Špagety Pomodoro (s paradajkovou omáčkou)

rimm - bez fotkyrimm, 1. novembra 2023
Špagety Pomodoro (s paradajkovou omáčkou)
Foto: rimm

Sú to naše najobľúbenejšie špagety, rýchlo a jednoducho hotové za pár minút.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 porcie
3-5 PL
1 ks
3 strúčiky
6 ks lúpané (čerstvé alebo z konzervy)
2-3 PL (podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Špagety uvaríme v osolenej vode bežným spôsobom. Scedené ich polejeme pár kvapkami oleja.

    Špagety Pomodoro (s paradajkovou omáčkou) - obrázok 1
  2. 2

    Šupku na čerstvých paradajkách narežeme, paradajky vložíme na minútku do vriacej vody a následne ošúpeme. Ak požívate konzervu, paradajky by mali už byť ošúpané. Paradajky nakrájame na kocky. Nie moc veľké, ale ani veľmi veľmi drobné, aby ich bolo cítiť, inak sa rozvaria na kašu.

  3. 3

    Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji domäkka (restovanie je osmaženie na malom množstve oleja, za stáleho miešania). Potom pridáme nadrobno nasekaný cesnak, aby nezhorkol, pridávame ho až pred dokončením. Pridáme nakrájané paradajky a varíme cca 20-30 minút.

    Špagety Pomodoro (s paradajkovou omáčkou) - obrázok 3
  4. 4

    Podľa chuti osladíme, aby sme zmiernili kyslosť paradajok. Mierne osolíme a okoreníme.

  5. 5

    Po dovarení, zložíme z ohňa a pridáme nasekanú čerstvú bazalku. Ak uvaríte väčšie množstvo, môžete paradajkovú omáčku sterilizovať na zimu. Podávame s uvarenými špagetami.

Diskusia k receptu

kuko95
Toho cukru čo tam toľko ?to má byť na sladko ?nikdy som do cestovín nepridal cukor neviem možno o niečo prichádzam
chemik
@kuko95 (2.11.2023 00:26)

S cukrem vám to sní i děti odchované na špagetách se sladkým kečupem. Skleníkové paradajky nemají zralou sladkost a konzervované bývají obvykle stabilizované kyselinou citronovou.
chemik
No nedivím se, ty Giany mají 3,8 g cukru na 100g a přidanou jen sůl bez kyseliny citronové, takže byly sklízeny pěkně zralé. Strašné jsou naše protlaky, kde cukr nahrazuje rajčata z ekonomických důvodů a proto jim domácí kuchařky dávají přednost.
1x kuko95
rimm
@kuko95 (2.11.2023 00:26)

Cukor je na zredukovanie kyslosti rajčín, ale nemusi byť, ak su rajčiny dosť zrele.
rimm
@kuko95 (2.11.2023 03:06)

To je super, my standardne mame rajciny vlastne a niekedy staci cukru len za pol lyzicky.
evanaaa
Ja dávam cukor- sladidlo do všetkých paradajkových jedál, máme radšej sladšie ako kyslé, čo paradajky väčšinou sú, najmä ak sa varia. Bez osladenia by nám nechutilo.....
1x rimm
rimm
@chemik (2.11.2023 10:57)

A uvedomujes si, ze 3,8% je 3.8g na 100g
Ja davam 1pl je cca 10-12g
Cize 20- 30g na 1 kg zmesi
Kolko je to %?
Giana je cista chemia.
sashan
@kuko95 (2.11.2023 03:06)

Ale ten výrobok,čo vy používate,je hustá rajčinová šťava. V recepte sú použité nasekané paradajky čerstvé,alebo konzervované. Aj po udusení má omáčka úplne inú štruktúru.
1x rimm




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia