Foto: lubisthemple
Jedna z mojich obľúbených mexických polievok. Tiež je známa ako Sopa de Tortilla (tortillová polievka). Ak raz navštívite Mexiko, určite ju musíte vyskúšať.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvaríme si slepačí vývar.
-
2
Paradajky dáme do horúcej vody, aby sa nám ľahko šúpali. Zatiaľ si na jemno pokrájame polovicu cibule a strúčik cesnaku.
-
3
Paradajky ošúpeme a rozrežeme na polovice. Na panvicu dáme lyžicu oleja. Keď je olej horúci, pridame paradajky, cibuľu a cesnak.
-
4
Po asi piatich minútach pridáme dve naberačky vývaru a varíme dalších 10 minút.
-
5
Zmes vylejeme do mixéra a všetko na hladko rozmixujeme.
-
6
Rozmixované paradajky vylejeme do zvyšku slepačieho vývaru, dochutíme soľou, korením a epazote. Varíme kým polievka nevrie. (Do polievky môžme nakrájať kúsky kuracieho mäsa z vývaru).
-
7
Kým sa polievka dovarí, pripravíme si zvyšok. Tortillas pokrájame na tenké rezance.
-
8
Vypražíme ich na oleji a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
-
9
Tak isto si pripravíme aj suché chile. Rozrežeme ho pozdĺžne na polovicu, vyberieme jadierka, pokrájame ho na rezančeky a opražíme do chrumkava. (Ak chile nemáme, možme ho vynechať)
-
10
Nakrájame si avokádo a syr na kocky. Polievku naberieme do taniera, vložíme do nej opražené tortillové rezance, syr, avokádo, na vrch dáme lyžicu smotany a ozdobíme rezančekmi chile. Dobrú chuť :)
Tu je foto z internetu:
@dorisa , ak do varenia polievky ratam aj samotne uvarenie slepacieho vyvaru tak ano :)
K "epazote" je to bylinka "merlík vonný" obrázky na Google a tady se dá i koupit.
www.viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=43...
Ve vlaku do Chihuahua jsme dostaly v jidelaku takhle krasnou. I kdyz v kazdem bufetu je vyborna. A tak ji rada varim i ja. Treba timto komentarem porberu i dalsi milovniky polevek.