Skladané francúzske zemiaky

gabita - bez fotkygabita, 11. marca 2013

Dnes som sem nazrela, aby som sa inspirovala, co uvarit. Receptov na ´francuzske´ zemiaky je vela a z roznych krajin. Moja francuzka kamaratka ich Zobraziť celý popisDnes som sem nazrela, aby som sa inspirovala, co uvarit. Receptov na ´francuzske´ zemiaky je vela a z roznych krajin. Moja francuzka kamaratka ich pozna - nie ako francuzke, ale ako tradicne jedlo u nich doma (maju farmu na fois-gras) - len v nich prevladaju - okrem zemiakov - paradajky...

4
porcie
60 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
100 g
2 ks (malá)
1 ks
1 ks
2 ks
3 ks (uvarené natvrdo)




Postup

  1. 1

    ocistila som si zemiaky. pokrajala na kolieska, oplachla studenou vodou. Uvarila Vajicka. Nakrajala na kolieska, takisto cukiny, cibulu, paradajky, klobasku. Len sunku na kocky.

  2. 2

    Na olejom vytretu misu som naukladala zemiaky, posolila ich, na ne cukiny, na ne klobasu a sunku.

    Skladané francúzske zemiaky  - obrázok 2
  3. 3

    dalsia vrstva je valicko, kedze u nas nie vsetci maju radi aj zltok , tak takto

    Skladané francúzske zemiaky  - obrázok 3
  4. 4

    Posolila, naukladala zemiaky, ochutila korenim, na ne paradajku a cibulu a sol.

    Skladané francúzske zemiaky  - obrázok 4
  5. 5

    Na zaver zemiaky, posypane mletou cervenou paprikou, alobal a prave sa to pecie... Cukiny a paradajky pustia stavu, cin sa zemiaky v rure pod alobalom uvaria - netreba ich pre to predvarat...

    Skladané francúzske zemiaky  - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine v rure som alobal odokryla a poprasila nastruhany tvrdy syr a este na 5 min dopiekla.

    Skladané francúzske zemiaky  - obrázok 6
  7. 7

    Dobru chut z Mexika, za chvilu mame obed hotovy, dorobim len cerstvy salat, polievku kremovu z rozmixovanej zeleniny z vcerajsej polievky, nutelovo - bananovu zmrzlinu a papajovu malinovku - o tom inokedy. Saludos

Diskusia k receptu

tiginko
no pekne si tam užívate v ďalekom Mexiku, toľko chuťoviek k jednému obedu...mňam. Veľmi sa mi zapáčil nápad na paradajky a cibuľu vo francuzákoch. Saludos @Gabita !
milad
...musím niekedy skúsiť s tými paradajkami a cukinami, môže to byť fajn, také osviežujúcejšie ako klasické...
medovnicek
ja som zvykla okrem paradajok pridať aj krájanú papriku, keď ich budem v najbližšej dobe robiť, tak skúsim podľa teba pridať aj cukinu a cibuľu:)
slavka2012
Tvoj recept ma zaujal, kedze doma varime vacsinou bezmliekovo. Ukladam. A s tou papajovou zmrzlinou si vo mne vyvolala reminiscencie na mis desayunos tropicales:-).
evanaaa
Ja ich mám na pláne robiť vo štvrtok, ale tak klasicky, ak sa dá povedať - zemiaky uvarím v šupke ( zo surových to nebolo ono), dám klobásu, vajcia a zalejem smotanovo-vaječnou zálievkou. A ten syr na vrch možno tiež dám....dávno som nerobila.
gabita
@slavka2012 : aj my bezmliecno, cela rodina... ten syr bol vynimkou. a papaya na ranajky - na prazdny zaludok je to najlepsie na palenie zahy, problemy s travenim, naduvanim... davam si ju prave :) @evanaaa : no, my prave smotanu nepapame, a naozaj sa to uplne do makka rozvarilo, lebo hrubsie kolieska cukiny a paradajky pustili stavu (a alobal tu stavu udrzal v pekaci). @medovnicek : paprika u nas dost tazko travi... preto ta mleta. dobru chut