Slivkové knedle s makom a medom
Medové motúzy, 20. septembra 2022
Foto: Martin Štrbka
Slivkové gule pripravené zo zemiakového cesta, ochutené makom a medom pre všetkých, ktorí ľúbia sladký obed.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme preosiatu múku, soľ, maslo, vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky.
- 2
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi päť milimetrov, nakrájame na štvorce veľkosti asi 5 x 5 centimetrov. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme a umiestnime doprostred štvorcov cesta. Protiľahlé rohy cesta spojíme a v dlaniach vytvarujeme malé gule.
- 3
Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a do vriacej naukladáme knedle. Keď padnú na dno, jemne ich premiešame, aby sa neprilepili o hrniec. Varíme asi 7 minút, kým všetky nevyplávajú na hladinu.
- 4
Maslo roztopíme, mak pomelieme.
- 5
Uvarené knedle vyberáme deravou vareškou a dávame na taniere alebo do sklenenej misy. Polejeme roztopeným maslom, posypeme pomletým makom a polejeme medom podľa chuti.
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu