Makové pirôžky

Smažené pirôžky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduché fašiangové pohostenie, ktorému neodolá veľký ani malý.

20 ks
porcií
30 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme suroviny na cesto, plnku. Do 1 dl vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások.
  2. Múku preosejeme, pridáme nastrúhaný uvarený zemiak, vajíčko, kvások a zbytok surovín. Rukou alebo mixérom vymiesime hladké cesto.
  3. Cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.
  4. Pripravíme plnku: Mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru, slivkový lekvár a cukor podľa chuti spolu dobre premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájame na menšie obdĺžniky, ktoré plníme makovou plnkou, zvinieme a vyšúľame valčeky.
  6. Pripravené necháme na doske trocha nakysnúť, zopár som naplnila Nutellou.
  7. Vysmážame na horúcom oleji z oboch strán do zlatista, ukladáme na papier odkvapkať. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Dobrú chuť.