Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové knedle s makom a medom

Jana Štrbková
Medové motúzy, 20. septembra 2022
Slivkové knedle s makom a medom
Foto: Martin Štrbka

Slivkové gule pripravené zo zemiakového cesta, ochutené makom a medom pre všetkých, ktorí ľúbia sladký obed.

30 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
1 ks
1 ČL
 štipka
cca 10 ks
Na posypanie:
150 g mletý
2 PL
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme preosiatu múku, soľ, maslo, vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky.

  2. 2

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi päť milimetrov, nakrájame na štvorce veľkosti asi 5 x 5 centimetrov. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme a umiestnime doprostred štvorcov cesta. Protiľahlé rohy cesta spojíme a v dlaniach vytvarujeme malé gule.

  3. 3

    Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a do vriacej naukladáme knedle. Keď padnú na dno, jemne ich premiešame, aby sa neprilepili o hrniec. Varíme asi 7 minút, kým všetky nevyplávajú na hladinu.

  4. 4

    Maslo roztopíme, mak pomelieme.

  5. 5

    Uvarené knedle vyberáme deravou vareškou a dávame na taniere alebo do sklenenej misy. Polejeme roztopeným maslom, posypeme pomletým makom a polejeme medom podľa chuti.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha