Rezancová polievka
Rezancová polievka

Sopa de fideo con queso (Rezancová polievka so syrom)

bugout - fotkabugout, 28. marca 2021
Sopa de fideo con queso (Rezancová polievka so syrom)
Foto: bugout

Podľa uja googla ide o typickú ekvádorskú polievku. Ja som na ňu natrafil keď som všeobecne skúmal juhoamerickú kuchyňu... A keďže som fanúšik polievok, išiel som do toho. Samozrejme, že s trochou lokalizácie. Koho láka polievka s rezancami, zemiakmi a bielym syrom smelo do toho.

2
porcie
5 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 l (alebo voda)
0,2 l
1 ks väčší
 tenké

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Receptov je samozrejme viac a rôznia sa, takže v texte píšem aj niektoré možné alternatívy. Množstvá píšem len orientačne niečo, polievky skoro vždy robím len pre seba, tak všetko dávam od oka v malých množstvách... V polievke sa má použiť čerstvý biely syr, taký čo sa v nej neroztopí (maximálne trochu zmäkne), takže podľa toho vyberajte.

  2. 2

    Na oleji opečieme bielu časť cibuľky, pridáme nakrájané očistené zemiaky a chvíľku spolu opekáme a zalejeme vodou. Niektoré recepty pridávajú vývar alebo slepačí bujón a niekde aj paradajkový bujón (to som u nás veru nevidel). Ja som robil s čistým vývarom z kuracích chrbtov.

  3. 3

    Cca po desiatich minútach pridáme mlieko (niektoré recepty do mlieka rozmixujú čerstvý syr, alebo tavený syr alebo dávajú smotanu...). Par minút pred koncom idú rezance (po pridaní rezancov môžete polievku odstaviť a zakryté nechať rezance dôjsť) . Niektoré recepty dávajú rezance hneď na začiatku, ale to som sa bál, žeby sa rozvarili za tých 15-20 minút na blato. Na záver oregano (ja som dal mexické oregano) a podľa potreby soľ...

Recept je zaradený do kategórií:
Syry, Obed, Polievky, Večera, Lacné jedlá, Rýchla príprava (do 30 min.), Varené

Diskusia k receptu

zahra
Uz je v KK, ukladam vsetko, lebo sa mi tvoj vyber paci a zda sa mi, ze varim stale to iste.
mijaita
Fideos, vlasove nudle, polivka, ve ktere je vsechno, od vyvaru z kurete, zeleniny, jak se kterym indianum hodi. Je to jejich street food, ktereho jsem se neco najedla. Tenhle posledni jsem jedla uplne nahore v La Paz. Nez polivka, byl nejvetsi zazitek sedet s indianama.


mijaita
@mijaita (28.3.2021 20:10)

Jeste dodavam, celkem zasadni poznatek, ze misto syra, hodi do polivky bramborove hranolky. A kdyz syr, tak jen troska takoveho strouhaneho, bezchutoveho.
bugout
@mijaita nikdy som v tých končinách nebol, čerpal som výhradne z internetu a pri ekvádorských receptoch z ktorých som vychádzal hranolky neboli. Našiel som pár receptov z Bolívie kde dávajú hranolky do polievky. Ale ono tých polievok s rezancovím (fideo) základom je neúrekom. A v tejto by ten syr naozaj mal byť aspoň teda podľa receptov čo som našiel a ak by syr nahradili hranolky išlo by už o inú polievku. Prihodiť len tak na vrch hranolky môže byť zaujímvé spestrenie.
mijaita
@bugout (28.3.2021 21:32)

Nicmene mas tech nudlicek malo v polivce, oni je maji trochu rozvareny, cimz se polivka i zahusti. Ale ja vim, internet a Google rikal, píše ..
bugout
@mijaita (29.3.2021 08:16) ako hovoríš, keďže nie som nositeľom božskej múdrosti a pravdy, spolieham sa na to čo sa dozviem. Nakoľko som v Ekvádore nebol pomohol som si internetom... Priznám sa, že si nepamätám koľko som dal rezancov. To mám celkovo pri polievkch problém, že buď dám veľa alebo málo :-)) nejako neviem trafiť správne množstvo. Apropo na tvojej fotke to tiež nevyzerá, žeby tam bolo extra veľa rezancov.
mijaita
@bugout (29.3.2021 10:05)

hahaha, na tech nudlickach sedej ty hranolky :-) jo, z jedny strany je to trochu videt. A jestli myslis, ze byla nejaka vyjimecna, tak kam se hrabe na polivky turecke! Jediny dobry polivky v LA jsou vyvary, sopa de lima a sopa azteca. Ty posledni dve jsem vyhlasene mexicke a co si budem povidat, take jak kde, jak v kterem bistru nebo ulici.
bugout
@mijaita presne ako hovoríš na turecké sa to nechytá ani z ďaleka. Sopa azteca je jedna z top polievok čo som jedol..... Sopa de lima som nemal. Ale polievky mám všeobecne veľmi rád tak skúšam čo ma zaujme. Ešte mexická sopa de fideo je v podstate ako sehriye tú mám rád (ono veď fideo = sehriye) . Akurát narozdiel od sehriye sa rezance opekaju do zlata a to dodá výbornú chuť tej polievke. Ako keď opekáš rezance do ryže...
bugout
@mijaita pri recepte na sopa azteca si písala, že máš taký expresný 20 minútový recept. Môžeš sa oň podeliť??
bugout
@mijaita ja viem, ale v komentároch spomínaš, že máš vlastný recept a ten som tam nevidel. Píšeš, že máš iný, efektívnejší postup.


mijaita
¾ - 1l kureciho vyvaru ohřeju.
6 zmrzlych rajcat oloupu pod vodou a dam do horkeho vyvaru.
Tak rozmrznou a pridam 1 lžici smazene cibulky a 1 strouzkem cesneku (nebo PL cesnekoveho oleje).
ROZMIXUJU. Nesolim!
Placku tortilovou nakrajim na ty prouzky, opecuje v oleji.
Servirovani:
Prouzky placky do misky hlubsi a polevku leju kolem, ne přes ne!
Přes placku, viz obrazek, dam pulku avokada pokrajenyho a mel by tam byt tvarohovy syr, nebo kysana smetana. Posypala jiným chili, tu mex papriku uz nemam.
POZNAMKA v mrazaku mam neustale rajsky, jen vyndam, pod vodou za par vterin jde slupka krasne dolu.
1x bugout
mijaita
@mijaita (30.3.2021 09:46)

A zrovna uvarim, avokada jsem koupila vyrazne zlevnena na pomazanku (jen avokado, limeta, lehce cesnek, olej)