Slivkové gule

Slivkové knedle s makom a medom

Autor receptu: redakcia

Slivkové gule pripravené zo zemiakového cesta, ochutené makom a medom pre všetkých, ktorí ľúbia sladký obed.

30 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame do misy. Pridáme preosiatu múku, soľ, maslo, vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky.
  2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi päť milimetrov, nakrájame na štvorce veľkosti asi 5 x 5 centimetrov. Umyté slivky odkôstkujeme, rozpolíme a umiestnime doprostred štvorcov cesta. Protiľahlé rohy cesta spojíme a v dlaniach vytvarujeme malé gule.
  3. Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a do vriacej naukladáme knedle. Keď padnú na dno, jemne ich premiešame, aby sa neprilepili o hrniec. Varíme asi 7 minút, kým všetky nevyplávajú na hladinu.
  4. Maslo roztopíme, mak pomelieme.
  5. Uvarené knedle vyberáme deravou vareškou a dávame na taniere alebo do sklenenej misy. Polejeme roztopeným maslom, posypeme pomletým makom a polejeme medom podľa chuti.