Rezancová polievka
Rezancová polievka

Sopa de Fideo (Mexická rezancová polievka)

bugout - fotkabugout, 9. januára 2022
Sopa de Fideo (Mexická rezancová polievka)
Foto: bugout

Mexická rýchlovka, ktorá sa mne osobne podobá na tureckú şehriye Çorbası. V konečnom dôsledku sa aj rovnako volá. Jeden receptu tu už je, len ten je dosť vylepšený a zmenený, tak pridávam tento tradičnejší, alebo lepšie povedané základný.

Suroviny

 (niťovky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Množstvá nepíšem, lebo sám ich nikdy neriešim. Ale pre orientáciu poviem, že na štyri paradajky sa dáva pol menšej cibule a jeden cesnak.

  2. 2

    Na oleji opečieme do zlata rezance. Popri tom pomixujeme paradajky, cesnak a cibuľu a pridáme k opečeným rezancom a dolejeme podľa potreby vývarom (teda podľa toho ako chceme polievku hustú a celkovo koľko jej robíme). Niekto zvykne tú pomixovanú zmes liať cez sitko, ja to nerobím.

  3. 3

    Polievku varíme kým nie sú rezance hotové. Pridáme podľa chuti a preferencií soľ a korenie. A na záver dodám, nevynechať ani nezanedbať opečenie rezancov, odrazilo by sa to na celkovej chuti.

  4. 4

    Pozrel som viac receptov a v niektorých pridávali rímsku rascu a organo niekde nie. Polievka sa vždy robila nepikantná. Podáva sa s rôznym doobložením ako jalapenos, čerstvý syr, avokádo, limetka...

  5. 5

    Pre zaujímavosť doplním, že rovnakým spôsobom sa pripravuje aj "fideo seco", to je ale ďaleko hustejšie a je sa ako príloha. V podstate je to identické len sa nepridáva vývar, resp. len toľko aby sa cestoviny uvarili a tekutina vsiakla. A zväčša sa robí pikantné, do paradajkového zákaldu sa mixuje aj chipotle v adobo omáčke... (čiže v tomto bode máte vlastne bonusový recept)

Diskusia k receptu

marianne
Všetko, kde sú paradajky môžem, dávam jednu paradajku vyvariť aj do kuracieho a hovädzieho vývaru. Videla som to tuším v polievke židovský penicilín. A má vynikajúcu chuť, vždy ju prvú zjem, je pekne natiahnutá mäskom. Aj táto príde na rad.
haji
@marianne (10.1.2022 14:20)
V létě babka aj maminka dávaly do masového vývaru vyvařit papriku a paradajku. Pozvedne to chuť i barvu vývaru.
Pěkný receptík i foto, jeden se nenadá a je v Mexiku.
mijaita
Ne vsude se v Mexiku vari. Alespon ja jsme ji po celem Mexiku jeste nezaznamenala. A to jsem ho projela od severu k jihu. Nejvíc ji vari v Bolivii, ale ne rajskou a ne s opecenyma fideos. Mexiko je obrovska zeme, zrejme je tahle polivka oblibena v nektere casti, kterou neznam. Ale o polivkach mam prehled, protoze je vyhledavam a mam rada. Tak by me zajimalo, kdo ji tam kde jedl?
Koment neni ve zlem, rajske polivky miluju a mas pravdu s tema opecenyma nudlickama, ty maji uplne jinou a takovou lahodnou chut. Ovsem ve street food je rozhodne nenajdete. Snad nejaka restaurace? Ale je pak rozdil, jestli za vynikajici polivku date 40 nebo 140 pesos.
Urcite si ji ale nekdy uvarim :-)
1x bugout
mijaita
@bugout (11.1.2022 17:59)

Dekuju ti za ty linky, to si proctu fakt rada. A dal se podilej s nama o recepty, my nekteri ty cizokrajne, muzem a vitame :)
1x bugout
flashka
@bugout (11.1.2022 17:59) manzel je mexican, velmi ma rad tuto polievku, dlhsie som ju nevarila takze vdaka za pripomenutie. :-) Je priamo z Mexico city a prave mi tu hovori ze je to uplne bezna polievka ktoru maju v kazdej “kantine”. Videla som jeho sestru ako ju pripravovala, ona si tie opecene rezance vybrala na servitky aby odkvapkali a potom ich dala do toho paradajkoveho zakladu a pridala vyvar.

1x bugout
mijaita
@flashka (11.1.2022 20:43)

Nechapu, ze ji maji vsude a ja se s ni jeste nikde nesetkala :-) A to opravdu vsude jdu po polivkach, protoze jinak me mex jidla mc nechutnaji. Asi nahoda. Tak mel @bugout pravdu. Rada jsem se zas neco dozvedela.
1x bugout
bugout
@mijaita (11.1.2022 21:01) snáď si si nemyslela, že si vymýšľam 🤣🤣 a teda aj ja som veľmi polievkový.... Niekedy len tak hodím do Googlu, že "soup" alebo v akomkoľvek jazyku a pozerám obrázky a čo ma zaujme bližšie podľa obrázku to skúmam ďalej 😂 A vždy keď nájdem nejakú novú stránku o varení prvé pozerám polievky.
mijaita
@bugout (11.1.2022 21:50)

No ze by sis ty vymyslel, to me opravdu nenapadlo. Spis jsem podezirala nekoho z netu. Takovych "chytrych" je, jeeee je :-) Vim uz, ze jsi taky polivkovec a jsem rada, ze tady mam sparing partnera!
1x bugout
bugout
@mijaita (11.1.2022 21:57) vždy keď nájdem nejaký zaujímavý recept tak nájdem ďalšie alternatívy a pozerám a porovnávam a potom niečo spojím a zverejním (samozrejme sú veci do ktorých si nedovolím zasiahnúť, napríklad taká pasta alla gricia. Čo by som tam asi tak mohol zmeniť, alebo vylepšiť) . Preto zväčša ani nemám zdroj. Samozrejme sú aj recepty, ktoré preberiem ako celok a tam dám aj priamo link na zdroj. Napríklad Tomek Strzelczyk (fašírky na čiernom pive) alebo Vincenzo (losos). Inak ešte ku sopa de fideo. Sú ďalšie asi tri varianty (ale tie som ďalej nehľadal), kde je ale iný druh cestovín ale zvyšok viac menej rovnaký napríklad sopa de letras.. Hviezdičky, mušličky.... A úplne osobitná kategória je Ázia a podobné, kde sa snažím niečo nahradiť, ale aj zachovať osobité aspekty receptu. A to je veľa krát ťažké.... Zohnať taký tian mian jang je ťažké, nahradiť ešte horšie a aj keď to zoženiem tak možnosti použitia sú dosť obmedzené. Lebo zha jiang mian nebudem robiť každý deň... A potom mám plnú chladničku všeličoho. Vždy sa snažím najskôr zohnať originál ingredienciu a potom ako tak nahradiť.
bugout
@mijaita (17.8.2022 16:45)
Neviem čo to konkrétne je. Chipotle? Mám pár korenín od tej firmy
mijaita
@bugout (23.8.2022 12:57)
Uzene, susene papricky jalapeno, tam pisou. Mam chili ruzneho dost, rada ti ho venuju jestli chces.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha