Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky

fleurdelacor - bez fotkyfleurdelacor, 11. marca 2012

Zdravím, prvý krát uverejňujem svoj recept. Tento mám od svojej babičky. Dúfam, že pomože niekomu, kto ešte dobrý vývar neskúšal. :)

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
4 ks
1 ks
1 ks
4 ks
1 ks
štvrťka




Postup

  1. 1

    Budem písať to, čo by som aj pridala no neni všetko na obrázku bo som to akurat nemala alebo som suroviny nemohla u nás kúpiť../som v Australii/ Takže do studenej! vody pridáme ošúpanu cibuľu (ak chceme môžeme nechať aj so šupkou dodá trošku farby, no ja ju vždy ošupem.) Pridáme paradajku bud jednu veľkú alebo dve menšie, kúsok zelenej papriky, cesnak asi 3 strúčiky,čierne korenie asi 8 guličiek, petržlenovú vňať no bez lístkov tie použijeme neskor.

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie krky /teraz som to robila prvý krát z krkov, predtým len z kuracích chrbtov/ takže použila som pol kila krkov. Umyjeme, ak chceme možeme trošku očistiť od tuku, ktorý povykrajujeme. Vložíme do vody a dáme variť na malý plyn.

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 2
  3. 3

    Začne sa nám tvoriť na povrchu mastnota, všetku pozbierame lyžicou prip.sitkom. Stále je polievka na malom ohni.

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäsko už mäkké , polievku prelejeme cez huste sitko do iného hrnca. Následne zase dáme polievku do hrnca v ktorom sme varili a pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler. Na koniec pridávame soľ, ak chceme trošku vegety..Žiaden bujon!! to by ste tu polievku zabili :))

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 4
  5. 5

    Mäso, čo sme vybrali necháme vychladnúť. Možeme ho trošku osoliť, pooberáme ho na malé kúsky. Prípadne ak niekto má rád obkusovať krky možeme ponechať v celku :) Keď je zelenina mäkka pridáme mäso.

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 5
  6. 6

    Na koniec pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať. A chvíľku ešte povaríme. Podľa chuti pridáme soľ.

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 6
  7. 7

    Na koniec v malom hrnci dáme do osolenej vody povariť niťovky, tenke rezančeky do polievky a tie si pridáme do taniera. Nie do hrnca, inak by sa vývar mohol zakaliť. No dúfam, že sa Vám vývar páčil. Možete ho uvariť nielen z krkov, ale aj z chrbta pripadne stehien.Ospravedlnujem sa, že všetky suroviny niesu odfotene, lenže tu niekedy je problem kupiť napriklad petržlen či zeler. Prajem dobrú chuť :)

    Skutočný vývar z kuracích krkov bez bujónu podľa babičky - obrázok 7

Diskusia k receptu

hubata
Je to polievka aj mojej babky, ale bez paradajky a papriky. Inak prečo vyhadzuješ bielkoviny z polievky cedením cez sito?
A máš pravdu že žiaden bujón ani vegetu, stačí chuť mäska či už je to hovädzia polievka alebo z kuraťa.
3sandra3
niet nad pravú "poctivu" polievočku zo zeleniny a kúsku mäska... bujóny by ju urobili umelou
danulatenko
Musim dat zapravdu Hubatej... Raz som dala do polievky kusitk zelenej papriky a vysledna chut polievky bol uuuuplne paprikova... :DDD
sovka62
Rajčinu nedávam, ale papriku vždy ak mám po ruke, máme tú chuť radi. A určite pridám aj kapustovú zeleninu, napr. kaleráb a perfektnú chuť dodá pór.
tykadielko
presne....žiaden bujón...takáto polievočka je mňamková a keď tam je aj vňatka....super :-)
babkamt
Do vývaru dávam aj kúsok kelu.Mám ho veľmi rada. Najradšej by som ho zjedla sama. No nemôžem , lebo aj manžel ho má rad.Dám aj pór , zeler, mrkvu , petržlen,cesnak,v lete dám aj papriku a paradajku.Aj dnes som varila slepačiu a domácimi slížikmi.
isabel1
Dnes som varila kuraciu polievku,dávam tam zeleninu ,teraz nemám zelený petržlen ,ale dobrú vôňu dodá vysušená vňať zo zeleru.
evanaaa
Vývar varím aj ja s koreňovou zeleninou a s kúskom kelu, spolu, aby sa zbytočne nevyvarilo z neho veľa ( variť na dvakrát). Cibuľku dávam so šupkou, aj jeden strúčik cesnaku. Kúsok papriky pridám občas tiež.
fleurdelacor
Hubata tym vycistis ten vyvar inak bude zakaleny ta masnota a ta pena sa zbiera.. Inak mne sa nikdy nestalo ze by polievka mala potom paprikovu chut.. Ale treba pridat len mali kusok 3x3 cm ;)
jamalinka
jeden pridá to, iní zase ono, ale sú to drobné zmeny chutí, ktoré máme poväčšinou z domova. Tá zelenina je naozaj výborná a v kombinácii s mäsom vznikne vynikajúci mäsový vývar. Ja chcem len podotknúť, že ten čistučký vývar (bez zbierania bielkovín, ktoré sú v tom vývare potrebné, veď preto je to mäsový vývar) získame tak, že vývar vždy pripravujeme tak, že do studenej vody vložíme mäso, pridáme korenie (nové, celé čierne), privedieme do varu, pomaličky varíme cca 1/2 - 3/4 hodiny( v závislosti od množstva) potom do vývaru pridávame postupne koreňovú (najskôr tvrdšiu) a listovú zeleninu (podľa chute), pozor vývar nesmie vrieť, len veľmi máličko najlepšie na najmenšom ohni sporáka, takmer ani nevidno, že sa varí. Takto varený vývar cca 2-3 hodiny je úplne čiry, priezračný. Podstata je v tom, že nesmie silno vrieť, ale veľmi slabulilinko variť. Robím takmer každú nedeľu. Staršie gazdinky (tak ako ja ) my dajú určite za pravdu.
njdevil
Ja stale vhodim cely zemiak, polievka je cista, ako slza, hlavne ked varim z hovadzieho masa...cibulu opeciem, aj so supkou na plameni, a sup s nou do vyvaru...
mili2936
ja dám variť kosti, krky, čo príde - do studenej vody, tiež "penu" nezbieram a nikdy sa mi nestalo, že by som mala polievku zakalenú. Neskôr pridám koreňovú zeleninu a dochutím soľou, čiernym a novým celým korením. Varím stále na minime a polievka je vynikajúca, netreba pridať ani zemiak, krásne je čistučká




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia