Obrátené gombolce fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 18. augusta 2015

Tento nápad som videla na maďarskej stránke Ízes élet a keďže mi ostali v šupke varené zemiaky, mala som možnosť vyskúšať takúto variáciu. Nie Zobraziť celý popisTento nápad som videla na maďarskej stránke Ízes élet a keďže mi ostali v šupke varené zemiaky, mala som možnosť vyskúšať takúto variáciu. Nie je to žiaden extra recept, skôr nápad, ako sa dajú jedlá pripraviť aj inak, ako obyčajne.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (alebo tvarohové)
 (alebo iný)
 opražená
podľa chuti na poliatie roztopené




Postup

  1. 1

    Guľky (po našom aj gombolce) som pripravila obvyklým spôsobom. V šupke uvarené zemiaky z predošlého dňa som očistila, na jemno postrúhala, pridala soľ a toľko hladkej múky, aby sa dalo sformovať vláčne cesto. Môžete použiť aj tvarohové cesto.Z neho som porobila malé guľky. Neplnila som ich, tu je pointa. Ostali prázdne, tak som ich vyvarila a nechala odkvapkať.

    Obrátené gombolce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mištičky som naložila zbytky džemu z dvoch poloprázdnych fľašiek, mala som jahodový a marhuľový. Najchutnejší je v tomto prípade hustý slivkový lekvár, v recepte ho robili s ním, asi preto ma tak nadchol. Domácu strúhanku som opražila nasucho. Ak máte mleté orechy, môžete ich pre lepšiu chuť tiež pridať.

    Obrátené gombolce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Gombolce som poobracala v džeme a potom v strúhanke

    Obrátené gombolce (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uložené na taniere som ešte pokvapkala roztopeným maslom. Dodá im tú správnu chuť. V pôvodnom recepte robili nudle - šúlance, mne sa to videlo ako väčšia piplačka s drobnými tvarmi, preto som robila malé guľky radšej.

    Obrátené gombolce (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver pridávam fotku záhradky, nie síce svojej, ale staršej pani susedky(vidieť ju v ľavom hornom rohu). Vídam ju dennodenne z balkóna, ako sa s láskou stará o túto peknú záhradku pri bytovke, od jari do jesene tam má nasadené, obrobené všelijaké plodiny a kvietky. V drevenej búdke má dokonca sliepku, ktorá jej dáva vajíčka:-) Napriek vyššiemu veku má všetko tip-top, ako sa na Švajčiarku patrí.

    Obrátené gombolce (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

smejkad
gulky su fajn, ale ta pani nema chybu :-)))
pekny den zelam :-)
valeri
Výborný nápad, takto vylepšiť napr. tvarohové guľky
zuzkacho
Toľko pozitívnej energie je v tých tvojich fotkách @kuulienka že musím znovu reagovať, pre mňa úplna fototerapia...a ten recept ach niečo neskutočné...trochu veľa práce pre mňa síce, ale za pokus to stojí....snáď sa mi podarí poslať foto....pekný deň
1x muskam
babkamt
recept sa mi páči. Budem ho realizovať, keď mi zostane zopár varených zemiakov.
kukulienka71
@smejkad , ďakujem, aj tebe pekný už večer!
@simcinka911 , @danja301 , @valeri , @zuzkacho , @babkamt , vďaka za milé komentáre. Tomuto návodu som sa potešila aj preto, že občas mi lekvár vytečie z guľky do vody, a nedá sa ho dať dovnútra viac, lebo sa guľka zle spája, nedrží tak dobre spoj, hlavne, keď nemám hustý lekvár. Takto chuť ostáva a je menej stresu:-)
tatarka58
tak na toto sa rada necham pozvat, z tych fotiek priam citim tu uzasnu chut na jazyku, krasny recept, krasne fotky, davam 5* ukladam do KK, ked sa nenajde nikto, kto by spravil, budem musiet ja ;)
sovka62
Niečo podobné (buď šúľance, alebo rezance zo zemiakového cesta) sme jedávali u starkej. Uvarila, pridala lekvár (vždy slivkový) a osypala. Premiešala a hotovo. Hovorila im cigánky, možno preto, že okrem strúhanky používala na osýpku mak (ten sme mali najradšej) alebo orechy. Tak niekedy vyskúšam podľa teba, guľky sú najmenej prácne a ak ich ešte netreba plniť, obed bude raz-dva.
olinka12
Nápad sa páči aj mne robievam slivkové gule tradičné aj do zásoby zamrazujem ich a keď potrebujem rýchlo obed sú po ruke :D ale tieto isto vyskúšam
havino
moje nervy, si ma vrátila teda do detstva, starká uvarila šúlance, zriedila slivkový lekvár horúcou vodou, podávala som jej misu na ne, pod ho do maku, maslo ani netuším či dávala, ak nie, tak to bol dôvod, že sa mak hojne prilepil a ušetrila maslo, no ale dala by som si, robíš veľké chute a určite už nezabudnem na túto pochúťku
mariamka
u nas sa im vravi gombovce, a veru som leniva ich robit, aj ked ich lubime, ale ked ostanu zemiaky, budem pametat :),, uz som ti skor chcela pochvalit tu sovicku v avatare, naozaj kreativny kusok
kukulienka71
:-)) @mariamka , gombolce sú odvodené od slova gömbölyü-guľaté. Od čoho sú odvodené vaše gombovce, naozaj neviem:-)) ale tak ako aj iné slová, iste sa to rokmi niekomu spodobilo do tejto podoby, tak nech, aj tak sa dá. Hlavne, aby chutili. Ďakujem aj za ovocnú sovičku, sovy sú moje najmilšie vtáky a v tejto podobe majú niečo spoločné aj s jedlom:-) Kreativita naozaj závideniahodná tomu, kto ju vyrobil.
klaudijana
Len do nich zahryznúť, vyzerajú fakt dobre. Ja zvyknem zo zemiakového cesta robiť len šúľance na slano, s kapustou a oškvarkami, ale toto vyskúšam.
amelie
krásne "gombocky", ako by povedala moja mama:-))) KK*****
zolik
no pekne, pekne. milujem sladke hlavne jedla! ukladam a urobim / a nebude mi vytekat lekvar! velmi pekne fotky. ta posledna ako vysita!
frezia68
U nás doma to boli vždy gombóce,ale tieto sa mi páčia a určite vyskúšam podľa Teba,lebo sú jednoduchšie a rýchlejšie ***** :-) .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia