Špargľa v hodvábnej sukničke - polievka fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. apríla 2010
Špargľa v hodvábnej sukničke - polievka (fotorecept)
Foto: sracz

....... neviem, či tento recept patrí do súťaže, ale aj tak by som Vám ho bol ponúkol, lebo poukazuje i na širokú variabilitu Bechamellovej Zobraziť celý popis....... neviem, či tento recept patrí do súťaže, ale aj tak by som Vám ho bol ponúkol, lebo poukazuje i na širokú variabilitu Bechamellovej dvojkovej omáčky; je môj pôvodný a v prípade nutnosti ho realizujem, so slovíčkami ospravedlnenia, ako náhradu za kyticu ruží, ale často keď si chcem "šplhnúť" u mojej nežnej polovičky. Som presvedčený, že bársaký variant mojej krémovej polievky Vám bude chutnať!

4
porcie
12´ minút
príprava
25´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 zväzok
1/2 ks
1,5 l
1 KL
12÷18 guličiek
2÷3 listy
1 vetvička
Bechamellový základ:
2 PL
0,5 l
1 ml
2 čl
4-6 PL
2-3 ml
1 ml
4 trojuholníky
Dokončenie_Finále:
10 dkg
2-3 pl
2 pl




Postup

  1. 1

    Gurmáni a feinschmekri - praví znalci kvalitnej špargle (asparagus), ako delikatesu používajú iba jej krehkejšiu časť s hlavičkou ( chytiť jeden "klások" do prstov a ohnúť; časť s havičkou sa použije na jedenie; uvariť v mierne slanej vode a po jej zliati, na tanieri obliať prepraženým maslom); zbytok vyhadzujú. Ja som však človek "sporovlivý" a tak prvý skontrolovaný klások vrátim medzi ostatné, na jeho úrovni zväzok prerežem a časť bez hlavičiek použijem do mojej krémovej polievky.

  2. 2

    škrabkou na zemiaky každý kúsok olúpem a nožom pokrájam.

  3. 3

    v pracovnej miske zalejem čerstvou šťavou z 1/2 citróna a premiešam.

  4. 4

    v hrnci nechám zovrieť ~ 1,5 l vody, pridám 12÷18 guličiek ČK, 1 KL soli, 2÷3 bobkové listy a vetvičku tymiánu; povarím do zmäknutia špargle (~ 15÷20´), podľa skúšky jej tvrdosti; zlejem (vývar odložím v pracovnej miske k ruke), vyberiem bobkové listy a tymián.

  5. 5

    paralelne, v druhom hrnci, uvarím Bechamellový dvojkový základ_omáčku; pozri časť "Suroviny".

  6. 6

    scedené kúsky uvarenej špargle rozmixujem na konzistenciu pyré (guľôčky ČK vyhodím).

  7. 7

    špargľové pyré vlejem počas miešania metličkou do Bechamellového základu; hustotu budúcej krémovej polievky korigujem odloženým vývarom zo špargle (~ 0,5÷0,7 l); dochutím vegetou a nechám ešte krát prevrieť; odstavím a na povrch krémovej polievky uložím 1 KL masla a prikryjem pokrievkou (nebude mať kožku).

  8. 8

    Finále_Servírovanie: pozri titulné foto (ak mi Čistinka láskavo pomôže radou, tak cez noc vložím aj ďalšie fotografie ako fotorecept; aj s tou úvodnou je ich 8 a ja sa za nič na svete neviem vpasovať do ich uloženia); v hlbokých tanieroch, tak 3÷4 naberačky; vmiešať pokrájané mandle, avokádo, opečenú chlebovú striedku (krutóny), posypať petržlenovou vňaťou, prípadne MČK. - Bechamellový základ môžete pripraviť podľa vlastných možností, chutí a nápadov: na veľmidrobno posekaná šalotka, cesnak, cibuľa, cibuľka, pažítka, bylinky, oštiepok, Parmigiano Regganiano, údená Gouda, biely Cheddar, tavené syry, ... a do hotovej krémovej polievky, pre ortodoxných vyznávačov mäsa, vložiť kúsky varenej údenej šunky, pokrájanej na kocky, či pásiky.

Diskusia k receptu

honestka
FERI: fotky posli na redakciu Varechy a oni ti ich tam vlozia do receptu. zatial to pracuje iba takto, my mozeme sami vlozit iba tu jednu fotku.
Inac polievky mozem a robim na vsetky sposoby, tiez som sporovliva a nevyhadzujem iba tu najtvrdsiu stopku z asparagus. Tiez si ich odkladam do mraznicky a potom urobim dobru polievocku.
Tvoja vyzera fajanovo smacna takze urobim!
sracz
Ďakujem Vám za reakcie a Honestku naviac prosím, veľmi pekne a pokorne, keď už som taký smelý (drzý?), doplň mi aj E-mailovú adresu redakcie VARECHA.sk a ja Ti venujem svoj nasledujúci foto-recept! Vopred veľmi pekne ďakujem a teším sa na ďalšie vstupy a príspevky. Dozdziveňa! Srácz_Ferry, F(S)VK
sracz
A propós - prípravu Bechamellovej omáčky som uviedol vo svojom prvom recepte "Kelový prívarok a´la Mamkine 1. uznanie" v 2. bode.
2010
Feri,
Odkladam,dik
PS:
zabudol si pripisat taku malu poznamocku pre tych co nepoznaju sparglu, ked idu na zachod nie su chory ...to je spargla
cheers
sracz
Nič sa nestalo, veď tú poznámočku si teraz pripísal Ty! Ďakujem, ahoj a ciao.
frezia68
Prečítala som nadpis a uhádla autora.Tak poeticky sa vyjadruje Srácz.Paradajkova od Teba bola výborná,ale šparglu využívam málo.Príležitostne urobím:-))
sjuz
Tiež sa chystám na špargľu - je sezóna a tú si nenechám ujsť - už čaká v chladničke:), táto polievka vyzerá fakt úžasne :) !
evas13
Inšpirova si ma a veru vyskúšam tvoju variantu. Vyzerá úžastne s tou hodvábnou sukničkou.
sracz
Vďaka Frézia68, som rád (a veľmi), že Ti chutila paradajková, polievka bola v našej vihodňarskej famiľiji furt a vždy základ (grunt). Pokiaľ sa nemýlim, tak vôbec u slovanských národov. Za špargľovú taktiež ručím vlastnou hlavou (pokiaľ nie, tak Ti výlohy vynahradím v US mene 1:1 a ja slovo vždy dodržím) a teším sa na Tvoju reakciu. Honestka, milá, ešte raz srdečné ĎAKUJEM, adresu som našiel kliknutím na redakciu a výsledok vidíš. No ciao a sevas Sjuz_ik, kde si bola tak dlho, že si si nevšimla ako som reagoval na Tvoj maškrtný jazýček v mojom recepte "Čerstvá paradajková polievka s mladou cuketou"! Okoštuj, daj vedieť a ja zatiaľ nájdem niečo s kapari. Vďaka za reakciu aj Tebe Evas13, neváhaj a dobrú chuť! Pri ochutnávaní si môžeš recitovať trebárs Sládkovičovu Marínu, alebo bárs-akú Ľúbostnú poéziu. Všetkým Vám, milým a štebotavým, srdečné Dozdziveňa - Srácz Ferry
cistinka
Feri...na takúto polievočku by som si aj letenku vybavila :-)
sracz
Čistinka, budeš vždy srdečne vítaná! Len smelo do realizácie nápadov, čas uteká geometrickým radom!
cistinka
Keby to bolo hen toď v Kiripolci...aj na kole by som zajela....
cistinka
NO teda.......gratulujem k výhre......takže zamakám na tej letenke :-)
evusik
gratulujem k výhre :-) polievka vyzerá nielen super, ale je aj pekne spracovaná - foto a popis, určite vyskúšam
sracz
Ďakujem Vám všetkým zo srdca, tak úprimne, ako aj Vy mne gratulujete k výhre! Samozrejme, že som šťastný a pyšný, ale doteraz neviem chytiť dych a vyvaľujem od prekvapenia oči "ako bacil do lekárne, či bager na tvrdú hlinu"! Sandriku veľmi pekne a pokorne prosím, nech knihu pošle na adresu mojej dcérky Angeliky; vopred veľmi pekne ďakujem! Viem, že výhry do zahraničia neposielate, ale ak mi láskavo napíšete do E-mailu číslo účtu a meno banky, ja si balné a poštovné rád zaplatím, aj s prirážkou a pokutou, interbankingom vopred! Čistike = ňama probľema!
babidka
Feri , ta polievka nemala chybu .dnes bola uvarena , v momente zjedena a bola mnam ! akurat , ze som nemala zelenu ale bielu sparglu :-)))))
Gratulujem k vyhre aspon dodatocne , cmuk:-)
sracz
No vidíš - či šmakuješ - Babidka! Nielen s bielou špargľou, ale aj s karfiolom, "brokovnicou", alebo iba s ich hlúbikmi, chutí vynikajúco! Vďaka Ti buď za info i za gratuláciu! Pác a pusu!
frezia68
Včera varená-výborný recept :-) A vrchná časť s cestovinou podľa @sjuz ,tiež vydarené a chutné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia