Foto: lenka1503
Postup
-
1
Z 100 ml mlieka, droždia, 1 čl kryštálového cukru a 1čl múky si spravíme kvások. Do veľkej misy dáme múku, vajíčko, olej, soľ, zvyšné mlieko a nakoniec aj kvások. Vymiesime mesto, ktoré necháme odpočívať asi 45 minút.
- 2
Medzitým si pripravíme plnku. Mletý mak zmiešame s vanilkovými cukrami, lekvárom a mliekom. Mlieko dáme tak podľa potreby. Plnka má byť hustá ale nie suchá.
- 3
Vykysnuté cesto si môžeme rozdeliť na dve časti (mne sa s ním tak lepšie robí) a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske ale nie na veľmi tenko. potom ho pokrájame na obdlížniky. Na stred každého obdĺžnika dáme kúsok plnky.
- 4
Ja som potom plnku trošku rozotrela, cesto som jemne ponaťahovala a potom som ho zrolovala ako roládu. Spoje som jemne popritláčala aby sa pirôžka nerozpadla. A konce som jemne zahla a tiež pritlačika. Potom som ich ešte jemne v pomôčenej roke vyvaľkala.
- 5
Na panvici si rozpálime dostatok olej a vyprážame ich na miernom ohni. Na mojej sklokeramickej panvici to bola 6.
- 6
Dokladáme ich do misky aby stiekli z oleja a horúce ich obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým. Ale to nemusím byť, len nám to tak chutí. Podávame s mliečko ak máte deti :) mne vyšlo 26 kusov. Dobrú chuť :)
- 2
vidíš ho-a ja som to čítala tak-ako malo byť napísané...si všímavý...milé..:-)