Šišky pečené v rúre fotorecept
Foto: olinecka
Určite potešíte veľkých aj malých. Výborná pochúťka na raňajky desiatu, olovrant, večeru.
porcií
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
1 bal. |
|
180 ml vlažné |
|
80 g rozpustené |
|
2 ks |
|
1-2 ČL |
|
3 PL |
|
Na potretie: | |
rozpustené |
|
Na ozdobenie: | |
(alebo práškový cukor na posypanie) |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme pridáme zbytok surovín zbytok cukru, soľ, žĺtky, kvások, rozpustené maslo. Mixérom alebo rukou miesime aspoň 15 minút na hladké cesto. Zakryjeme čistou utierkou necháme na teplom mieste kysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
4
Cesto rozvaľkáme a pomocou formičky alebo pohárom vykrojíme šišky.
-
5
Šišky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha nakysnúť. Pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom.
-
6
Rúru predhrejeme na 190 - 200 stupňov pečieme 15 minút do zlatista. Upečené za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
7
Pred podávaním pofŕkame čokoládovou polevou alebo posypeme práškovým cukrom.
-
8
Dobrú chuť.
Na tému šišky som tu nedavno písala ale napišem znova. Prečo šišky musia byť len vyprážané? Prečo by to mali byť buchty? Sú to šišky len zdravšie! Ja napr. robím rezne iba pečené v rúre. Nikdy nerobím vyprážané. Znamená to, že to už nie su rezne len kôli tomu ze nie su vyprážané? Taktiež hranolky nikdy nerobim v oleji. Pečiem iba v rúre, čiže to už nie su hranolky? :-D Ja som za to ze vyprázanie vobec nie je k zivotu potrebné. Vsetko sa dá spravit zdravsie bez oleja a stale to budu len sisky, rezne alebo cokolvek ine. Je to zdravsia verzia!
Ďakujem za nahliadnutie receptu, dierky po upečení boli malé(nakysnuté) tak kde už bola len som zväčšila mám formičku. Ďakujem veľmi pekne.