Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Slovenský trojboj - zemiaky s bryndzou a so slaninou

siuuu - fotkasiuuu, 30. apríla 2020
Slovenský trojboj - zemiaky s bryndzou a so slaninou
Foto: siuuu

Toto jedlo mám veľmi rada - jednoduché a chutné. Robievam ho v dvoch verziách - klasickej a expresnej, podľa toho koľko mám času alebo Zobraziť celý popisToto jedlo mám veľmi rada - jednoduché a chutné. Robievam ho v dvoch verziách - klasickej a expresnej, podľa toho koľko mám času alebo ako veľmi sme hladní. Občas zamením slaninu za sušenú šunku, ktorá je menej tučná, doplním nejaký dip, vymením bylinky - je to dosť variabilný recept. Popíšem obe verzie. Množstvo surovín si každý dá podľa svojej chuti.

10 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

 (alebo sušená šunka)
 (alebo čierne korenie)
 neochutený hustý (alebo kyslá smotana)
podľa chuti
na vymastenie pekáča (alebo masť)
Na dip:
 zrelé
 (alebo čerstvý medvedí cesnak)
 neochutený hustý




Postup

  1. 1

    Klasická verzia: Zemiaky umyť, uvariť v šupe do mäkka ale nerozvariť. Ešte teplé prekrojiť po dĺžke na polovice, opatrne vydlabať vnútro (najlepšie mi to ide takým tým vykrajovátkom na guľky z melóna). Vnútro zo zemiakov zmiešať s bryndzou, 1-2 lyžicami jogurtu alebo smotany, ochutiť soľou, korením - kto chce môže pridať bylinky podľa chuti, opečené kúsky slaniny... Zmesou naplniť vydlabané zemiakové lodičky, dať na pomastený pekáč a v rúre zohriatej na 190-200 °C zapiecť do zlatista (alebo zapiecť v rúre pod grilom). Podávame posypané jarnou cibuľkou alebo pažítkou, s opečenou sušenou šunkou alebo slaninou a s dipom podľa chuti. My sme k zemiakom mali ešte misku jarného šalátu.

    Slovenský trojboj - zemiaky s bryndzou a so slaninou - obrázok 1
  2. 2

    Ja som dnes urobila dip z avokáda, hustého bieleho neochuteného jogurtu - ja používam značku Milko bio bez tuku, s ktorým som mimoriadne spokojná (na 1 avokádo tak asi 1 riadna polievková lyžica), pasty z medvedieho cesnaku (zmixovaný medvedí cesnak s olivovým olejom, pár strúčikmi cesnaku a soľou, ktorá pôsobí ako konzervant), dochutiť korením, môže sa pridať pár kvapiek citrónovej šťavy - komu ako chutí. Na tanieri som k dipu pridala na chuť aj na oko po troche chuťovo výraznej medveďocesnakovej pasty.

  3. 3

    Expresná verzia: Surové zemiaky ošúpeme, pokrájame na plátky hrubé asi 3-4 mm, ktoré rozložíme najlepšie v jednej vrstve na vymastený pekáč alebo do formy, v ktorej ich budeme piecť. V rozohriatej rúre (asi 190 °C) upečieme skoro do mäkka, posypeme rozmrvenou bryndzou a na kúsky pokrájanou slaninou a dopečieme. Po upečení posypeme vňaťou jarnej cibuľky alebo pažítky a ochutíme soľou a korením podľa chuti.

    Slovenský trojboj - zemiaky s bryndzou a so slaninou - obrázok 3

Diskusia k receptu

farbuska
Obe verzie vyzerajú veľmi chutne, lebo aj toto pomerne jednoduché jedlo (ktoré tiež rada robievam) príťažlivo podávaš.
Mám veľmi rada tvoje recepty nielen pre ich kuchársky obsah, ale rada sa inšpirujem aj estetickou stránkou jedál na tvojich fotografiách. Ďakujem.
kvakac
@siuuu (30.4.2020 17:26)

Aj mne, len vkusne to naservírovať je vnútorný dar a nemá ho každý. Ono aj oko vyvoláva chuťový vnem nie len čuch. Takže držím ti palce, len tak ďalej.
siuuu
@kvakac (30.4.2020 21:47)

Máš pravdu - u mňa to platí na 100% ... ja mám problém zjesť jedlo len tak "kydnuté" na tanier :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia