Aztécka polievka (Sopa Azteca) fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 15. januára 2011

Jedna z mojich obľúbených mexických polievok. Tiež je známa ako Sopa de Tortilla (tortillová polievka). Ak raz navštívite Mexiko, určite ju musíte vyskúšať.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 l
4 ks
1/2 ks
1 strúčik
Na ozdobu:
1 ks
100 g, ,(alebo feta)
4 lyžice
8 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Uvaríme si slepačí vývar.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky dáme do horúcej vody, aby sa nám ľahko šúpali. Zatiaľ si na jemno pokrájame polovicu cibule a strúčik cesnaku.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky ošúpeme a rozrežeme na polovice. Na panvicu dáme lyžicu oleja. Keď je olej horúci, pridame paradajky, cibuľu a cesnak.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po asi piatich minútach pridáme dve naberačky vývaru a varíme dalších 10 minút.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes vylejeme do mixéra a všetko na hladko rozmixujeme.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozmixované paradajky vylejeme do zvyšku slepačieho vývaru, dochutíme soľou, korením a epazote. Varíme kým polievka nevrie. (Do polievky môžme nakrájať kúsky kuracieho mäsa z vývaru).

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa polievka dovarí, pripravíme si zvyšok. Tortillas pokrájame na tenké rezance.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vypražíme ich na oleji a necháme odkvapkať na papierovej utierke.

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tak isto si pripravíme aj suché chile. Rozrežeme ho pozdĺžne na polovicu, vyberieme jadierka, pokrájame ho na rezančeky a opražíme do chrumkava. (Ak chile nemáme, možme ho vynechať)

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakrájame si avokádo a syr na kocky. Polievku naberieme do taniera, vložíme do nej opražené tortillové rezance, syr, avokádo, na vrch dáme lyžicu smotany a ozdobíme rezančekmi chile. Dobrú chuť :)

    Aztécka polievka (Sopa Azteca) (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

anina43
veľmi chutná polievočka, vhodná aj pri nachladnutí, určite vyskúšam, dik za pekné foto,ukladám do KK
lubisthemple
Som rada, ze sa vam paci. Na doplnenie este poviem, ze do tejto polievky sa v Mexiku okrem avokada, syra, smotany, chile a oprazenych tortillas pridava aj tzv. chicharron, co je vlastne v bravcovej masti vyprazena ocistena bravcova koza. Po uprazeni je chrumkava a chuti troch ako nase oskvarky.

Tu je foto z internetu:



lubisthemple
@lucylee epazote je bylinka ktora rastie len v Mexiku, tam je velmi pouzivana, u nas som ju zatial este nevidela. Vo vela receptoch je nenahraditelna, ale tu by som ju nahradila petrzlenovou vnatou a troskou oregana.
lucylee
gratulujem, zaslúžená výhra ;-) inak tú kožu by som tam asi nechcela, páči sa mi viac bez :-)
dorisa
Aj ja blahoželám k výhre, a to sa naozaj varí tato polievočka až 70 minút?
julica
Gratulujem k vyhre, nechcem byt zla, ale tvoj recept je z ocenenych najlepsi, jediny originalny. blahozelam
delina
mnam, aztecku polievku zboznujem... robim ju trochu inak, podla receptu, co som si nasla na webe, ale patri medzi mje top polievky...
mijaita
Chtěla jsem právě uveřejnit recept na sopa Azteca, ale protoze nemam rada duplicity, pokudy by mely byt opravdu stejne, zkusila jsem se podivat a opravdu tu je. Tvuj recept je pekny a i originalni. A jedno z mala jidel v Mexiku, ktere mi chutnaji.
K "epazote" je to bylinka "merlík vonný" obrázky na Google a tady se dá i koupit.
 www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=43...


Ve vlaku do Chihuahua jsme dostaly v jidelaku takhle krasnou. I kdyz v kazdem bufetu je vyborna. A tak ji rada varim i ja. Treba timto komentarem porberu i dalsi milovniky polevek.


mijaita
Dostala jsem zase chut a rada bych probudila pred Vanocema i ostatní. Nejen cukrovím ziv je clovek :-) Polivka je jednoducjá a taková nepálivá (kdyz se nechce) a oživující chutové bunky. Mám trochu jiný, efektivnejsi postup. Za 20 min na stole :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia