Slivkové gule
Slivkové knedle s makom a medom
Autor receptu: redakcia
Slivkové gule pripravené zo zemiakového cesta, ochutené makom a medom pre všetkých, ktorí ľúbia sladký obed.
30 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme preosiatu múku, soľ, maslo, vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi päť milimetrov, nakrájame na štvorce veľkosti asi 5 x 5 centimetrov. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme
a umiestnime doprostred štvorcov cesta.
Protiľahlé rohy cesta spojíme a v dlaniach vytvarujeme malé gule.
- Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a do vriacej naukladáme knedle. Keď padnú na dno, jemne ich premiešame, aby sa neprilepili o hrniec. Varíme asi 7 minút, kým všetky nevyplávajú na hladinu.
- Maslo roztopíme, mak pomelieme.
- Uvarené knedle vyberáme deravou vareškou a dávame na taniere alebo do sklenenej misy. Polejeme roztopeným maslom, posypeme pomletým makom
a polejeme medom podľa chuti.