Oškvarkové pečivo
Oškvarkové pečivo

Škvarkové vrkoče fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 19. februára 2019
Škvarkové vrkoče (fotorecept)
Foto: ancicka

Škvarkové pagáčiky sa u nás v rodine pečú skoro pravidelne, no teraz som tvar trocha pozmenila a boli vychválené - chrumkavé.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g uvarené
50 g
1 ks
1 ČL
1/2 PL
250 ml
1/2 kocky
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
podľa potreby (mleté)
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Klasickým spôsobom si pripravíme cesto: V miske si pripravíme zemiaky + vajíčko a zmiešame. Pridáme napučaný kvások (vlažné mlieko + cukor + droždie), ostatné suroviny a zmiešame, aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme. Cesto by malo byť hustejšie preto, lebo počas kysnutia cesto zredne, aby nebolo veľmi mäkké. Vložíme ho naspäť do misky a na teplom mieste necháme vykysnúť.

    Škvarkové vrkoče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto preložíme z misky na dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami (nie moc hrubo). Polovicu cesta preložíme a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 minút na doske zakryté podkysnuť. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme asi 1 cm pásiky.

    Škvarkové vrkoče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pásiky potom stočíme do vrkôčika.

    Škvarkové vrkoče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uložíme na plech, potrieme rozšľahanám žĺtkom, posypeme semienkami a upečieme do zlatista.

    Škvarkové vrkoče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť.

    Škvarkové vrkoče (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: