Šošovicový šalát
Šošovicový šalát

Šošovicový šalát so zeleninou a slaným karamelom

Štefan Girga
šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej, 30. novembra 2020
Šošovicový šalát so zeleninou a slaným karamelom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

200 g
120 g
80 g
80 g
40 g
20 g
200 ml
120 g




Postup

  1. 1

    Šošovicu belugu uvaríme al dente. Mrkvu a petržlen oblanšírujeme a nakrájame najemno, pridáme k uvarenej scedenej šošovici. Nakoniec primiešame trochu kyslej smotany a ochutíme soľou a korením. Blanšírovať zeleninu alebo ovocie znamená ponoriť nakrájané kúsky na pár minút do vriacej vody, vybrať (najlepšie sitkom) a v ňom ponoriť do ľadovej vody. Zelenina alebo ovocie si tak zachovajú sviežu farbu. Blanšírujú sa aj paradajky, ak ich chceme zbaviť šupky.

  2. 2

    Upálime cukor na karamel, pridáme maslo a smotanu na šľahanie a redukujeme, až zhustne. Nakoniec pridáme soľ. Omáčku podávame k šošovici.

  3. 3

    Hrušku nakrájame na plátky a necháme v rúre vysušiť. Alebo na ozdobu kúpime už usušené hruškové plátky.

Diskusia k receptu