Foto: mojaradost
Kysnuté slané kapustníky sú u nás veľmi obľúbeným pečivom. Recept mám ešte z domu a pečiem ich už celé desaťročia.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Náplň: Kapustu postrúhame na strúhadle na väčších slzičkách. Posolíme, necháme postáť, kým nepustí kapusta šťavu. Cibuľu pokrájame na malé kocky, posolíme a upražime do sklovita. Pridáme kapustu, ktorú vyžmýkame a podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením. Udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
- 2
Cesto: Z časti vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme olej, vajce, soľ, 1 lyžičku cukru, vykysnutý kvások a po častiach prilievame vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, asi jednu hodinu.
- 3
Potom ho rozdelíme na 10 bochníčkov. Rukou trochu roztlačíme, do stredu položíme jednu lyžicu udusenej kapusty, spojíme, otočíme spojom nadol a rukou roztlačíme na požadovanú veľkosť.
- 4
Plech vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a postupne vkladáme pripravené kapustníky. Po dva vedľa seba, s odstupom, nakoľko ešte podkysnú. Po podkysnutí potrieme rastlinným olejom a pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Upečieme vo vyhriatej rúre. Teplota 180 °C do zlatista. Po upečení znovu potrieme olejom. Dobrú chuť!
Tiež kapustníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ok, môže byť:)) vyskúšam:))
u nás zase na slano, ale viem, že sa robia aj na sladko:))
Ďakujem krásne:))
Ďakujem pekne:))
Super, si šikovnááá:))
Robievam ich rovnako, iba rozvaľkám pozorne natenko väčšiu okrúhlu placku a opekám na suchej kovovej platni na plyne z oboch strán. Potom ich potriem rozpusteným maslom (napoly s olejom, ale nemusí byť). Taká je u nás tradícia.
Musia byť výborné:))
Sú naozaj, piekla som ich znovu pred týždňom:))
Aj u nás, moja babička, potom mamička a teraz ja, recept dedíme z generácie na generáciu. Už ich vie upiecť aj môj najmladší syn, dcéru nemám, čo už:))
Áno, ja. U nás ich moja mamka plnila podusenou kyslou kapustou a vyprážala ich v masti, alebo v oleji. Ja uprednostňujem pečenie v rúre, nieje to potom také mastné. Kto má rád kyslú kapustu, nebude ľutovať. Pekný deň!