Makové pirôžky
Makové pirôžky

Smažené pirôžky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. marca 2022
Smažené pirôžky (fotorecept)
Foto: olinecka

Jednoduché fašiangové pohostenie, ktorému neodolá veľký ani malý.

20 ks
porcií
30 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
300 ml vlažné
1 kocka (čerstvé)
1 ks
1,5 ČL
2 ČL
1 ks (stredný, uvarený v šupke)
1 PL
Maková plnka:
150 g mletý
podľa potreby
z 1/2 citróna
 (na dochutenie)
Na obaľovanie:
Na vysmážanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme suroviny na cesto, plnku. Do 1 dl vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme, pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, vajíčko, kvások a zbytok surovín. Rukou alebo mixérom vymiesime hladké cesto.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme plnku: Mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru, slivkový lekvár a cukor podľa chuti spolu dobre premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájame na menšie obdĺžniky, ktoré plníme makovou plnkou, zvinieme a vyšúľame valčeky.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravené necháme na doske trocha nakysnúť, zopár som naplnila Nutellou.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vysmážame na horúcom oleji z oboch strán do zlatista, ukladáme na papier odkvapkať. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť.

    Smažené pirôžky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, mně by tvoje pirožky, milá @olinecka , moc chutnaly. Chutné suroviny, detailní postup a skvělý výsledek. Obdivuji krásně a souměrně vyloženou náplň na těsto. Jsi šikulka!
haji
@luwinka (1.3.2022 15:36)
Ano, máš pravdu, jeden čas jsem si je i já ráda kupovala, byla to tenkrát novinka, jen se dlouho neudržela, škoda veliká. Teď, když se dostanu do jisté kantýny, mají něco podobného, ale ty původní byly lepší. A jak píšeš, domácí musí být vynikající!!
eruska25
@olinecka , pripomenula si mi študentské časy, v Košiciach som si kupovala pirôžky a veľmi mi chutila. Predávali ich teplé a mali sme z nich mastné ruky. Tie Tvoje sú určite fantastické.
helena64
...v Prešove sa ešte pečú. Ak odbočíte z Hlavnej ulice na Svätoplukovú, nájdete tam pirôžkareň, kde ich pečú každý deň s inou plnkou, mate možnosť aj vidieť ako sa pečú. Je o nich stále záujem, niekedy musíte aj čakať, ale netrvá to dlho.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia