Španielske vtáčky bez údenín fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 19. októbra 2010
Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept)
Foto: alexdidi

Takto sa u nás pripravujú tzv. španielske vtáčiky odjakživa, teda bez klobásky, párky či slaniny.Tá chuť je samozrejme iná, ale práve takto nám veľmi Zobraziť celý popisTakto sa u nás pripravujú tzv. španielske vtáčiky odjakživa, teda bez klobásky, párky či slaniny.Tá chuť je samozrejme iná, ale práve takto nám veľmi chutia. A prečo "španielsky", to už nevie nik, ale na to pomenovanie sme zvyknutí, tak som tomuto lahodnému hovädziemu závitku aj tento názov ponechala.

6
porcií
60 minút
príprava
20/60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg zo stehna
2 ks
2 ks
2 ks uvarené na tvrdo
2 ks
 na potretie
 na potretie
1 PL
1 ks
200 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Mäso narežeme na tenké, väčšie plátky a ešte opatrne vyklepeme cez mikroténový sáčok.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Naklepané plátky mäsa osolíme, okoreníme a potrieme zmäknutým maslom a horčicou.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na náplň si narežeme na hranolky mrkvu a uhorku, na mesiačiky cibuľu a vajíčka a po kúsku uložíme na plátky mäsa.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne stočíme tak, že najprv preložíme okraje mäsa a potom stáčame.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravené závitky, zopnuté ihlou.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravené závitky rýchlo opečieme na olivovom oleji a masle a vyberieme.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na výpeku opečieme na drobno pokrájanú cibuľu a vrátime opečené závitky. Podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Ja som použila tlakový hrniec, takže to trvalo 20 minút. Ináč bude treba dusiť asi 1 hodinu.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo sladkej a kyslej smotany, žĺtka a múky si pripravíme zátrepku. Žĺtok nemusí byť, ja ho však vždy dávam, lebo omáčka je lahodnejšia a určite sa nezrazí.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Udusené závitky vyberieme z výpeku a odstránime ihly.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do výpeku zavaríme zátrepku a potom ešte precedíme(prepasírujeme), aby omáčka bola pekne hladučká.Dochutíme soľou a korením. Závitky vložíme späť do omáčky, alebo ich polievame až na tanieri. Najlepšie chutia s varenými zemiakmi.

    Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
dala by som si povedať.... ja si myslím, že takéto závitky prispôsobuje každý svojim chutiam. U nás napr. som pre dcéru musela robiť zvlášť bez mrkvy, cibuľu ani omylom ale zato párok, vajce, uhorka to áno :-) radšej som to prispôsobila jej chutiam ako sa dívať ako sa v tom brble.... tie tvoje španielske vtáčky sa ti vydarili ohromne, aj popis, aj foto, veru aj chute si mi narobila :-)
lubjak
Potriet maslom,to je pre mne novinka, to musim vyskusat,dakujem
enerrgizer
zaujímavá kombinácia, určite výborné aj bez údeniny, maslo s horčicou...super
babav
Krasne vtacky s vybornou omackou!
evanaaa
Vtáčky, lebo závitky, všetko jedno, s každou plnkou a aj tieto tvoje musia byť chutné. len ich robím bez smotany a s tarhoňou alebo ryžou, no nie je na zahodenie ani tvoja verzia.
coldbery
vyzerajú úžasne a tie klobásky mne vôbec nechýbaju.....:-)))
maggi13
my tiež robievame tieto vtáčiky, ale bez masla, bez horčice, s praženicou, uhorkou a plátkom slaniny :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia