Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkové brownies podľa Pyca

Martin Pyco Rausch
foodbloger, 18. augusta 2023
Slivkové brownies podľa Pyca
Foto: Martin PYCO Rausch

Tento recept zaznamenal na sociálnych sieťach foodblogera Martina Pyca Rauscha veľký ohlas. Vyskúšajte ho aj vy.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

230 g (mäkké)
1 ks
90 g
1 ČL
1 ČL
4 PL (alebo kakao)
200 ml
100 ml
200 g
1,5 PL
280 g
1 ČL
30 g (čipsy)




Postup

  1. 1

    Zmäknuté a prezreté banány v hlbšej mise roztlačíme na kašu a primiešame celé vajce.

  2. 2

    Pridáme trstinový cukor, lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice a karobový prášok alebo kakao. Na rozdiel od kakaa karobový prášok je prirodzene sladkastý.

  3. 3

    Do vymiešanej zmesi pridáme tekuté suroviny - mlieko a olivový olej.

  4. 4

    V samostatnej mise spojíme preosiatu polohrubú múku so sódou bikarbónou. Vzniknutú sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Cesto bude trochu redšie, ale presne tak to je v poriadku.

  5. 5

    Mäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu. Nebojte sa použiť aj celkom prezreté a mäkké slivky, efekt a farba budú vďaka tomu po upečení ešte výraznejšie.

  6. 6

    Plech (25 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.

  7. 7

    Pečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdľou. Vďaka použitému papieru ho ľahko vyberieme z formy. Koláč nekrájame za horúca, zbytočne by sme z neho uvoľnili teplotu a po vychladnutí by už nebol taký nadýchaný.

Diskusia k receptu

sobon
Myslim ze toto ma od brownies daleko, ale inak v pohode, na mna prilis zdrave🙂
zahra
Urcite vyskusam, jeho recepty su pre nas veganov inspirujuce. Mam to o to lepsie, ze si pestujem zeleninu a ovocie sama.
anad
1,5 PL sódy bicarbóny!? To bude cítiť v koláči a tiež mi tam nepasuje olivový olej, jeho chuť mi do sladkého nepasuje




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia