Smažené pirôžky fotorecept
Foto: olinecka
Jednoduché fašiangové pohostenie, ktorému neodolá veľký ani malý.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
300 ml vlažné |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1 ks |
|
1,5 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ks (stredný, uvarený v šupke) |
|
1 PL |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
podľa potreby |
|
z 1/2 citróna |
|
(na dochutenie) |
|
Na obaľovanie: | |
|
|
|
|
Na vysmážanie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme suroviny na cesto, plnku. Do 1 dl vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
-
2
Múku preosejeme, pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, vajíčko, kvások a zbytok surovín. Rukou alebo mixérom vymiesime hladké cesto.
-
3
Cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.
-
4
Pripravíme plnku: Mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru, slivkový lekvár a cukor podľa chuti spolu dobre premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájame na menšie obdĺžniky, ktoré plníme makovou plnkou, zvinieme a vyšúľame valčeky.
-
6
Pripravené necháme na doske trocha nakysnúť, zopár som naplnila Nutellou.
-
7
Vysmážame na horúcom oleji z oboch strán do zlatista, ukladáme na papier odkvapkať. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť.
Ano, máš pravdu, jeden čas jsem si je i já ráda kupovala, byla to tenkrát novinka, jen se dlouho neudržela, škoda veliká. Teď, když se dostanu do jisté kantýny, mají něco podobného, ale ty původní byly lepší. A jak píšeš, domácí musí být vynikající!!
Ďakujem za nahliadnutie receptu, naozaj výborne.
Som rada, že sa recept páči a pripomína študentské časy.
Ďakujem.
Ďakujem za nahliadnutie receptu sú fantastické.
To asi sme viacerí kupovali tieto, pirôžky. Ďakujem.
Som rada, že sa podarili.
Ďakujem potešila si ma.