stravu. Hlavně na stravu, hmm
Aké stastie, ze uz som po veceri, lebo by som ten recept nemohla precitat bez slintania. Takze si ho ukladam. pripomina mi vysokoskolské studium; kedy spekacky pre pol storocim boli naozaj vynikajuce, alebo sme boli taki velki hladosi ? Tu vo Francii nie su, ani ta kysla smotana, ale nahradim to niecim a urcite vyskusam. Vdaka ! Vdaka ! vdaka !