Slovenská hrstková polievka

pusta - fotkapusta, 10. marca 2011
Slovenská hrstková polievka
Foto: pusta

Je to výborná polievka slovenskej kuchyne, vhodná na chladnejšie dni i pôstne obdobie. Varím ju podľa receptu, ktorý bol uverejnený v kalendári Gazdinka 2007. Zobraziť celý popisJe to výborná polievka slovenskej kuchyne, vhodná na chladnejšie dni i pôstne obdobie. Varím ju podľa receptu, ktorý bol uverejnený v kalendári Gazdinka 2007. Je veľmi chutná a výdatná.

4
porcie
150 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

v suchom stave:
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
2 ks
1 ks, veľká
1 ks
1 ks, stredne veľká
3 strúčiky
100 g, zelený čerstvý/mrazený
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti  sušená
1 PL
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vopred namočenú fazuľu a hrach, zalejeme vodou, osolíme a varíme do polomäkka.Pridáme šošovicu, jačmenné krúpy, mrkvu pokrájanú na kolieska, petržlen na kocky, dolejeme vodou a varíme do mäkka. Pridáme zemiaky pokrájané na kocky a zahustíme zásmažkou z múky, posekanej cibule, oleja.

  2. 2

    Okoreníme mletým čiernym korením, dosolíme, pridáme zelený hrášok, krátko povaríme, dosolíme, pridáme rozomnutú majoránku.

  3. 3

    Dochutíme prelisovaným cesnakom, vypneme plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľku postáť,aby sa polievka pekne prevoňala cesnakom. Podávame horúce.

Diskusia k receptu

drobcek19
super, dlho hladam tento recept, mam kupenu tu celu zmes, vyskusam:-)
lyali
Musím skúsiť Tvoju polievočku! Ukladaaam :-)
pusta
drobček, asi ťa sklamem, polievka z tej zmesi "Hrstka" nie je ono, nie je to to pravé orechové, ak chceš mať skutočne dobrotku, zostav si hrstku podľa tohoto receptu. robila som tak ako som napísalaa a aj z tej zmesi, ktorú spomínaš a nedá sa s touto ani zdaleka porovnať. ved tá námaha s vlastnou hrstkou je zanedbateľná a výsledok diametrálne odlišný
pusta
lyali, dakujem a ak odskúšaš, prosím daj vedieť, ako ti chutilo
jarunka
Ja som mala tiez tu kupenu, ale nebolo to nic moc. Toto sa mi paci. @pusta vyskusam podla teba. Prave dnes som myslela na to, ze by som mohala uvarit nieco fazulove. Recept mi prisiel prave vhod. Dakujem :-)
pusta
dakujem jarunka, už si mi chýbala. okrem toho si myslím, že polievka je vhodná aj na dobu pôstu
alexdidi
Tiež ju varím rovnaým spôsobom ako Ty a prikláňam sa k názoru, že zmes na hrstkovú polievku je o ničom a výsledok sa nedá porovnať s takto samostatne uvarenou polievkou. Veď kým sa uvarí nenamočená fazuľa v zmesi, tak mnohé ďalšie suroviny sú rozvarené a aj chuť sa tým zmení....
pusta
alexdidi, dakujem, súhlasím s tebou
pacik
Zo zmesi som varila len raz a doteraz neviem, čo s tým zvyškom. Táto je úplne niekde inde, navnadila si ma, možno bude zajtra na obed
pusta
pacík, ja ju varím dnes, bude aj na zajtra, druhý deň je ešte lepšia
pusta
duschko, túto polievku som varila, ked mojou návštevou nebol nik iný, len jeden známy šéfkuchár a priznám sa, mala som aj strach, že nie je práve vhodná na uctenie si takého znalca i gurmána v jednej osobe, ale opak bol pravdou. povedal, že lepšiu hrstku nejedol a vypýtal si recept.
janazjarku
Varím, varím aj ja a pozor na veľkosť krúpkov ! Odporúčam stredné, lebo tie najjemnejšie sa rozvaria na kašu. Môj recept je takmer rovnaký pochádza od kuchárky, ktorá pred rokmi u nás v práci varila "desiatové" polievky a rozdiel je len v jednom a to, že do tejto polievky nedávala zápražku , ale na záver opražila na kúsku oleja na drobno pokrájané špekačky na ktoré pridla sladkú papriku a to vliala do hotovej polievky a tak to robím aj ja :-) jediné dobré špekačky sa u nás dajú kúpiť už len v Lídli tam sa ešte nachádza mäso :-)
haston
rozhodne by som fazuľu a hrach solil až pred dovarením, aby to bolo skôr mäkké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia