Foto: alexdidi
Takto sa u nás pripravujú tzv. španielske vtáčiky odjakživa, teda bez klobásky, párky či slaniny.Tá chuť je samozrejme iná, ale práve takto nám veľmi Zobraziť celý popisTakto sa u nás pripravujú tzv. španielske vtáčiky odjakživa, teda bez klobásky, párky či slaniny.Tá chuť je samozrejme iná, ale práve takto nám veľmi chutia. A prečo "španielsky", to už nevie nik, ale na to pomenovanie sme zvyknutí, tak som tomuto lahodnému hovädziemu závitku aj tento názov ponechala.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg zo stehna |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 ks uvarené na tvrdo |
|
2 ks |
|
na potretie |
|
na potretie |
|
|
|
1 PL |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Mäso narežeme na tenké, väčšie plátky a ešte opatrne vyklepeme cez mikroténový sáčok.
-
2
Naklepané plátky mäsa osolíme, okoreníme a potrieme zmäknutým maslom a horčicou.
-
3
Na náplň si narežeme na hranolky mrkvu a uhorku, na mesiačiky cibuľu a vajíčka a po kúsku uložíme na plátky mäsa.
-
4
Opatrne stočíme tak, že najprv preložíme okraje mäsa a potom stáčame.
-
5
Pripravené závitky, zopnuté ihlou.
-
6
Pripravené závitky rýchlo opečieme na olivovom oleji a masle a vyberieme.
-
7
Na výpeku opečieme na drobno pokrájanú cibuľu a vrátime opečené závitky. Podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Ja som použila tlakový hrniec, takže to trvalo 20 minút. Ináč bude treba dusiť asi 1 hodinu.
-
8
Zo sladkej a kyslej smotany, žĺtka a múky si pripravíme zátrepku. Žĺtok nemusí byť, ja ho však vždy dávam, lebo omáčka je lahodnejšia a určite sa nezrazí.
-
9
Udusené závitky vyberieme z výpeku a odstránime ihly.
-
10
Do výpeku zavaríme zátrepku a potom ešte precedíme(prepasírujeme), aby omáčka bola pekne hladučká.Dochutíme soľou a korením. Závitky vložíme späť do omáčky, alebo ich polievame až na tanieri. Najlepšie chutia s varenými zemiakmi.
Diskusia k receptu