Kapustníky
Kapustníky

Slané kapustníky

mojaradost - bez fotkymojaradost, 21. augusta 2017

Kysnuté slané kapustníky sú u nás veľmi obľúbeným pečivom. Recept mám ešte z domu a pečiem ich už celé desaťročia.

10
porcií
80 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
25 g čerstvé
300 ml
100 ml
2 KL
1 KL
1 ks
Plnka:
1 kg
1-2 KL
1 ks menšia
2 PL




Postup

  1. 1

    Náplň: Kapustu postrúhame na strúhadle na väčších slzičkách. Posolíme, necháme postáť, kým nepustí kapusta šťavu. Cibuľu pokrájame na malé kocky, posolíme a upražime do sklovita. Pridáme kapustu, ktorú vyžmýkame a podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením. Udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Cesto: Z časti vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme olej, vajce, soľ, 1 lyžičku cukru, vykysnutý kvások a po častiach prilievame vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, asi jednu hodinu.

  3. 3

    Potom ho rozdelíme na 10 bochníčkov. Rukou trochu roztlačíme, do stredu položíme jednu lyžicu udusenej kapusty, spojíme, otočíme spojom nadol a rukou roztlačíme na požadovanú veľkosť.

  4. 4

    Plech vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a postupne vkladáme pripravené kapustníky. Po dva vedľa seba, s odstupom, nakoľko ešte podkysnú. Po podkysnutí potrieme rastlinným olejom a pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C do zlatista. Po upečení znovu potrieme olejom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

45678
Vydarili sa:-), dobre si napiekla,robievam uplne identicky ako ty,ale potieram pred pecenim rozpustenou bravcovou mastou.
haji
Moc hezké foto, krásně vypečené - kapustníky!
sylvia267
Mňamka, mama ich robieva, ale kapustu do nich dusíme tak mierne na sladko a hotové tiež pocukrujeme.
katka78
Vyzerajú veľmi chutne, hneď by som si dala. Naposledy som také dobré domáce jedla pred vyše 20-timi rokmi, ale tie boli na sladko. Tieto si uložím snáď bude aj príležitosť na ich vyskúšanie.
dorisa
Rada by som takéto niekedy vyskúšala upiecť, len...komu???
deria
Tak toto je spomienka na moje detstvo a detstvo mojich detí :)
Robievam ich rovnako, iba rozvaľkám pozorne natenko väčšiu okrúhlu placku a opekám na suchej kovovej platni na plyne z oboch strán. Potom ich potriem rozpusteným maslom (napoly s olejom, ale nemusí byť). Taká je u nás tradícia.
jarik
Hmmm, takéto robievala moja stará mama. Krásne spomienky...
mojaradost
@Jarik (5.9.2017 10:32)

Aj u nás, moja babička, potom mamička a teraz ja, recept dedíme z generácie na generáciu. Už ich vie upiecť aj môj najmladší syn, dcéru nemám, čo už:))
jatea
Skúšal niekto aj s kyslou kapustou?
finczi
@Jatea (9.10.2017 16:48)

Áno, ja. U nás ich moja mamka plnila podusenou kyslou kapustou a vyprážala ich v masti, alebo v oleji. Ja uprednostňujem pečenie v rúre, nieje to potom také mastné. Kto má rád kyslú kapustu, nebude ľutovať. Pekný deň!
luss44
@Mojaradost dnes som skúsila cesto podľa Teba, aj keď nebýva veľký rozdiel v takýchto cestách. Do plnky nedávam cibuľu, ale trochu korenia áno a po upečení si ich pocukrujeme, sú také korenisto-sladké. Nám tak chutia, mám tú chuť ešte z detstva, mama ich často robievala. Ja ich na plechu ešte rozvaľkám malým valčekom na tenšie, ony aj tak narastú v rúre. Sú výborné, zospodu chrumkavé. Vďaka za tip.


120801_1641909461 - profilový obrázok
bay
bay
Dnes som robila slané kapustníky podľa tohto receptu.Sú výborne a cesto je ľahké a nadýchané.🙂