Slivkové gule

Slivkové gule ináč a rýchlejšie (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento recept by som veru neuvádzala, lebo ovocné, slivkové gule, tu už mám. No daná situácia ma donútila vymyslieť niečo chutné ale aj pekné, aby ten tanier aj dobre vyzeral. Manžel včera kúpil krásne veľké slivky. Asi to boli slivy. Chcela som dnes robiť zemiakové slivkové guľky. No keď som si na nich ešte predstavila cesto, vedela som, že to nebudú guľky ale delové gule. Na tanier bude stačiť jedna-dve a splnia porciu. No mne by sa to tak nepáčilo. A tak ku veľkým guľkám som pridala aj malé.

25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky na cesto varím 1 deň do predu. Zemiaky pripravené ošúpané, len som čakala na manžela so slivkami. Keď mi vybalil z nákupu slivky ,nevedela som či sa smiať alebo plakať. Mne sa zdali obrovské! On nechápal keď videl, že som nešťastná! "Veď vraj sú krásne!" Muž nekuchár, ktorý nevie, že na slivkové gule absolútne nevhodné. Boli to veľké krásne, podotýkam veľmi chutné slivy. Nechcela som ich deliť poliť štvrtiť a tak rozum do hrsti. Vedela som, že ak ich ešte obalím do cesta, môžem sa pridať ku delostrelcom. Rozum mi pracoval na plné obrátky a tak vznikol môj ohromný nový recept. Už ináč aj keď budú slivky v poriadku ich robiť nebudem.
  2. Plán som mala premyslený. Spracovala som si cesto. Do pretlačených zemiakov som prisypala múku so soľou a pridala vajíčko. Cesto som uhnietla na hrubší valec. Pripravila som si slivy a k ním dieliky cesta, do ktorých som ich balila. No boli to veľké gule. Urobila som ich 13 kusov. Ešte som si v duchu pomyslela, aké nie dobre číslo! Asi to nevyjde podľa mojich predstáv. Z menšej polovičky cesta som tvorila jednoduché malé guličky.
  3. Jedny aj druhé gule som varila zvlášť. Po uvarení som ich prepláchla letnou vodou a dala do hrnca s trochou masla, aby sa nepolepili. Mak aj škoricu s cukrom som si pripravila na posýpku.
  4. Potrebovala som si uvariť pod malé guličky, ktoré boli prázdne slivkovú dobrotu. Bolo to hneď. Slivy som si pokrájala na štvrtinky a vložila do osladenej deci vody s 1,5 lyžicou cukru a pol balíčkom škoricového cukru a voňavými klinčekmi. Ešte do letnej zmesi som pridala zemiakový škrob na zahustenie. Nechala som to zovrieť a povariť asi 2 minúty. Hotovo! Dobrota prichystaná.
  5. Uvarené gule som podľa zámeru uložila. Najprv veľkú do stredu, posypala som ju makom a cukrom. Potom som okolo nej poliala chutný sladký slivkový rozvar a naň poukladala malé guličky zo zemiakového cesta. Veľmi to tým bielym bobuľkám na tej červenej omáčke pasovalo. Posypala som ich škoricovým cukrom aj trochou práškového. Guľkám aj guli som hlavičky poliala roztopeným maslom.
  6. Bola som s prácou a svojim výmyslom spokojná. Už bežne budem ovocné gule zo zemiakového cesta robiť len takto. Nebudem ich baliť, budem ich robiť menšie a použijem na to rôzne ovocné rozvary. Predsa nemôže vadiť, či je slivka vo vnútri, alebo chutná v rozvare z vonku. Chcela som sa podeliť o tento celkom dobrý nápad. Skúste!