Smažené pirôžky fotorecept
Jednoduché fašiangové pohostenie, ktorému neodolá veľký ani malý.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
300 ml vlažné |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1 ks |
|
1,5 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ks (stredný, uvarený v šupke) |
|
1 PL |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
podľa potreby |
|
z 1/2 citróna |
|
(na dochutenie) |
|
Na obaľovanie: | |
|
|
|
|
Na vysmážanie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme suroviny na cesto, plnku. Do 1 dl vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
-
2
Múku preosejeme, pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, vajíčko, kvások a zbytok surovín. Rukou alebo mixérom vymiesime hladké cesto.
-
3
Cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.
-
4
Pripravíme plnku: Mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru, slivkový lekvár a cukor podľa chuti spolu dobre premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájame na menšie obdĺžniky, ktoré plníme makovou plnkou, zvinieme a vyšúľame valčeky.
-
6
Pripravené necháme na doske trocha nakysnúť, zopár som naplnila Nutellou.
-
7
Vysmážame na horúcom oleji z oboch strán do zlatista, ukladáme na papier odkvapkať. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť.
Ano, máš pravdu, jeden čas jsem si je i já ráda kupovala, byla to tenkrát novinka, jen se dlouho neudržela, škoda veliká. Teď, když se dostanu do jisté kantýny, mají něco podobného, ale ty původní byly lepší. A jak píšeš, domácí musí být vynikající!!
Ďakujem za nahliadnutie receptu, naozaj výborne.
Som rada, že sa recept páči a pripomína študentské časy.
Ďakujem.
Ďakujem za nahliadnutie receptu sú fantastické.
To asi sme viacerí kupovali tieto, pirôžky. Ďakujem.
Som rada, že sa podarili.
Ďakujem potešila si ma.
Zajtra ich hneď urobím. 🥰😋