Tvarohové šišky
Tvarohové šišky

Smažené tvarohové šišky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 17. januára 2021
Smažené tvarohové šišky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami
Foto: Dušan Křístek
60 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
1 bal.
3-4 ks (podľa potreby)
70 ml (podľa potreby)
30 g
30 g
 na vysmážanie
 (podľa potreby)
Smotana:
250 g
1 ks
 (podľa chuti)
Marinované slivky:
250 g mrazené rozpolené
150 g
25 ml
1 hviezdička




Postup

  1. 1

    Mrazené slivky necháme pomaly rozmraziť. Kyslú smotanu ochutíme cukrom, zrniečkami vyškrabanými z vanilkového struku a rozmiešame na hladký krém.

  2. 2

    Marinované slivky: Do panvice dáme cukor a na miernom ohni alebo príkone ho roztopíme na svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badián a rozvaríme. Do vlažného karamelu pridáme rozmrazené slivky, slivovicu a necháme marinovať. Kúsky sliviek nesmieme úplne rozvariť.

  3. 3

    Tvarohové šišky: V miske zmiešame tvaroh, múku, vajcia, mlieko, prášok do pečiva, cukor a hrozienka namočené v rume aj s nálevom. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto.

  4. 4

    Do kastrólika nalejeme olej a zahrejeme asi na 150 °C. Čajovou lyžičkou odkrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu vyskúšame najskôr na jednom kúsku. Šišky sa musia smažiť pomaly. Cesto vo vnútri nesmie zostať surové a na povrchu má hnedastú farbu. Usmažené kúsky necháme odkvapkať na papierovej utierke, a potom ich ešte za tepla obalíme v škoricovom cukre.

Diskusia k receptu

maryza
Fantastické fašiangové jedlo...ocenila celá rodina. U nás bola marináda bez slivovice kvôli deťom a do karamelu som dala menej cukru, keďže som robila z kompótovych sliviek a zalievala som karamel kompotovou šťavou...veľmi chutné... odporúčam ?
majoranka
Sisticky vynikajuce :) (u nas s dzemom a vanilkovo vajickovym kremom - šmak nas chytil nahle, tak sme robili len to, na co sme mali ingrediencie :D ) ale su nadychane, take male pufky mňamky chňapky - este teple zjedli sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia