Oškvarkové pečivo

Škvarkové vrkoče (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Škvarkové pagáčiky sa u nás v rodine pečú skoro pravidelne, no teraz som tvar trocha pozmenila a boli vychválené - chrumkavé.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Klasickým spôsobom si pripravíme cesto: V miske si pripravíme zemiaky + vajíčko a zmiešame. Pridáme napučaný kvások (vlažné mlieko + cukor + droždie), ostatné suroviny a zmiešame, aby vzniklo dosť husté cesto a na doske ho prehnetieme. Cesto by malo byť hustejšie preto, lebo počas kysnutia cesto zredne, aby nebolo veľmi mäkké. Vložíme ho naspäť do misky a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  2. Cesto preložíme z misky na dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Polovicu cesta potrieme mletými osolenými škvarkami (nie moc hrubo). Polovicu cesta preložíme a opakujeme ešte 2x a necháme aspoň 15-20 minút na doske zakryté podkysnuť. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme asi 1 cm pásiky.
  3. Pásiky potom stočíme do vrkôčika.
  4. Uložíme na plech, potrieme rozšľahanám žĺtkom, posypeme semienkami a upečieme do zlatista.
  5. Dobrú chuť.