Makové pirôžky
Smažené pirôžky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduché fašiangové pohostenie, ktorému neodolá veľký
ani malý.
20 ks porcií |
30 minút príprava |
5-7 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme suroviny na cesto, plnku. Do 1 dl vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
- Múku preosejeme, pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, vajíčko, kvások a zbytok surovín. Rukou alebo mixérom vymiesime hladké cesto.
- Cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.
- Pripravíme plnku: Mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru, slivkový lekvár a cukor podľa chuti spolu dobre premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájame na menšie obdĺžniky, ktoré plníme makovou plnkou, zvinieme a vyšúľame valčeky.
- Pripravené necháme na doske trocha nakysnúť, zopár som naplnila Nutellou.
- Vysmážame na horúcom oleji z oboch strán do zlatista, ukladáme na papier odkvapkať. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť.