Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. apríla 2015
Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Dalsie jablkove koláčiky do zbierky :-) Vrelo odporucam,su fantasticke..

26ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
200 g
200 g (margarín)
2 PL
4,5 dcl vlažné
2 ks (vaječný)
50 g čerstvé
Plnka:
1 kg
1 ks (prášok)
2 ks
1 PL
1-2 PL
podľa chuti
podľa potreby
Na potretie:
2 ks (vaječný)
Na posyp:
 opečený




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dame obidve muky,Cukor,sol a premiesame lyzicou.Pridame 2 zltky,zmäknute(dopoli uz spustene) maslo a kvasok,ktory sme si pripravili z 2dcl mlieka+1kl Cukor+drozdie.A nakoniec pridame este aj zvysnych 2,5 dcl mlieka...

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..poriadne premackame :-) premiesame,aby neostala nikde muka..Dostaneme mäkke,mastnejsie cesto..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...cesto uz nemiesime, len pomocou muky upravime do bochnika.Poprasime mukou,zakryjeme utierkou a dame na teplejsie miesto kysnut na 1-1,5 hodiny..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..zatial kym nam cesto kysne,si pripravime plnku.Potrebujeme 1kg uz ocistenych jablk.Polku jablk nastruhame a druhu polku si pokrajame na male kocky.Pridame krystalovy Cukor podla chuti,2 vanilkove cukre,1Pl vanilkovej prichute,1-2 Pl cerstvej citronovej stavy,1 vanilkovy puding(prasok) a dobre premiesame.Ak bude treba,tak dame aj 2-3 PL struhanky,to zalezi od stavnatosti jablk-ja som dala :-) Plnku odlozime zatial bokom..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...cesto mi kyslo 1,5 hodiny.Kyslo pomerne pomaly,ale to je normalne,lebo je to tazsie a mastnejsie cesto :-) Takze sa nezlaknite a nechajte ho kludne kysnut ak treba aj dlhsie nez 1hodinu.Vela robi aj teplota v akej kysne :-)

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vyberieme na pomucenu dosku a urobime valec,z ktoreho krajame rovnake kusky cesta..Mne vyslo 26ks,to je presne dost.Nebudu ani velke ani male,take presne pekne kolaciky ;-)

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..kazdy kusok cesta este premiesime a urobime bochnicek..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..nenechame kysnut,ale hned s nim pracujeme dalej.Bochnicek si vyvalkame do tvaru vajca,ale nie velmi natenko,inak sa vam cesto od plnky premoci.. cca.11x8cm.Do prostriedku dame pozdlz 2kl plnky..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..potom uchopime do dlani a prstami pozdlz uzavrieme cesto tak,aby jablka nekukali von :-) Tie boky kludne riadne pritlacte,aby sa zlepili. Neberte priliz vela cesta a velmi ho nenatahujte,inak nebudete mat okolo jablk vsade rovnako to cesto..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..bude to vyzerat takto..ako ked zasijete plnene kura :-P ..a polozime s uzavretou stranou na pomucenu dosku..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..potom ich poukladame na plech s papierom trocha dalej od seba a nechame 20-30 minut stat..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..natrieme ich bielkom..Ak vam priliz nepodkysli,nezlaknite sa :-) oni nakysnu v rure.

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..a dobre posypeme opecenym sezamom.Mozme ten sezam aj zlahka nato pritlacit :-) Takto posypane vlozime do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-) treba si ich radsej uz od 15tej minuty sledovat,lebo kazda rura inak pecie :-)

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..uz upecene kolaciky ;-P Pekne nakysli a jablkova plnka vobec nevytiekla!

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Kolaciky su vynikajuce.Cesto je velmi jemne a chutovo velmi dobre :-) Toto cesto nechuti ako ine cesta,ma celkom svojsku,jedinecnu chut ktora fantasticky ladi s "vanilkovym" jablkom a opecenym sezamom! Odporucam ochutnat :-) Nech vam chuti..

    Sezamové koláčiky plnené vanilkovým jablkom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

finczi
Páčia sa mi tieto koláčiky, sezam mám tiež veľmi rada. KK
babkamt
vydarené, ukladám do kk, budú v poradovníku na vyskúšanie:-)
smejkad
tatam je moja dieta :-(((
jablkove super extra nemusim, no ale da sa tomuto odolat?
niekto to uz spominal - taketo by mali zakazat :-(
cesminaz
@terinka55 @finczi @denyany dakujem dievcata :-) som rada,ze sa vam kolaciky pacia @zuzanka :-) budem rada ak vyskusas,ver ze neolutujes ;-) U nas zmizli razdva ;-P @babkamt @izabelka dakujem za mile slova :-) @smejkad :-) Co sa tyka soli,ta je udana spravnr.Do tohto cesta idu 2PL soli.Pravdaze nie kopcovitych,ale len zarovnanych 2PL :-) Ako som uz v recepte spomenula,toto cesto nieje ako ostatne,toto cesto chuti inak :-) @smejkad netreba sa vobec bat od tej soli,cesto je fantasticke ;-P
luss44
Ty s kysnutými koláčikmi nikdy nesklameš, máš ich krásne, ako maľované. Ukladám aj tieto a isto vyskúšam, u nás jablkové môžu byť stále :) Pekné sviatky prajem.
cesminaz
@luss44 dakujem za mile slova :-) aj za doveru.Aj my lubime jablkove kolace a preto ich treba mat v rezerve hned niekolko,aby nam nesiel uz "krkom" ten isty :-)) Tento je pre zmenu s vanilkovymi jablkami a nie so skoricou ako obvykle.Mozem ti len odporucit mila @luss44 ..tato kombinacia je vynikajuca ;-D
kukulienka71
nosím v hlave tvoje sezamové krúžky aj jablkové koláčiky z nedávna, reku dnes mám také trpkejšie jabĺčka aj sezam som si dokúpila. A ty prídeš s takýmto receptom:-P tak mám teda na výber, @cezminaz , až z troch tvojich super receptov:-))) Krásna práca!
motyka
Veľmi vydarené. Vanilkovo - jablková plnka musí byť výborná.Lákajú ma, lebo netreba ich dlho miesiť. Určite vyskúšam, len neviem kedy, pretože len ukladám do KK a ukladám - vari už mám dosť receptov na celý rok. Ale keď netreba veľa miesiť, tak toto uprednostním. Určite budú chutiť. Ďakujem za recept.
zuzkacho
Som tu na vareche veľmi krátko ale tie vaše koláčiky sú teda úplne najkrajšie a všetky naozaj všetky vaše recepty by som si najradšej nalepila na kuchynskú linku....a tieto posledné sezamové jablčkovo vanilkové určite vyskúšam....ďakujem za inšpiráciu a krásnu Veľkú Noc
cesminaz
@tassiedevil @skillet @afataga dakujem vam za mile komentare :-) som rada,ze sa vam recept paci. @kukulienka ..vsetky tri recepty su vyborne,nech uz sa rozhodnes pre hociktory z nich :-) Ale kedze mas doma aj jablka aj sezam,tak ti odporucam vyskusat najprv tieto kolaciky :-) su vynikajuce! Ale nech uz sa rozhodnes pre hociktore,cakam od teba fotku! ;-)
cesminaz
@motyka ..tato jablkova plnka je naozaj vyborna,urcite budes spokojna.Toto cesto netreba zvlast dlho miesit,len dobre zmiesat ako som uz v postupe napisala a nechat kysnut :-)
cesminaz
@zuzkacho dakujem velmi pekne :-) naozaj ma velmi tesi,ze sa vam moje recepty pacia a ze su vam inspiraciou.Verim,ze budete s nimi spokojna a ze vam budu chutit :-) nech uz vyskusate ktory kolvek..
Pekne sviatky aj vam @zuzkacho ;-D
zuzanka1367
Milá @cesminaz ,Pepa Vojtek v jednej pesničke spieva: Tohle nejde nepochválit... Pepu mám rada a Tvoje recepty tiež. V Coop jednote predávajú múku na kysnuté cesto, chcela som ju vyskúšať a ako ináč, na Tvojich koláčoch. Sú výborné, s cestom sa dobre pracuje, ja mám rada tieto mastnejšie, plnka výborná, zahustila som strúhaným perníkom namiesto strúhanky. Ďakujem za kvalitný a chutný recept, všetkým Vám doporučujem vyskúšať.


cesminaz
Mila @zuzanka podarili sa ti naozaj na 1* :-) Velmi sa tesim,ze si bola s receptom-kolacikom spokojna a ze vam chutili! Dakujem pekne za pekne slova,za doveru (velmi si to cenim) a za vyskusanie receptu :-) A pravdaze za krasnu fotku a za odozvu ;-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia