Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový pšenovník s jogurtovo-makovou omáčkou

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO, 22. februára 2021
Slivkový pšenovník s jogurtovo-makovou omáčkou
Foto: Dušan Křístek
15-20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

60 g
30 g
1-2 ks
z 1 citróna
1 ks
4 ks (čerstvé, mrazené alebo z kompótu)
 (na posypanie sliviek)
podľa potreby
50 g
1 bal.
15-20 g mletý
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom ho zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu.

  2. 2

    Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielky s cukrom.

  3. 3

    Do silikónových foriem (napr. ako na muffiny) nastriekame hmotu, na ňu položíme polovičky sliviek, posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej rúry na 170–180 °C. Pečieme asi 15 –20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.

  4. 4

    Servírujeme s jogurtovou omáčkou. Tú urobíme tak, že tučný tvaroh v miske zmiešame s cukrom, jogurtom, so zrnkami vanilky a s mletým makom.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Drobné pečivo, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Pšenovník robím podobně, super nápad dať ho do muffinkové formy. Jogurtová omáčka je dobrá inspirace.