Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou fotorecept
Foto: kukulienka71
Posledné dva dni sa u nás nesú v znamení žltej maslovej fazuľky - suseda nás obdarila poriadnym vedrom plným tejto dobroty, vraj už nevie, Zobraziť celý popisPosledné dva dni sa u nás nesú v znamení žltej maslovej fazuľky - suseda nás obdarila poriadnym vedrom plným tejto dobroty, vraj už nevie, čo s ňou:-) Tak som rozmýšľala aj ja... hoci polievka a prívarok z fazuľky sú u mňa top, tentokrát som ju pripravila trocha inak, nemenej chutne.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
400 g |
|
400 g olúpané a rozdrvené |
|
2 ks |
|
1 strúčik väčší |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
2 dcl |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
|
|
500 g (tarhoňa) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Recept som našla na jednom maďarskom blogu, zaujal ma lákavou fotkou. A keďže mi krásne dozrievajú rajčinky, použila som vlastné. Pripravíme si suroviny, aby sme mali všetko poruke, mäso umyjeme, nakrájame na menšie kocky, cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, cesnak očistíme, rajčiny umyjeme, z umytej fazuľky odstránime končeky a nakrájame ju na kúsky dlhé asi 3cm.
-
2
Keďže som nemala mäsový vývar ani v mrazničke, nechala som rozmraziť trocha výpeku z pečeného mäsa, ktorý sa minule neminul a teraz mi prišiel práve vhod. Je veľmi koncentrovaný, zriedila som ho vodou do 2dcl.
-
3
Na oleji som opiekla do sklovita cibuľu, pridala na plátky nakrájaný cesnak a tiež som ho nechala trochu opiecť. Prisypala som kúsky mäsa a oheň som zvýšila, aby sa mäso poopekalo z každej strany. Osolila a okorenila som čiernym mletým korením.
-
4
Medzitým som obarila vriacou vodou rajčiny, ošúpala a nakrájala som ich na kúsky.
-
5
K mäsu som pridala červenú mletú papriku, kúsky rajčín, bobkové listy, balsamikový krém a sušený tymián, nechala som chvíľu dusiť. Kto má rád, pridá aj chilli papričky, ja som ich do jedla nedala, keďže z neho jedla aj malá dcérka. Použila som len sterilizované chilli papričky k dekorácii hotového jedla.
-
6
Na rad prišli fazuľové struky a vývar(voda s výpekom), nechala som zovrieť a potom pomaly variť na najslabšom ohni asi hodinu, netreba zakrývať, chceme docieliť zahustenie šťavy.
-
7
Zatiaľ som pripravila prílohu, ja som zvolila slovenskú ryžu: do hrnca na 2 PL horúceho oleja som prisypala cestovinu, osolila a poriadne premiešala tak, aby každé jedno zrnko bolo obalené olejom, nebude sa lepiť
-
8
pár minút som za stáleho miešania "ryžu" opekala, dostala krásny melír:-)
-
9
vtedy som ju zaliala vodou asi na úroveň o hrúbku palca vyššie, zakryla pokrievkou, priviedla do varu a bez miešania som ju nechala variť na slabom ohni do odparenia vody. Netrvalo to dlho. Pri ochutnaní je ešte polosurová. Vtedy som ju premiešala, vypla plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ďalších asi 10 minút. Vody nesmie byť príliž veľa, vtedy sa cestovina zlepí a rozvarí, neoddeľuje sa pekne. Po dôjdení som ju dôkladne premiešala vidličkou, každé zrnko sa oddeľuje, je sypká, uvarená, ale nie lepkavá.
-
10
Včera som našla recept na pečenú fazuľku, umyté a končekov zbavené struky sa vložia do sáčka s 1 PL olivového oleja, soľou a sušenými bylinkami. Ja som dala oregano, tymián a estragón. V sáčku sa ponatriasajú - obalia ochucovadlom, vysypú sa na pečiacim papierom vystlaný pekáčik a pri 200°C sa upečú do chrumkava. Je to mňamka, mali sme ju k varenému údenému bôčiku a zemiakovým kroketám zo zvyšku zemiakovej kaše. Vhodné aj ako náhrada chipsov;-)
-
11
Zo zvyšku darovaných strukov som zavarila 7 veľkých a jednu malú fľašu sterilizovaných fazuliek v slanom náleve.
-
12
Mäsko sa nám zatiaľ udusilo, ak treba, dochutíme soľou. Naložíme do servírovacej misy a posypeme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávať môžeme hoci aj s čerstvým pečivom, zemiakmi alebo klasickou ryžou.
