Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové gule ináč a rýchlejšie fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 6. septembra 2017
Slivkové gule ináč a rýchlejšie (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept by som veru neuvádzala, lebo ovocné, slivkové gule, tu už mám. No daná situácia ma donútila vymyslieť niečo chutné Zobraziť celý popisTento recept by som veru neuvádzala, lebo ovocné, slivkové gule, tu už mám. No daná situácia ma donútila vymyslieť niečo chutné ale aj pekné, aby ten tanier aj dobre vyzeral. Manžel včera kúpil krásne veľké slivky. Asi to boli slivy. Chcela som dnes robiť zemiakové slivkové guľky. No keď som si na nich ešte predstavila cesto, vedela som, že to nebudú guľky ale delové gule. Na tanier bude stačiť jedna-dve a splnia porciu. No mne by sa to tak nepáčilo. A tak ku veľkým guľkám som pridala aj malé.

25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
4-5 ks (uvarené v šupke)
1/2 KL
1 ks
podľa veľkosti
80 g mletý
100 g
2 bal.
50 g
Rozvar:
10 ks
1,5 PL
100 ml
1,5 PL
1/2 bal.
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky na cesto varím 1 deň do predu. Zemiaky pripravené ošúpané, len som čakala na manžela so slivkami. Keď mi vybalil z nákupu slivky ,nevedela som či sa smiať alebo plakať. Mne sa zdali obrovské! On nechápal keď videl, že som nešťastná! "Veď vraj sú krásne!" Muž nekuchár, ktorý nevie, že na slivkové gule absolútne nevhodné. Boli to veľké krásne, podotýkam veľmi chutné slivy. Nechcela som ich deliť poliť štvrtiť a tak rozum do hrsti. Vedela som, že ak ich ešte obalím do cesta, môžem sa pridať ku delostrelcom. Rozum mi pracoval na plné obrátky a tak vznikol môj ohromný nový recept. Už ináč aj keď budú slivky v poriadku ich robiť nebudem.

  2. 2

    Plán som mala premyslený. Spracovala som si cesto. Do pretlačených zemiakov som prisypala múku so soľou a pridala vajíčko. Cesto som uhnietla na hrubší valec. Pripravila som si slivy a k ním dieliky cesta, do ktorých som ich balila. No boli to veľké gule. Urobila som ich 13 kusov. Ešte som si v duchu pomyslela, aké nie dobre číslo! Asi to nevyjde podľa mojich predstáv. Z menšej polovičky cesta som tvorila jednoduché malé guličky.

    Slivkové gule ináč a rýchlejšie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jedny aj druhé gule som varila zvlášť. Po uvarení som ich prepláchla letnou vodou a dala do hrnca s trochou masla, aby sa nepolepili. Mak aj škoricu s cukrom som si pripravila na posýpku.

  4. 4

    Potrebovala som si uvariť pod malé guličky, ktoré boli prázdne slivkovú dobrotu. Bolo to hneď. Slivy som si pokrájala na štvrtinky a vložila do osladenej deci vody s 1,5 lyžicou cukru a pol balíčkom škoricového cukru a voňavými klinčekmi. Ešte do letnej zmesi som pridala zemiakový škrob na zahustenie. Nechala som to zovrieť a povariť asi 2 minúty. Hotovo! Dobrota prichystaná.

    Slivkové gule ináč a rýchlejšie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené gule som podľa zámeru uložila. Najprv veľkú do stredu, posypala som ju makom a cukrom. Potom som okolo nej poliala chutný sladký slivkový rozvar a naň poukladala malé guličky zo zemiakového cesta. Veľmi to tým bielym bobuľkám na tej červenej omáčke pasovalo. Posypala som ich škoricovým cukrom aj trochou práškového. Guľkám aj guli som hlavičky poliala roztopeným maslom.

  6. 6

    Bola som s prácou a svojim výmyslom spokojná. Už bežne budem ovocné gule zo zemiakového cesta robiť len takto. Nebudem ich baliť, budem ich robiť menšie a použijem na to rôzne ovocné rozvary. Predsa nemôže vadiť, či je slivka vo vnútri, alebo chutná v rozvare z vonku. Chcela som sa podeliť o tento celkom dobrý nápad. Skúste!

    Slivkové gule ináč a rýchlejšie (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Nádhera sama a chuť musí být výborná! Bezva receptík! Máš nádherné těsto - aj gule a gulky! Šikulka a hlava otevřená! Díky za receptík, je nádherný a fota skvostná!
tatranka
@Haji (6.9.2017 21:12)

Ďakujem Haji,tešia ma tvoje slová.Vlastne to bol zámer,aby jedlo bolo aj pekné ale aj chutné a rýchle.A to sa mi podarilo.
1x haji
kukulienka71
Múdra gazdinka sa vždy dobre vynájde;-) veru, ani ja z velikánskych sliviek neviem robiť plnené gule, lebo keď sa poprekrajujú, už majú ostré hrany a tie cesto aj vyderavia... Tvoj nápad sa zíde aj pohodlnejším, ono to je fakt jedno, či vnútri, či vonku, podstatná je výborná chuť!
stanci11
@Tatranka tak toto je nádhera, pastva pre oči, dušu a verím že aj bruško :) a fotka prekrásna, proste si skvelá kuchárka to je vidno ;)

braxi
Tatranka, si veľmi šikovná a máš cit pre parádu...vďaka za nápad
babidka
Ja sama slovkovw gulky milujem a takato verzia je naozaj ukazkova:-)To bude dezert !
tatranka
@Braxi (7.9.2017 07:08) @babidka @Stanci11 Ak budem mať zemiačky uvarené a uložené v chlade,myslím,že aj na počkanie je to výborný dezert.
Vyskúšam aj z iného ovocia. Myslím,že to bude vydarený výsledok.
Ďakujem za komentáriky.

jack
Slivkové gule máme radi.A keď sa dá recept zjednodušiť tak prečo nie?
ywett
Veľmi pekné foto, sú lákavé ☺ tiež tak robievam, myslím aj tie prázdne a dokonca som minule robila aj s čučoriedkami, boli také mini ;-)
aroooo
vynikajúci nápad, uložené a rozvíjam ho ďalej - čo tak lekvárové guľky - teda teraz prázdne a redší /rozvarený/ lekvár zmiešať s makom a to s tými guľkami? odpadá pracné plnenie lekvárom, aj tak vytečie do vody.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia