Smotanovo-kvaková polievka

elixir - fotkaelixir, 25. novembra 2012
Smotanovo-kvaková polievka
Foto: elixir

Chuťovo jemná, pestrá zeleninová polievočka so smotanou a chrumkavým prekvapením. Konzistenciou je hustá, ale k pyré sa ešte neblíži. :)

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 ks stredne veľká
1 ks stredne veľký
1 ks malá
1/2 ks biela časť
1 l
5 ks
2-3 PL
 alebo maslo




Postup

  1. 1

    Prichystáme surovinky. Nakrájame cibuľku na drobce, pór na kolieska a zjemna opečieme na masielku.

    Smotanovo-kvaková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme zvyšnú zeleninku, ktorú sme si medzitým očistili a pokrájali, podusíme. Pridáme majorán, bobkový list, soľ, čierne korenie, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme 20 minút. Nakrájame lieskové oriešky a petržlenovú vňať na malé kúsky.

    Smotanovo-kvaková polievka - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa polievka dovarí, vyberieme bobkový list a čierne korenie, odložíme bokom i zopár kúskov zeleniny, snažila som sa vybrať z každej trošku. Zvyšok rozmixujeme... Nalejeme do tanierikov / misiek. Na stred dáme smotanu, ktorú posypeme orieškami, okolo pridáme odložené kúsky a posypeme petržlenovou vňaťou.

    Smotanovo-kvaková polievka - obrázok 3

Diskusia k receptu

cica2
hneď by som si k tej polievke prisadla, aj táto vyzerá úžasne...krásne foto! :-)
bozulka
Polievka sa mi páči...len kde zobrať kvaku.Dokiaľ som mala záhradu kvaku som si každý rok dopestovala lebo mám veľmi rada pečenú kvaku so zeleninou.Sušené plátky kvaky varené s údeným mäsom,to bola veľmi obľúbená vianočná polievka môjho otca...
elixir
@bozulka : aj tu je ju dosť ťažké zohnať... prešla som tri obchody, kým som ju našla... stále som to mala na mysli, keď som navštívila nejaký obchod, že treba pohľadať kvaku... nakoniec sa podarilo. :)
irenaw
dodávateľa kvaky sa mi ešte nepodarilo nájsť :( budem sa snažiť ďalej
jozka2
ano,kcaka je po nglicku purnip,robila som ako prilohu k morke na Thansgiving day,je veeelmi zdrava ale netreba ju prevarit abysa zachovali vitaminy.
rea1
@iren , ak nájdeš, daj mi vedieť. ja sa za kvakou naháňam už dlho, zatiaľ som všade našla len vodnicu, podvodne vydávanú za kvaku. v záhrade, v našich fajnových podnebných podmienkach sa mi ju dopestovať nepodarilo. a uznaj - kvôli kvake sa na Liptov sťahovať nebudem. :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia