Škvarkové vrkoče fotorecept
Foto: ancicka
Škvarkové pagáčiky sa u nás v rodine pečú skoro pravidelne, no teraz som tvar trocha pozmenila a boli vychválené - chrumkavé.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g uvarené |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1/2 PL |
|
250 ml |
|
1/2 kocky |
|
Okrem toho: | |
1 ks (na potretie) |
|
podľa potreby (mleté) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Klasickým spôsobom si pripravíme cesto: V miske si pripravíme zemiaky + vajíčko a zmiešame. Pridáme napučaný kvások (vlažné mlieko + cukor + droždie), ostatné suroviny a zmiešame, aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme. Cesto by malo byť hustejšie preto, lebo počas kysnutia cesto zredne, aby nebolo veľmi mäkké. Vložíme ho naspäť do misky a na teplom mieste necháme vykysnúť.
-
2
Cesto preložíme z misky na dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami (nie moc hrubo). Polovicu cesta preložíme a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 minút na doske zakryté podkysnuť. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme asi 1 cm pásiky.
-
3
Pásiky potom stočíme do vrkôčika.
-
4
Uložíme na plech, potrieme rozšľahanám žĺtkom, posypeme semienkami a upečieme do zlatista.
-
5
Dobrú chuť.
Pekný deň a veľa ďalších nápadov želám:-)