Cuketový koláč
Slaný kysnutý cuketový koláč (fotorecept)
Autor receptu: malenik
K tomuto receptu ma inšpirovala moja
susedka, ktorá mi jedného dňa doniesla
koláč na koštovku.* Odvtedy ho pečiem
pravidelne, buď ako kysnutý, alebo na
lístkovom ceste. Podobný recept som
našla aj na nete.
Tento koláč sa hodí podávať teplý aj
studený k vínku, alebo na hocijakej
"garden party", zaručene bude mať
úspech ☺
8-10 porcií |
30 minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup- Pripravíme si suroviny a môžme sa pustiť do práce.
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Než kvások vzíde, odvážime si múku (dajte najskôr 400 g a v prípade potreby dosýpajte, aby cesto bolo hladké, nelepivé), Heru, olej a soľ. Ja som do cesta pridala aj celú rascu a sušené oregano, nie veľa, len trošku z každého, ale kľudne ich môžte vynechať, bol to len môj experiment, ale myslím, že v konečnom dôsledku vyšiel. Cesto necháme hodinu kysnúť.
- Kym cesto kysne, pripravíme si plnku. Na oleji si osmažíme cibuľku a na drobno nakrájaný cesnak. Osmaženú cibuľku s cesnakom necháme vychladnúť.
Kto chce cítiť ostrejšiu chuť cesnaku, nemusí ho smažiť, ale surový nakrájať do smotanovej plnky.
- Zmiešame kyslú smotanu, na jemno nastrúhaný tvrdý syr (aký druh syru dáte, nechám na vás, aký máte radi, ja som použila údený), pridáme cibuľku s cesnakom spolu aj s olejom, osolíme, okoreníme, premiešame. Časť nastrúhaného syru si odložíme na vrch koláča na posypanie.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme, preložíme na plech, ja mám plech 38×35 cm.
Cesto potrieme smotanovo-syrovou plnkou, poukladáme na tenko nakrájanú cuketu, osolíme, okoreníme, posypeme zvyšným syrom a dáme piecť pri 180 stupňov na približne 35 min. Treba si odsledovať podľa vašej rúry. Pečieme pekne do zlatova.
Tip pre mäsožravcov: kľudne môžete smotanovú plnku posypať nakrájanou slaninkou, chuť bude este lepšia.
- Tento koláč je výborný ešte teplý, ale aj studený.
Miesto kysnutého cesta môžete použiť lístkové a výsledok bude zaručene super.
Dobrú chuť ☺
|