Slivkový koláč

Slivkové brownies podľa Pyca

Autor receptu: redakcia

Tento recept zaznamenal na sociálnych sieťach foodblogera Martina Pyca Rauscha veľký ohlas. Vyskúšajte ho aj vy.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté a prezreté banány v hlbšej mise roztlačíme na kašu a primiešame celé vajce.
  2. Pridáme trstinový cukor, lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice a karobový prášok alebo kakao. Na rozdiel od kakaa karobový prášok je prirodzene sladkastý.
  3. Do vymiešanej zmesi pridáme tekuté suroviny - mlieko a olivový olej.
  4. V samostatnej mise spojíme preosiatu polohrubú múku so sódou bikarbónou. Vzniknutú sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Cesto bude trochu redšie, ale presne tak to je v poriadku.
  5. Mäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu. Nebojte sa použiť aj celkom prezreté a mäkké slivky, efekt a farba budú vďaka tomu po upečení ešte výraznejšie.
  6. Plech (25 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.
  7. Pečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdľou. Vďaka použitému papieru ho ľahko vyberieme z formy. Koláč nekrájame za horúca, zbytočne by sme z neho uvoľnili teplotu a po vychladnutí by už nebol taký nadýchaný.