Slivkový koláč
Slivkové brownies podľa Pyca
Autor receptu: redakcia
Tento recept zaznamenal na sociálnych sieťach foodblogera Martina Pyca Rauscha veľký ohlas. Vyskúšajte ho aj vy.
12 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Zmäknuté a prezreté banány v hlbšej mise roztlačíme na kašu a primiešame celé vajce.
- Pridáme trstinový cukor, lyžičku drveného kardamómu, lyžičku škorice a karobový prášok alebo kakao. Na rozdiel od kakaa karobový prášok je prirodzene sladkastý.
- Do vymiešanej zmesi pridáme tekuté suroviny - mlieko a olivový olej.
- V samostatnej mise spojíme preosiatu polohrubú múku so sódou bikarbónou. Vzniknutú sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Cesto bude trochu redšie, ale presne tak to je v poriadku.
- Mäkké slivky pokrájame na menšie časti (kyslejšie odrody doplníme lyžicou
cukru). Zmiešame s lyžičkou škrobu. Nebojte sa použiť aj celkom prezreté
a mäkké slivky, efekt a farba budú vďaka tomu po upečení ešte výraznejšie.
- Plech (25 x 32 cm) vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Navrch rozmiestnime kúsky sliviek, posypeme kúskami čokolády a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.
- Pečieme približne 40 minút, kým sa cesto prestane lepiť pri teste so špajdľou. Vďaka použitému papieru ho ľahko vyberieme z formy. Koláč nekrájame za horúca, zbytočne by sme z neho uvoľnili teplotu
a po vychladnutí by už nebol taký nadýchaný.