-
13
u nás dlho nebola cestovina, tak sme si teraz na nej pochutili, dúfam, že aj vám padne na úžitok:-)
fazuľku práve teraz donesenú..rajčiny tiež..tak sa hladný žalúdok cez víkend teš..:-)
urobiť skúsim..no mužovi so zemiakmi musím..nové zemiačky hoc aj na chleba s džemom by si dal..nakope na roli-a tvári sa doma ako kráľ..:-)
podávam hlásenie:uvarené..šťavy som nechala viac-bude za hustú "akobypolievku"...vyvarila som tam celú klobásku..beriem so sebou do hôr..bude s chlebom..je to chutne jedlé../jazyk som si popálila pre nedočkavosť/..želám víkend s radosťou prežitý..:-)
Inšpirácia tvojim receptom neostane bez odozvy u nás na tanieri :-) uložené aj samé *****.
máš krásnu maslovú fazuľku - milujeme. si veľmi pracovitá.
*****
Aspon si to nemala tresknut do kuchyne spanielom. Uz si ako ta, ktorej meno sa nevyslovuje.
Inak, hobby mam - a nie jedno ;)
Denno-denne??? Neprehanaj... :)
A na tejto stranke je viac "nehodnosti" a tolerujeme ich. ;)
Zaradila som misu a nie prilohu. To uz je aka vyhovorka? :D
Teraz ktora misa je spanielska, ked si zaradovala misu? Jedna misa je z jenskeho skla - cize si mala dat tag Nemecka kuchyna a druha je, az dobre vidim, porcelan, cize aj Cinska kuchyna by bola super ;)
Pokial viem, zaraduje sa cele jedlo ;)
To ked opeciem prasiatku zadok /stehno/ na cibulke, je to zeleninove jedlo podla teba? Lebo je tam zelenina - cibula?
Musim poopravit svoj koment vyssie. Nie ze
"Uz si ako ta, ktorej meno sa nevyslovuje", ale zacinam mat silny pocit, ze "si ta, ktorej meno sa nevyslovuje"...
Nebudem sa cudovat: Qui tacet, consentire videtur.
ešte sa niikto nečudoval a a nereptal, ak ide napr. o posúch so zeleninou, koláč so zeleninou, nákyp, štrúdľu...atd, atd, atd , ak je dané jedlo zaradené zároveň medzi múčne + zeleninové
alebo ak sa tam vyskytuje syr + zelenina alebo syr + múka a + zelenina, tak zaradenie ako syrové a zeleninové zároveň a podobne :-)))
"Balbus balbum amat, quoniam verba sua capessit." ;)
vidím, že na Vareche je nové hobby - zaraďovanie receptov... ja mám pri zaraďovaní vlastných receptov presne rovnaký problém - napr. Steak s trojakými zemiakmi - je to mäsové jedlo ale zároveň aj zeleninové pretože zemiaková príloha sa môže podávať aj samostatne... alebo Sendvič zo steakom - je to múčne jedlo alebo mäsové??? skrátka nie je to jednoznačne dané, ak bude niekto hľadať recept na mäso nájde steak a k bude niekto hľadať recept na sendvič nájde sendvič a mäso nemusí robiť vôbec... vôbec nechápem načo sú takéto žabo-myšie vojny dobré... žeby zaháňanie nudy :-)
@kukulienka , tvoja španielska misa sa mi veľmi páči a určite vyskúšam, len ja z kuracieho, morčacie od istej doby nedokážem jesť ;-) Hoci s @meg často nesúhlasím a už vôbec sa mi nepáči jeho arogantný štýl komunikácie, objektívne by som tvoje jedlo nazvala skôr mäsovým, než zeleninovým. Ale od toho je aj @redakcia , aby naše drobné omyly pred zverejnením opravila.
Všetkým prajem pekný a pohodový deň :-)
len potom mi povedz prečo je názov ako "Hrubá charakteristika jedla" ?
a mám na mysli napr. máš jedlo s múkou + zelenina a teda zaradíš
ako múčne aj zeleninové,
alebo
syr + zelenina
a zaradíš medzi syry a zelenina a podobne.
však ide o hrubú charakteristiku jedla či nie je to tak.
ber to len ako diskusiu.
@marcel , marcel, ty si nejaký vysadený na @kukulienku , či nasadený? či infikovaný? sa ti čudujem, nebýval si dávno pradávno takýto
@kukulienka opravene ;) Aj majster tesar sa utne ;)
:-)), ďakujem za potešujúcu správu, @janamaria , lepšia pochvala ani neexistuje, ako toto! Dobre si sa trafila do chute vašich hostí, pekný deň prajem:-)
som rada, že ťa tento receot zaujal, nech tá fazuľka už zreje! robím si na ňu aj ja chúťky:-) ďakujem ti za milý komentár.
Je veľmi chutný 😅
Ďakujem za recept, jedlo je výborné 😊
Ako ten čas letí, že? Som rada, že chutilo. Ja sa k nemu tiež rada vraciam. Ďakujem pekne za odozvu s peknou fotkou.