Cuketový koláč
Cuketový koláč

Slaný kysnutý cuketový koláč fotorecept

malenik - fotkamalenik, 6. marca 2020
Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept)
Foto: malenik

K tomuto receptu ma inšpirovala moja susedka, ktorá mi jedného dňa doniesla koláč na koštovku. Odvtedy ho pečiem pravidelne, buď ako kysnutý, alebo Zobraziť celý popisK tomuto receptu ma inšpirovala moja susedka, ktorá mi jedného dňa doniesla koláč na koštovku. Odvtedy ho pečiem pravidelne, buď ako kysnutý, alebo na lístkovom ceste. Podobný recept som našla aj na nete. Tento koláč sa hodí podávať teplý aj studený k vínku, alebo na hocijakej "garden party", zaručene bude mať úspech ☺
Zdroj: https://najrecept.sk/2016/09/slany-kolac-z-listkoveho-cesta-s-cuketou/

8-10
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400-450 g
250 ml vlažné
21 g
1 ČL
50 ml
60 g (alebo maslo)
1 ČL
Plnka:
1 ks
3-5 strúčikov
200 g
1-2 ks
200-230 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a môžme sa pustiť do práce.

    Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Než kvások vzíde, odvážime si múku (dajte najskôr 400 g a v prípade potreby dosýpajte, aby cesto bolo hladké, nelepivé), Heru, olej a soľ. Ja som do cesta pridala aj celú rascu a sušené oregano, nie veľa, len trošku z každého, ale kľudne ich môžte vynechať, bol to len môj experiment, ale myslím, že v konečnom dôsledku vyšiel. Cesto necháme hodinu kysnúť.

    Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kym cesto kysne, pripravíme si plnku. Na oleji si osmažíme cibuľku a na drobno nakrájaný cesnak. Osmaženú cibuľku s cesnakom necháme vychladnúť. Kto chce cítiť ostrejšiu chuť cesnaku, nemusí ho smažiť, ale surový nakrájať do smotanovej plnky.

    Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmiešame kyslú smotanu, na jemno nastrúhaný tvrdý syr (aký druh syru dáte, nechám na vás, aký máte radi, ja som použila údený), pridáme cibuľku s cesnakom spolu aj s olejom, osolíme, okoreníme, premiešame. Časť nastrúhaného syru si odložíme na vrch koláča na posypanie.

    Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme, preložíme na plech, ja mám plech 38×35 cm. Cesto potrieme smotanovo-syrovou plnkou, poukladáme na tenko nakrájanú cuketu, osolíme, okoreníme, posypeme zvyšným syrom a dáme piecť pri 180 stupňov na približne 35 min. Treba si odsledovať podľa vašej rúry. Pečieme pekne do zlatova. Tip pre mäsožravcov: kľudne môžete smotanovú plnku posypať nakrájanou slaninkou, chuť bude este lepšia.

    Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tento koláč je výborný ešte teplý, ale aj studený. Miesto kysnutého cesta môžete použiť lístkové a výsledok bude zaručene super. Dobrú chuť ☺

    Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept i foto, máš velkou trpělivost - krásně naskládané plátky cukety, jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia