Plnené šišky podľa receptu z roku 1350
mesačník Varecha, 9. februára 2023
Foto: Shutterstock
Tento úžasný recept sme objavili v pekárni v nemeckom mestečku Puchheim neďaleko Mníchova. Miestni cukrári ho oproti pôvodnej receptúre z roku 1350 obohatili Zobraziť celý popisTento úžasný recept sme objavili v pekárni v nemeckom mestečku Puchheim neďaleko Mníchova. Miestni cukrári ho oproti pôvodnej receptúre z roku 1350 obohatili len o dve súčasné suroviny, ako je citrónová kôra a vanilka.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na cesto: | |
500 g |
|
40 g čerstvé |
|
50 g |
|
50 g |
|
7 g |
|
200 g |
|
40 g (2 ks) |
|
80 g (2 ks) |
|
z 1 citróna |
|
1 ČL |
|
Na náplň: | |
300 g |
|
150 g mleté |
|
50 g |
|
50 g |
|
2 g |
|
2 g nastrúhaná |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na ozdobenie: | |
200 g |
|
|
Postup
-
1
Cesto: Z múky, droždia, cukru, masla, zo soli, z mlieka, zo žĺtkov aj z vajec, z nastrúhanej citrónovej kôry a vanilky vymiesime hladké nelepivé cesto, vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinu oddychovať.
- 2
Medzitým pripravíme náplň. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Mleté lieskovce nasucho opražíme na panvici a pridáme k jablkám. Prisypeme cukor, pridáme med a škoricu. Dobre premiešame.
- 3
Keď cesto nakysne, vyberieme ho z misy a znova krátko premiesime. Z cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky. Každý pozdĺžne rozvaľkáme a posypeme múkou. Okraje potrieme trochou vajíčka a na každý kúsok cesta dáme lyžicu jablkovo-orieškovej plnky. Preložíme a okraje stlačíme, vyformujeme šišky. Ukladáme na dobre pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte pol hodiny podkysnúť.
- 4
Šišky vypražíme vo vyššej vrstve horúcej masti z oboch strán a zvyšnú masť necháme odkvapkať na kuchynskej utierke. Posypeme práškovým cukrom dozdobíme 1 ČL ríbezľového lekváru.
Tiež plnené šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu